NAGY ZSOLT (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre) 2021.10.08 22:06 Frissítve: 2021.10.12 16:33

Németh-dupla, négy gól, két piros lap, iksz a lengyelekkel

Az első félidő visszafogottabb kezdése után a magyar U21-es válogatott szerezte meg a vezetést a második félidőben a lengyel csapat elleni korosztályos Eb-selejtezőn. A lengyelek ezután fordítottak, de a két kiállítást is hozó hajrában Németh másodszor is betalált, döntetlenre mentve a mérkőzést (2–2).

Németh András szerezte a mieink mindkét gólját (Fotó: Török Attila)

 

U21-ES EB-SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG– LENGYELORSZÁG 2–2 (0–0)
Szeged,
Szent Gellért Fórum, 800   néző. Vezette:    Glenn Nyberg (svéd)
MAGYARORSZÁG:    
Hegyi – Varju, Mocsi, Csóka, Kerkez (Komáromi, 82.) – Baráth P., Csonka (Major, 67.) – Bukta (Kiss T., 87.), Skribek (Bárány, 82.), Szendrei – Németh A. Szövetségi edző:   Gera Zoltán
LENGYELORSZÁG:   
 Majchrowicz – Bejger, Nawrocki, Kiwior (Gruszkowski, 76.), Karbownik – Kaminski, Bogusz (Wedrychowski, 71.), Poreba – Skóras, Benedyczak (Szymczak, 71.), Marchwinski (Szelagowski, 90+6.). Szövetségi edző:   Maciej Stolarczyk
Gólszerző:     
Németh A. (1–0 ) a 48., Benedyczak (11-esből,    1–1) a 60., Wedrychowski (1–2) a 81., Németh A. (2–2) a 90+5. percben
Kiállítva:
     Major (90+2.), ill. Skóras (90.)
MESTERMÉRLEG
Gera Zoltán:
– Sajnálom, hogy a mérkőzés vége hektikusra sikerült, de talán jobb a döntetlen, mintha vereséget szenvedtünk volna. A szünetben átbeszéltük a problémákat, és megszereztük a vezetést is. A lengyelek fordítottak, mert túlságosan mélyen védekeztünk, és bár játékosaim elfáradtak a végére, dicséretes a pontszerzés.

Csütörtökön játszották
Lettország–San Marino 2–0
Németország–Izrael 3–2

NÉMETH ANDRÁS NYILATKOZATA AZ NSO TV-NEK

 

EGY GYŐZELEM, EGY VERESÉG    – a magyar és a lengyel válogatott azonos mérleggel várta a szegedi Szent Gellért Fórumban rendezett összecsapást, s ha ez nem lenne elég hasonlóság, mindkét együttest Izrael győzte le 2–1-re a 2023-as U21-es Európa-bajnokság selejtezőiben. Az egymás elleni találkozónak így a presztízsen kívül az volt a tétje, melyik csapat kerülhet lépéselőnybe a másikkal szemben, optimális esetben pedig a csoport második helyét is át lehetett venni három fordulót követően, miután Izrael csütörtökön 3–2-re kikapott Németországtól.

A szegedi mérkőzés jó iramban kezdődött, a lengyel válogatott feltolta a védekezését, és igyekezett már a magyar térfélen labdát szerezni, de ha hátrébb sikerült, akkor is pár passzból építette támadásait. Egy ilyen akció során a 8. percben Adrian Benedyczak indult meg a jobb oldalon, és a tizenhatoson belülre érve a jobb alsó sarkot vette célba, Hegyi Krisztián magabiztosan védett. Gera Zoltán szövetségi edző négy védővel, két védekező középpályással küldte pályára csapatát, és a bal oldalon Szendrei Norbert is rendszeresen visszazárt biztosítani, így sikerült visszaverni a pálya közepén épülő lengyel támadásokat, a széleken viszont kissé sebezhetőnek tűnt az együttes, és a levegőben is nagyobb arányban nyerték meg párharcaikat a vendégek, ami a kapu elé ívelt szögletek, szabadrúgások miatt tűnt problémásnak. Védekezésben ezek ellenére stabil volt a csapat, igaz, a 29. percben a svéd játékvezető úgy ítélte meg, hogy a magyar kapus hazaadást fogott meg a tizenhatoson belül, így az öt és felesről közvetett szabadrúgást ítélt a lengyeleknek. Az ígéretes lehetőségből Mateusz Bogusz kapura lőtt, a kirobbanó sorfalról a labda szögletre vágódott. Ami miatt a csapatot lelkesen buzdító magyar szurkolóknak hiányérzetük lehetett, az a támadásépítés, a lengyel kapu szinte egyáltalán nem forgott veszélyben végig az első félidő alatt, egy-két távoli lövést lehetett csak feljegyezni, Németh Andrást elvétve sikerült játékba hozni.

Nem úgy a második félidő elején! Három perc sem telt el, amikor Varju Benedek szemfüles indítása üresen találta a jobb szélen Bukta Csabát, aki hajszálpontosan adott laposan középre Németh András felé – a lengyel védelem mögött elsuhanó labda pont a csatár lábára érkezett, és a kapu bal oldalában kötött ki. A helyzetkihasználásra tehát nem lehetett panasz, az előnyt viszont nem sikerült sokáig megtartani. Negyedóra elteltével Csonka András kezezett a tizenhatoson belül, a büntetőt pedig Adrian Benedyczak a balra vetődő Hegyit becsapva a kapu jobb oldalába lőtte.

A magyar válogatott nem omlott össze a lengyel egyenlítéstől, lendületesen szőtte támadásait, és a 75. percben csak némi szerencse hiányzott a gólhoz: Németh András lapos lövése tizenhét méterről a bal kapufát találta telibe. Ami pedig nálunk nem ment be, a túloldalon igen, Marcel Wedrychowski a tizenhatos jobb oldalán szép csellel helyet csinált magának, majd szép mozdulattal a kapu jobb oldalába lőtt. A találkozó vége feszült lett, egy kisebb kakaskodás végén Michal Skórast kiállította Glenn Nyberg, és egyértelmű gólhelyzet megakadályozásáért Major Sámuel is piros lapot kapott, de az egyenlítés végül összejött. A felívelt labdára rosszul mozdult ki Filip Majchrowicz, és a helyzetet kihasználva Németh András az üres kapuba lőtt.

A Gera Zoltán vezette csapat harcos, jó mérkőzésen tartotta otthon az egyik pontot Lengyelország ellen, és önbizalommal várhatja a következő selejtezőjét, amelyet a szegedi Szent Gellért Fórumban kedden 17.30 órás kezdettel a csoportot hibátlan mérleggel vezető Németországgal vív. 2–2

KISS TAMÁS NYILATKOZATA AZ NSO TV-NEK

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 3 3 12–3 9
2. Izrael 3 2 1 6–5 6
3. Magyarország 3 1 1 1 7–4 4
4.
Lengyelország 3 1 1 1 5–4 4
5. Lettország 3 1 2 3–5 3
6. San Marino 3 3 0–5 0

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK. 2–2 A VÉGEREDMÉNY!

90+7. perc. Kiss Tamás passzából Baráth lőtt, de a lengyel kapus védett.

90+6. perc: Marchwinski helyett jött be Szelagowski.

90+5. perc. EGYENLÍTETTÜNK! Egy felívelt labdát Szendrei csúsztatott meg, és mivel a lengyel kapus rosszul mozdult ki, üresen maradt a kapu, és a levágódó labdát Németh lőtte a kapuba.  2–2

90+4. perc. Mocsi kapott lapot.

90+2. perc. Major is kiáll! egyből piros lapot kapott mert utolsó emberként megfogta a kiugrani szándékozó lengyel támadó vállát.

Hét perc a hosszabbítás! 

90. perc. Kakaskodás, több sárga lap és egy kiállítás második sárgával a lengyeleknél. Skóras a 2. sárga lapját kapta meg.Csóka is „besárgult”.

88. perc. Kiss helyzetét védte bravúrral a lengyel kapus.

87. perc. Bukta helyett Kiss Tamás állt be.

85. perc. Szymczak 17 méteres, kissé balról leadott lövését Hegyi fogta meg.

82. perc. Kerkezt Komáromi váltotta, Skribeket Bárány.

80. perc. VEZETNEK A VENDÉGEK! Wedrychowski kapott egy passzt jobbról a tizenhatoson belül, elhúzta a labdát Mocsi mellett, majd a kapu hosszú oldalába lőtt. 1–2

78. perc. Varju kapott sárga lapot.

76. perc. Kiwior helyett Gruszkowski állt be a vendégeknél.

75. perc. KAPUFA! Kerkez csapott le egy eladott labdára, Némethhez passzolt, aki egy jó csel után 17 méterről a bal oldali kapufát találta el.

71. perc. Lengyel cserék: Bogusz helyett Wedrychowski állt be, Szymczak pedig Benedyczakot váltotta.

67. perc. Az első csere: Csonka helyére állt be Major Sámuel.

62. perc. SZÉP MAGYAR AKCIÓ. Bukta jobb oldali beívelését Szendrei fejelte le Skribek elé, de a kifutó kapus elhalászta a labdát a támadó elől.

60. perc. Hegyi balra mozdult, Benedyczak a kapu jobb oldalába lőtt. 1–1

58. perc. LENGYEL 11-ES! Csonka volt szabálytalan a tizenhatoson belül.

58. perc. Újabb magyar támadás fut a szélen, Kerkez labdáját még kivágják a lengyelek, de a lepattanóra érkezik Németh, aki 19 méterről lőtt, a kapus védett.

55. perc. LENGYEL LEHETŐSÉG. A tizenhatosunkon belül pattog a labda, többször is levágódott a lengyelek kísérlete, végül Kiwior megpattanó lövését fogta meg Hegyi.

52. perc. ÚJABB MAGYAR HELYZET! A gól láthatóan megzavarta a lengyeleket, ezúttal Skribek tudott beadni jobbról, a hosszú érkező Kerkez lefejelte a labdát a földre, amely így mellé pattant.

48. perc. GÓÓÓL! Varju ugratta ki a védelemből a jobb szélen üresen kilépő Buktát, a beadását pedig az érkező Németh 10 méterről, balról egyből a kapu bal oldalába lőtte. 1–0

47. perc. MAJROWICZ KIEJTETTE! A lengyel kapus kezéből kicsúszott a magas labda, amikor felugrott érte Szendrei mellől, de másodjára megfogta.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ

Statisztikák az első félidőből:

Az első félidő lövési statisztikái sokat elárulnak a meccs képéről... 2–8 a kapura lövések száma, 1–3 a kaput eltaláló lövéseké (Forrás: uefa.com)

Szögletarány: 0–5

Nem sokkal a sípszó előtt a lelátóról már bekiabálta egy szurkoló, hogy „ébresztő”, és az biztos, a 2. félidőben az eddig látottaknál sokkal többre lesz szükség ahhoz, hogy a magyar csapat nyerni tudjon. Az első félidőben a mieink csak kétszer tudták megcélozni a lengyel kaput, de egyik lehetőség sem volt igazán nagy helyzet. Szendrei Norbert találta csak el a vendégek kapuját, ám a Majchrowicznak nem okozott gondot a hárítás. Miközben a másik oldalon elsősorban Hegyi Krisztiánon múlt, hogy nem szerezték meg a vezetést a lengyelek, ugyanis a West Ham kapusának több nagy védést is be kellett mutatnia. 

Csonka (6) és Szendrei (14) munkában – az első félidőben a pirosban játszó lengyeleknek volt több helyzete (Fotó: Török Attila)

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

44. perc. MEGINT BOUHUS, NA MEG HEGYI! A lengyel szélső balról cselezett befelé, majd lőtt távolról, Hegyi már nem először védett vetődve.

36. perc. ÚJABB LENGYEL LEHETŐSÉG.  Bogusz ad be balról, a középen becsúszva érkező Benedyczak centiekkel maradt le a labdáról. 

31. perc. Bogusz akasztotta a szélen kiugrani szándékozó Kerkezt, jogos a sárga lap!

30. perc. HAZAADÁS! Csóka hátra passzából szöglet lett volna, de Hegyi kézzel megállította a labdát, a játékvezető azonban hazaadásnak ítélte meg az esetet. Az ötös sarkáról lőhettek közvetett szabadrúgást a lengyelek, de Bogusz lövése lepattant a magyar sorfalról. A szöglet veszélytelen, megúsztuk!

27. perc. „Ne féljetek, játsszatok!"  Szólt az ukáz a lelátóról, nem véletlenül, egyelőre a mieink elsősorban a biztonságra törekednek, kevés kockázatot vállalnak, így egyelőre elmaradnak a hazai helyzetek.

24. perc. Magyar kontra, de Németh nem olvassa Skribek szándékát és lassan indult a szélső kiugratási kísérletére, így a kapusé lett a labda.

23. perc. Egy röviden kifejelt labdát Skóras lőtt a tizenhatos vonaláról, balról a kapu fölé.

21. perc. Húsz perc elteltével rögzíthetjük, a lengyelek birtokolják többet a labdát, és több lövőhelyzetig is eljutottak már.

18. perc. VÁRATLAN HÚZÁS! Németh lekészítéséből Skribek ívelt kapura az oldalvonal közeléből, de fölé ment a labda.

17. perc HEGYI!  Kerkez becsúszó szerelése után a jobb oldalról végeztek el szögletet a lengyelek, Poreba labdáját Kirowa a 11-es pont környékéről fejelte kapura, a magyar kapus védett.

15. perc. Bal oldali lengyel szögletből Benedyczak fejelt a magyar kapu mellé.

12. perc. AZ ELSŐ MAGYAR KÍSÉRLET. Kerkez kiosztott egy kötényt, majd Varju passzolt Szendreihez, aki közel 20 méterről lőtt, de a kapusnak nem okozott gondot a labda.

10. perc. ÚJABB LENGYEL LÖVÉS! Bogusz becsúszva labdát szerzett Szendreitől a tizenhatosunk előterében és egyből lőtt is, de jóval a kapu fölé.

8. perc. AZ ELSŐ IGAZI HELYZET A LENGYELEKÉ.
Benedyczak húzott el a jobb oldalon, mocsi nem támadta meg, így kapura tudott lőni éles szögből, de Hegyi vetődve védett.

6. perc.
Csóka szabálytalansága után a jobb oldalról végezhettek el szabadrúgást a lengyelek, a középre ívelt labdából a beadásra érkező Skóras nem találta el a magyar kaput.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS! A fehérben játszó magyar csapat kezdett, pirosban a lengyelek.

 

Gera Zoltán vezetésével hazai tétmeccsen először nyerhetne az U21-es válogatott (Fotó: mlsz.hu)

 

ELŐZMÉNYEK

♦ A csoportok első helyezettjei, valamint a kilenc csoport legjobb másodikja jut ki közvetlenül a román-grúz közös rendezésű 2023-as tornára, míg a maradék nyolc második helyezett rájátszásban dönt egymás között a négy Eb-helyről.

A B-csoport eddigi eredményei
1. forduló
Magyarország–Izrael 1–2
San Marino–Németország 0–6
Lettország–Lengyelország 0–2
2. forduló
San Marino–Magyarország 0–4
Lettország–Németország 1–3
Lengyelország–Izrael 1–2

Gera Zoltán szövetségi edző az mlsz.hu-nak elmondta: úgy érzi, egyértelműen sikerült előrelépnie a csapatnak a szeptemberi Eb-selejtezőkhöz képest, amikor Izraellel szemben hazai pályán 2–1-re alulmaradt, San Marinóban viszont 4–0-ra nyert (Gera Zoltán irányításával ez volt az U21-es válogatott második győzelme, tétmeccsen az első).

„Izrael ellen a védekezésünk rendben volt, támadásban viszont még voltak hiányosságaink, de úgy érzem, mostanra minden játékelemben előre tudtunk lépni – fogalmazott Gera Zoltán. – San Marinóban ugyan egy gyengébb képességű rivális ellen léptünk pályára, ettől függetlenül biztató volt, hogy sok helyzetet tudtunk kidolgozni, és akár négynél több gólt is szerezhettünk volna. Most valamivel több időnk volt a felkészülésre, mint az első meccsek előtt, így kicsit többet tudtunk dolgozni néhány taktikai elemen, és természetesen a lengyelek játékára is igyekeztünk minél jobban felkészülni. Pénteki ellenfelünk egy jó fizikumú játékosokból álló, erős csapat, amely direkt futballt játszik, kimondottan erős az átmenetekben, ezért igen nehéz dolgunk lesz ellene. Örülök, hogy egy ilyen szép stadionban léphetünk pályára, szeretnénk megszerezni második győzelmünket a csoportban.”

AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok
Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia)
Auerbach Martin (Csákvár)
Kovács Péter (Szolnok)
Védők

Varju Benedek (MTK Budapest)
Balogh Botond (Parma – Olaszország)
Mocsi Attila (Haladás)
Csóka Dániel (AFC Wimbledon – Anglia)
Csontos Dominik (FTC)
Szűcs Kornél (DVTK)
Temesvári Attila (Szeged-Grosics Akadémia)
Középpályások

Bukta Csaba (Altach – Ausztria)
Csonka András (Gyirmót FC Győr)
Csongvai Áron (Újpest FC)
Kerkez Milos (AC Milan – Olaszország)
Komáromi György (Puskás Akadémia)
Szendrei Norbert (MOL Fehérvár)
Major Sámuel (Liefering – Ausztria)
Mezei Szabolcs (MTK Budapest)
Baráth Péter (DVSC)
Támadók

Kiss Tamás (SC Cambuur – Hollandia)
Bárány Donát (DVSC)
Tóth-Gábor Kristóf (Haladás)
Németh András (Genk – Belgium)
Skribek Alen (ZTE)

Szövetségi edző: Gera Zoltán

2023.02.05 08:09:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Vereség Lisszabonban, de diadalmas a profik túrája, még híztak is a játékosok hetven éve.

2023.01.28 08:17:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A válogatott Niessner Aladár ugyanabban a házban született, mint a nagy zeneszerző.

2023.01.26 23:09:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.01.26 22:34:12

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a történelmi Magyarország-jelképet.

2023.01.16 22:59:11

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Mészáros Ferenc, Bubu – így gondolom – az 1968–89 közötti, a világ közvetlen, majd tágabb élmezőnyéből lassan kiszoruló, de még reménnyel viselős magyar labdarúgás tán legszínesebb, egyértelműen magas színvonalat képviselő egyénisége volt.