U21: Tiszteljük a németeket, de nem félünk tőlük – Gera

Vágólapra másolva!
2021.03.23. 18:06
null
Gera Zoltán bízik benne, hogy senki sem fogja túlizgulni a németek elleni mérkőzést (Fotó: Török Attila)
Szerda este, 21 órakor a németek ellen kezdi meg a szereplését a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mérkőzés előtti napon Gera Zoltán szövetségi edző válaszolt az újságírói kérdésekre.

 

Nyugodtnak egyáltalán nem volt nevezhető a magyar U21-es válogatott felkészülése, hiszen koronavírus-fertőzés és sérülés miatt is estek ki játékosok a keretből.Legutóbb Zsóri Dánielnek kellett lemondania a hazai Európa-bajnokságon való szereplésről.Gera Zoltán helyette Bíró Bencét hívta meg a csapatba.

„Bíró Bence nem ismeretlen számunkra, nagyon sok mérkőzést játszott az U21-es válogatottban. Az ő érkezése jó hatással van a társakra, hiszen tapasztalt, remek mentalitású játékos, akinek most megadatik a bizonyítási lehetőség. A csapat egyébként jól reagált a nehézségekre, mindenki nagyon bizakodó, a fiúk már nagyon várják, hogy elkezdődjön a németek elleni mérkőzés. Átérzik, milyen lehetőség előtt állunk. Az, hogy fiatal csapatunk van, inkább lehetőség, és egyáltalán nem félünk, hogy ne állnák meg a keret tagjai a helyüket. Rendszeresen játszanak az NB I-ben, sikeréhesek, és túl tudtak lendülni a nehézségeken. Nyilván nagyon sajnáljuk, hogy meghatározó játékosok estek ki a keretből, főleg azért, mert két éven keresztül erre a tornára vártak.”

Ifjabb Dárdai Pál ugyancsak sérülés miatt marad le a korosztályos Eb-ről,pedig neki vannak a legközelebbi tapasztalatai a német játékosokkal. A válogatottjuk csapatkapitányával, Arne Maierrel együtt játszott a Hertha utánpótlásában. Gera Zoltán újságírói kérdésre elmondta, természetesen beszélgettek a Mol Fehérvár labdarúgójával a németekről, egy-két hasznos információt elmondott a csapattal, a játékosok egyéni képességeivel kapcsolatban.

„Meghallgattuk a tanácsait, de ettől függetlenül megvan a tervünk, hogy mit szeretnénk a mérkőzésen viszontlátni. Teljesen felkészültünk, a játékosok tudják a taktikát, várjuk a mérkőzést.”

Mint ismert, a magyar válogatott csapatkapitánya, Demjén Patrik pozitív Covid-tesztje miatt kényszerült távozni az edzőtáborból,a kapus viszont minden követ megmozgatott, hogy visszatérhessen a válogatottba.De hiába lett azóta negatív a tesztje, a visszatérésre vonatkozó egészségügyi protokoll szerint nincs lehetőség arra, hogy mégis pályára lépjen az Eb-n. Gera Zoltán az ilyen esetekkel kapcsolatban elmondta, hogy teljesen megbízik a válogatott orvosainak szakvéleményében, vigyáznak a játékosok egészségére, ami ez esetben a legfontosabb. Hozzátette, sokszor nehéz döntéseket is meg kell hozniuk.

„Az előzmények tükrében a játékosok izgulnak, van bennük szorongás, nehogy ők essenek ki legközelebb. Bár több alapemberre sem számíthatunk, a taktikán nem változtattunk, azt játsszuk, ami a legutóbbi felkészülési mérkőzéseken jól működött. Nagyon erős ellenféllel mérkőzünk meg az első meccsünkön, de fiatal csapatunk sikeréhes, a játékosokban jó értelemben vett vagányság van. Tiszteljük az ellenfelet, de nem félünk tőle, lehetőségként tekintünk rá. Várjuk a mérkőzést, bízunk benne, hogy senki sem fogja túlizgulni, s a fiatalság nem hátrány, hanem előny lesz.

A szövetségi edző elmondta, nagyjából összeállt már a fejében a németek elleni kezdő tizenegy, egy-két poszton van még kérdőjel.

„Kilencven százalékban megvan, kik kezdenek holnap, de még meglátjuk, ki hogyan teljesíta mai edzésen.”

Végül arról is beszélt, hogy nyilván jó lett volna nézők, telt ház előtt játszani. Úgy fogalmazott, a hazai pálya előny, a nézők hiánya viszont hátrány.

AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Bese Balázs(Budafok),Kovács Péter(Budaörs)
Védők: Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Huszti András(Budafoki MTE),Balogh Botond(Parma),Varju Benedek(MTK Budapest),Mocsi Attila(Haladás),Tamás Olivér(Paksi FC),Deutsch László(Puskás Akadémia)
Középpályások:Csonka András(Budafoki MTE),Kata Mihály(MTK Budapest),Szendrei Norbert(Budapest Honvéd),Hinora Kristóf(Vasas),Mezei Szabolcs(MTK Budapest),Palincsár Martin(MTK Budapest)
Támadók:Kiss Tamás(Puskás Akadémia),Kovácsréti Márk(Kisvárda),Skribek Alen(Budafok),Szőke Adrián(Heracles),Bárány Donát(DVSC)
Szövetségi edző:Gera Zoltán
Az Eb-keret keret nem végleges, a sérülés miatt kieső Dárdai Palkó és Zsóri Dániel helyett a csapattal készülhetBukta Csaba(Altach) ésBíró Bence(MTK) is, míg a pozitív koronavírustesztet produkáló Demjén Patrik helyettAuerbach Martin(Puskás Akadémia) a keret tagja. A keretben sérülés, illetve betegség esetén az első meccsig van még lehetőség változtatásra.

U21-ES EB, AZ A-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ (március 24.)
Magyarország–Németország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 21.00
Románia–Hollandia (Budapest, Bozsik Aréna) 21.00
2. FORDULÓ (március 27.)
Magyarország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna) 18.00
Németország–Hollandia (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 21.00
3. FORDULÓ (március 30.)
Hollandia–Magyarország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 18.00

Németország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna) 18.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik