Harcban az olimpiai indulásért

MÁRTON SATIS ISTVÁNMÁRTON SATIS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.09.05. 21:06
Címkék
A kapruni vb egyik legnagyobb csillaga a címét sikerrel megvédô Roland Green volt
A kapruni vb egyik legnagyobb csillaga a címét sikerrel megvédô Roland Green volt
A kapruni vb egyik legnagyobb csillaga a címét sikerrel megvédô Roland Green volt
A kapruni vb egyik legnagyobb csillaga a címét sikerrel megvédô Roland Green volt
A kapruni vb egyik legnagyobb csillaga a címét sikerrel megvédô Roland Green volt
A kapruni vb egyik legnagyobb csillaga a címét sikerrel megvédô Roland Green volt
Több rekordot is elkönyvelhet a magyar mountain bike sport az elmúlt hétvégén befejeződött ausztriai világbajnokság kapcsán, a két legfontosabb közülük az, hogy ilyen nagy létszámú magyar csapat még sohasem vett részt vb-n, és ami még lényegesebb: ilyen jó eredményeket sem ért eddig el. Az, hogy a négy szakág versengésein 14 magyar bringás indult, Kaprun közelségén is múlt, de az elért helyezések már az elvégzett munkának, az új szemléletnek és az orvosi háttérnek is köszönhető.
A triálosok – akik csapatban bronzérmesek voltak a kontinensbajnokságon – sokat kockáztattak egy hasonlóan kiugró eredményért, de ezúttal nem jártak sikerrel. Nekik egyébként szinte mindegy, hol gyakorolnak, nem úgy downhill bajnokainknak, akik ismert terepviszonyaink miatt szinte sohasem kerülhetnek a világbajnokság pályájához hasonló edzési lehetőséghez. A mountain bike Forma 1-eseinek is nevezett, "műanyag páncélba” öltözött vakmerő versenyzőknek olyan, 700 méteres szintkülönbségű pályán kellett leszáguldaniuk, ahol a legjobbak sebessége olykor megközelítette a 100 kilométer/órát. Nem érte meg a mieinknek néhány helyezéssel jobbért kockáztatni a testi épségüket. Hasonló helyzetben voltak ugyanők a vb-n debütáló, igen látványos 4-cross szakágban, ahol négyen indulnak egyszerre a rendkívül nehéz kacskaringós pályán, és kieséses rendszerben haladnak a döntő felé.

Vuelta: mindenki tiszta

VALENCIA. Mind a 207 résztvevô doppingvizsgálata negatívnak bizonyult a szombaton rajtoló Vuelta a Espana elôtt. A Spanyol körverseny szervezôi közölték, a viadal során további ellenôrzések várhatók, s a szakaszgyôzteseket EPO-teszteknek is alávetik. A háromhetes erôpróba – amely tavaly a spanyol Angel Casero gyôzelmével ért véget – egy Valencia körüli 30 kilométeres csapatidôfutam-versennyel kezdôdik.

Savoldelli a Telekomban

MÜNCHEN. Várhatóan a legerôsebb német proficsapat, a Telekom színeiben folytatja pályafutását a Giro d’Italia-gyôztes olasz Paolo Savoldelli. A hároméves szerzôdés aláírása már csak attól függ, hogy Savoldelli jelenlegi klubja, az olasz Index-Alexia gördít-e akadályt az olasz menô távozása elé. Ugyanakkor a Telekom a 2003-as idényre is szerzôdést ajánlott Jan Ullrichnak, pedig a német klasszis doppingvétsége miatt márciusig nem versenyezhet, vagyis a felkészülési viadalokat ki kell hagynia. A 28 éves olimpiai, kétszeres világbajnok, 1997-es Tour de France-, 1999-es Vuelta-gyôztes szervezetében amfetamin nyomait mutatta ki a június 12-én elvégzett vizsgálat, s ezután bevallotta: egy diszkóban két Extasy tablettát vett be. Walter Godefroot csapatfônök korábban kijelentette: nem nagyon bízik Ullrich visszatérésében.

Garzelli elhagyja a Mapeit

MILÁNÓ. A doppingvétség miatt eltiltott olasz Stefano Garzelli elhagyja a Mapei Quick-Step csapatát. Bodrogi László klubtársa ugyan többször tárgyalt Patrick Lefevre leendô igazgatóval, de az egyeztetések során nem jött létre megállapodás. „Túl sokat kért, és érzôdött rajta, hogy valami elpattant benne, már nem a régi. Két héttel ezelôtt egyébként már azt hittem, hogy megegyeztünk” – nyilatkozta Lefevre, majd hozzátette: – „van idônk, hogy megkeressük az utódját.” A 2000-es Giro d’Italia gyôztese az idei viadal második szakaszán bukott le, amiért ötvenezer svájci frankos pénzbüntetést és kilenchónapos eltiltást kapott, azaz jövô áprilisban térhet vissza.

Verseny az M3-as úton

BUDAPEST. Szombaton 10 órától kerékpárversenyt rendeznek az M3-as autópálya új szakaszán. A 40 kilométeres viadal résztvevôi a hejôkürti csomóponttól indulnak, és oda érkeznek vissza. Az elsôként célba érkezô nô, férfi és gyermek értékes kerékpárt, a legidôsebb és legfiatalabb induló különdíjat kap.

Sels-Merksem (1.3-as kat.,, 198.4 km)
A végeredmény: 1. Steven de Jongh (holland, Rabobank) 4:45:00, 2. Johansen (dán, Fakta) azonos idôvel, 3. De Neef (belga, Charleroi) a. i.
Az olimpiai programban is szereplő cross country-ban indultak a legtöbben (heten) a mieink közül, és a hasonlóan nehéz terepviszonyok mellett is ez a szakág gyűjtötte be a legértékesebb helyezéseket. A jövő emberei, az U23-as Bakos Gergő (36. hely) reményt keltően szerepelt, de főleg a junior Melts Tamás 18. helye sejtet sokat.
"Sikerült hatékony kapcsolatot kiépíteni a válogatott kerettagok edzőivel, Mátraházán edzőtáboroztunk a vébé előtt, megteremtettük a megfelelő orvosi hátteret, így a legjobb versenyzők rendszeres terheléses méréseken vesznek részt a sportkórházban, és ezek eredményeihez is igazítják edzésmunkájukat” – kezdte villámértékelését Dunai Imre, cross country szövetségi kapitány, majd amikor azt firtattuk, hol és miben lát előrelépést a korábbiakhoz képest, így folytatta: "Tulajdonképpen mindenki hozta a tőle várhatót, az eredmények önmagukért beszélnek, ilyen jók még nem voltak, de sokat kell még javulnunk szinte mindenben. Meg kell tanulni még keményebben edzeni, tovább kell növelni a hazai versenyek színvonalát, lehetőséget kell teremteni a csapatversenyek meghonosítására, hisz teljes értékű szám a vébén. El kell érnünk, hogy legalább egy, de esetleg több versenyzőnk is túljusson a rendkívül szigorú olimpiai kvalifikációs szűrőn, ami bizony elsősorban pénz kérdése, hisz minél több Világkupa-, vagy pontszerző-versenyen kell ehhez részt venni. Céltudatosan dolgozunk, és ha jönnek az eredmények, az eddig bizony nem tolongó támogatók is ráéreznek a sportágban rejlő lehetőségekre. A majd egy éve működő új elnökség mindent megtesz a lehetőségek kiaknázására, és testközelből kíséri figyelemmel a sportági történéseket. Kaprunban doktor Györe Zoltán, a csapatot segítő orvos, aki a laboratóriumi mérések mellett értékes tapasztalatokat szerzett a versenykörülmények közötti viszonyokról, és Bor Sándor, szövetségünk elnöke is megtisztelt minket.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik