Válogatott: sérülés és játékhiány is nehezíti Marco Rossi dolgát

Vágólapra másolva!
2023.03.10. 11:02
null
Marco Rossinak talán nem kell így vigasztalnia Schäfer Andrást, ám tény, a játékos kiesése gondot jelent (Fotó: AFP)
A szövetségi kapitány kedden hirdeti ki, kikkel számol az Észtország és Bulgária elleni mérkőzésen, helyzetét nem könnyíti, hogy több alapember sem bevethető.

Az utolsó pillanatig kivár Marco Rossi. A labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csak március 14-én, vagyis kilenc nappal az Észtország elleni felkészülési mérkőzés, valamint tizenhárommal a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőnyitány előtt hirdet keretet. Hogy nem sieti el, érthető: több játékos kidőlése miatt fájhat a feje.

Csupán tízezer meccsjegy van március végére
Négy napon belül kétszer láthatják a szurkolók a magyar válogatottat – az érdeklődésre már most sem lehet panasz. Jelen állás szerint az Észtország elleni március 23-i felkészülési mérkőzésen a fél ház már garantálható, míg a bolgárok elleni meccsen jó eséllyel megtelik a Puskás Aréna. Legalábbis erre lehet következtetni az eddigi jegyeladásból, amint az a valogatottjegy.mlsz.hu oldalon is látható, az Eb-selejtezőre már rengeteg belépő elkelt, a kasszában hozzávetőleg tízezer maradt csupán – annyi könnyen gazdára találhat március 27-ig.

Indítsuk a kapusokkal, már csak azért is, mert itt kezdődnek a gondok. A nemzeti együttes legutóbbi két tétmeccsén, szeptember 23-án, Németország, majd három nappal később Olaszország ellen ugyan Gulácsi Péter állt a kapuban, október 5-én, az RB Leipzig–Celtic Bajnokok Ligája-mérkőzésen térdszalagszakadást szenvedett, és mivel a felépülése még mindig tart, vele nem kalkulálhat Marco Rossi. Nem úgy, mint a két novemberi felkészülési mérkőzésen kezdőként szóhoz jutó Dibusz Dénessel, úgyhogy borítékolható, hogy Luxemburg és Görögország után Észtország és Bulgária ellen is a Ferencváros játékosának nevével kezdődik a válogatott összeállítása.

A kérdés csupán az, hogy a szakmai stáb kire számít második, illetve harmadik számú kapusként, másként fogalmazva: ha netán Dibusz Dénes kiesik, ki lép a helyére? A szeptemberi Nemzetek Ligája-meccsekre Gulácsi Péter és Dibusz Dénes mellett Szappanos Péter kapott meghívót, sőt a bizalom novemberben is élt iránta – olyannyira, hogy a görögök elleni összecsapás utolsó egy-két percére Marco Rossi becserélte. A világ nagyot fordult azóta a Honvéd kapusával: előbb a téli klubváltása hiúsult meg (Fehérvárra igazolhatott volna), majd két hete partvonalon kívülre került, a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia ellen sem volt a keret tagja, amelyből most ki is került. Gyanítható, hogy a szövetségi kapitány ezúttal eltekint a meghívásától. Nincs sokkal jobb helyzetben a novemberi összetartáson részt vevő Tóth Balázs sem, aki Felcsúton szorult a kispadra, igaz, Hornyák Zsolt éppen az előző hétvégén, a Honvéd ellen „reaktiválta”, bár nem volt sok köszönet benne, a vezetőedző arról beszélt a lefújást követően, hogy nem sikerült megfelelően helyettesíteni Markek Tamást.

Hogy ha nincs Szappanos Péter és/vagy Tóth Balázs, akkor ki lehet? A választás nem könnyű. Megyeri Balázs kiváló, mondhatni válogatott formában őrizte a DVSC kapuját – egészen a február végéig, a Ferencváros elleni találkozó hajrájában elszenvedett sérüléséig. Meglehet, egy korábbi debreceni kapus kap így lehetőséget: a január végén Görögországba szerződő, a Levadiakoszban hamar alapemberré váló Gróf Dávid talán nem is minden ok nélkül bízik a meghívóban. Amiként a zalaegerszegi Demjén Patrik is, ő szintén megbízható teljesítményt nyújt hosszú ideje.

A védőknél, hála az égnek, nem annyira bonyolult a képlet, mint a kapusoknál: a novemberben számításba vett játékosok közül csaknem mindenki hadra fogható, nem csodálkoznánk, ha Bolla Bendegúz, Botka Endre, Fiola Attila, Lang Ádám, Mocsi Attila, Willi Orbán és Szalai Attila neve is elhangozna a kerethirdetéskor. A PAFC futballistája, Nagy Zsolt ugyanakkor egy hónapja, az Újpest elleni Magyar Kupa-meccsen szenvedett térdsérülést, a visszatérésére azóta várni kell. Aki titkon még reménykedhet a meghívóban, a Parma légiósa, Balogh Botond, jóllehet esélyeit csökkenti, hogy bár januárban „beverekedte” magát a kezdőcsapatba, február végére kiszorult belőle.

A szeptemberben és novemberben is számításba vett középpályások közül Kerkez Milos, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Loic Nego és Vécsei Bálint helye biztosnak tűnik a keretben, a Lokiból a Fradiba igazoló, a kisebb sérüléséből felépülő, de az előző hétvégén még az FTC II-ben játszó Baráth Péteré már nem annyira, Callum Stylesé még kevésbé: a tízszeres válogatott labdarúgó combizomsérülés miatt nem bevethető. Legalább ekkora érvágás lehet a legutóbb január 28-án pályára lépő Schäfer András hiánya: nem sok jót ígér, hogy a tekintélyes német szaklap, a Kicker arról számolt be, hogy a lábsérüléssel bajlódó középpályás volt az egyetlen, akinek ki kellett hagynia az Union Saint-Gilloise elleni csütörtöki Európa-liga-nyolcaddöntőben érdekelt Union Berlin szerdai edzését…

Azért van jó hír is: a válogatottba húsz hónap elteltével, a Görögország elleni mérkőzésen – győztes góllal! – visszatérő Kalmár Zsolt köszöni, jól van, klubjában, a DAC-ban rendszeresen szóhoz jut, tehát nincs akadálya, hogy Marco Rossi akár kezdőként szerepeltesse.

Szerencsére támadófronton nincs nagy baj: Ádám Martin, Gazdag Dániel, Németh András, Sallai Roland és Szobosz­lai Dominik is jó egészségnek örvend, a Dél-Koreából, az Egyesült Államokból és Németországból érkező jelentések szerint a formájukkal sincs gond – már csak azt kívánjuk, hogy társaikkal egyetemben ezt bizonyítsák Észt­ország, de még inkább Bulgária ellen.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 23., 19.30: Magyarország–Észtország

EURÓPA BAJNOKI SELEJTEZŐ
Március 27., 20.45:
Magyarország–Bulgária

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik