Így pótolhatjuk Szalai Ádámot – válogatott formamutató

Vágólapra másolva!
2022.11.10. 19:09
null
Szalai Ádám búcsúja után Sallai Roland (balra) és Gazdag Dániel is főszereplő lehet a magyar válogatott támadósorában (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Marco Rossi szövetségi kapitány a héten kihirdette a magyar labdarúgó-válogatott keretét az idei utolsó két mérkőzésre – tekintsük át, milyen formában vannak a kiválasztottak, milyen változások várhatók a csapatban a névsor ismeretében!

 

 

AZ IDEI STATISZTIKÁK ÉS AZ ÚJONCOK – BARÁTH PÉTER ÉS MOCSI ATTILA IS DEBÜTÁLHAT?

A magyar labdarúgó-válogatott idén nyolc meccset játszott eddig, a mérleg négy győzelem (kétszer Anglia, egyszer-egyszer Németország és Észak-Írország ellen), egy döntetlen (Németország), három vereség (kétszer az olaszoktól, egyszer a szerbektől kaptunk ki). Amennyiben jövő héten Luxemburgban, majd itthon a görögök ellen is nyerni tudnánk, úgy Marco Rossi 2018 óta tartó kapitányi időszakában másodszor zárnánk az évet legalább hat győzelemmel, de míg tavaly 15 meccsből sikerült ez (kevésbé veretes ellenfelekkel szemben), idén tíz mérkőzésen jöhetne össze a hat siker.

Rossi idén nyolc meccsen 23 játékost küldött pályára (tavaly 36-ot, 2020-ban 8 meccsen 26-ot, 2019-ben tíz meccsen harmincat), ebből négy újoncot avatott, akik közül hárman, Ádám Martin, Callum Styles és Kerkez Milos most már biztos kerettagnak mondható, mindhárman hosszú távon is alapemberré válhatnak. (A negyedik idei újonc, Vancsa Zalán ezúttal nem kapott meghívót.)

Az újoncoknál tartva azt elmondhatjuk, pláne a fiatalabb játékosoknál, hogy a kapitány az első behívás után ritkán ad egyből lehetőséget az újonnan keretbe kerülőknek (többen, például Spandler Csaba vagy Zsótér Donát, hiába szerepeltek többször is a keretben, pályára nem léphettek). Viszont aki folyamatosan kiegyensúlyozottan teljesít, és egymás után többször is keretbe kerül, az bízhat abban, hogy meg fogja kapni a bizonyítási lehetőséget. Így lehet ezzel a 20 éves, debreceni Baráth Péter, aki 13 tétmérkőzésen szerepelt ebben az idényben a DVSC-ben, két gólt és három gólpasszt jegyzett, és bár sérülés miatt volt egy kisebb kihagyása az elmúlt hetekben, szerdán már újra játszott. A 22 éves Mocsi Attila másodszor kerettag, és mivel a ZTE-ben hétről hétre jól futballozik, legutóbb gólpasszt is adott belső védőként (Rossi játékrendszerében ez különösen nagy erény lehet), ő is bízhat abban, hogy bemutatkozhat a válogatottban. A most először keretbe került csatár, Németh András viszont csak kiegészítő ember a belga élvonalban listavezető Genknél, melynek a másodosztályú második csapatában is szerepel. Esetében az szinte biztos, hogy a kezdőbe még nem tud bekerülni, viszont Szalai Ádám visszavonulása után elképzelhető, hogy csereként, ha csak rövid időre is, de lehetőséget kap. A mezőnyjátékosok közül a Vécsei Bálint (Ferencváros) sérülése miatt csütörtökön keretbe kerülő Csongvai Áron(Újpest) számít még újoncnak.

Rajtuk kívül a mostani keretből a két kapus, Szappanos Péter (Bp. Honvéd) és Tóth Balázs (Puskás Akadémia) nem lépett még pályára a válogatottban, és mivel most sérülés miatt hiányzik Gulácsi Péter, nem zárható ki, hogy valamelyikük bizonyíthat majd az egyik meccsen, akár csereként is. De ha így is történik, az biztos, hogy Gulácsi távollétében Dibusz Dénes lesz a válogatott első számú kapusa, aki idén is bombaformában véd az Európa-ligában nyolcaddöntős Ferencvárosban, melyben 24 tétmeccsen játszott már ebben az idényben.

VÉDELEM – TALÁN SOSEM VOLT MÉG ILYEN SZÉLES A VÁLASZTÉK

Miután a válogatottban az idei összes tétmérkőzést végigjátszó Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce) trió mindegyik tagja bevethető és a klubjukban is folyamatosan szóhoz jutnak, a belső védők posztján csak az lehet a kérdés, melyikük fáradtabb egy kicsit, és van szüksége némi pihenőre – most a már említett Mocsi lehet az első számú helyettes.

A szárnyvédők posztján viszont lehet, hogy még sosem volt annyira bőséges választási lehetősége Marco Rossinak, mint ezúttal. A jobb oldalon a Mol Fehérvár csapatkapitányának, az 50-szeres válogatott Fiola Attilának biztos helye van, hiszen idén eddig mind a nyolc meccsen játszott a nemzeti együttesben, hatszor kezdőként. A sorban mögötte alternatívaként a klubtárs, a középpályásként is bevethető Loic Nego (Mol Fehérvár), valamintBotka Endre (Ferencváros) és Bolla Bendegúz (Grasshoppers) következhet – nagyjából ebben a sorrendben. Érdekesség, hogy ebből a négyesből csak Bolla szerepel külföldön, és folyamatosan játszik is a Grasshoppersben, de a válogatottban továbbra is inkább kiegészítő embernek számít.

A bal oldali szárnyvédő kapcsán pedig maga Rossi jelezte a keddi sajtótájékoztatóján, a Pászka Lórándot érintő kérdés kapcsán, hogy miután a sérüléséből felépült Nagy Zsolt (Puskás Akadémia) visszatért, a 19. életévét a napokban betöltő Kerkez Milos (AZ Alkmaar) pedig ősszel nagyszerűen debütált, „megtelt” a poszt, ezért a Ferencváros játékosának egyelőre várnia kell a sorára. Kerkez annyira jó formában van, hogy balhátvéd létére három gólt és hat gólpasszt is elért Hollandiában, így akár előrébb, a támadók között is számításba veheti őt a kapitány.

KÖZÉPPÁLYA – SCHÄFER NÉLKÜL IS SOK A LEHETŐSÉG

Az elsősorban a labdaszerzésért, illetve a labda előrejuttatásáért felelős belső középpályások között még a sérült Schäfer András (Union Berlin) kiesése után is több lehetősége maradt Marco Rossinak, és a választását tudja kizárólag a taktikához igazítani, mert mindegyik lehetséges jelöltje játékban van.

Nagy Ádám (Pisa) továbbra is biztos pontnak tűnik Rossi kezdőcsapatában (egy kivétellel mindegyik idei tétmeccsen kezdett), mellette pedig az idényben már nyolcgólos Kleinheisler László (NK Osijek) vagy a védekező párharcokban erősebb Callum Styles (Millwall) is számításba jöhet. Utóbbi, ha a helyzet úgy hozza, bal oldali szárnyvédőt is játszhat. Mellettük pedig ott van még a keretben Baráth és Csongvai is.

TÁMADÓSOR – MILYEN LESZ AZ „ÉLET” SZALAI ÁDÁM UTÁN?

A támadósort illetően a legnagyobb kérdés természetesen az, milyen lesz az „élet”, konkrétabban a hadrend és a játékfelfogás a válogatottól szeptemberben búcsúzó center, az eddigi csapatkapitány Szalai Ádám nélkül. Arról már korábban értekeztünk, hogy csapatkapitányként ki veheti át a helyét, míg arról, hogy a pályán hogyan pótolhatjuk őt, Rossi beszélt a minap a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Két lehetőségünk van. A visszavonuló Szalai Ádámot Ádám Martin helyettesítheti, erős, gólerős játékos, a képességei megvannak ehhez a poszthoz. Csakhogy... Számtalan mérkőzését néztem meg a klubjában is, és ahogy a válogatottban, Dél-Koreában is akkor volt igazán a csapat segítségére, amikor a kispadról szállt be. Az Ulszanban legtöbbször csereként beállva döntötte el a mérkőzést és a bajnoki címet. A másik lehetőség, ha amolyan hamis kilencessel játszunk. Korábban Sallai Roland futballozott már ebben a pozícióban, Anglia ellen is bizonyította, rendkívül veszélyes játékra képes ezen a helyen.”

A kapitány által elmondottak alapján az első számú megoldás az lehet, hogy ha mindenki egészséges, akkor a Sallai Roland (felépült arcsérüléséből, a Freiburgban már játszott, így a válogatottban is pályára léphet), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Gazdag Dániel (Philadelphia Union) trióval kezdünk elöl (a lent mellékelt statisztikák alapján utóbbi kettőt aligha kell külön indokolni), és a második félidőben csereként, amolyan bónuszként még az Ulszan Hyundai gólvadászát, Ádám Martint is „ráereszthetjük” az ellenfél védelmére.

A görögök ellen a tervek szerint kezdőként búcsúzó Dzsudzsák Balázs játéka ezen némiképp változtathat az utolsó meccsen, de a jövőre, az Eb-selejtezőkre nézve ez lehet a kiindulási alap Rossinál, további variációs lehetőséget pedig a keretbe 18 hónap után visszatérő Kalmár Zsolt és az újonc Németh András adhat.

No meg az is kiindulási alap lehet a kapitánynál, hogy most már minden posztra több, hasonló képességű, egyformán játékban lévő labdarúgó áll a rendelkezésére, így még az is belefér, ha adott esetben egy-két kulcsember sérülés vagy egyéb okok miatt kiesik (mint most Gulácsi vagy Schäfer). Ezek biztató előjelek az év utolsó két erőpróbája, és a jövő évi tétmérkőzések előtt...

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A NOVEMBERI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE

KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC, 24 tétmeccs, 2160 perc), Szappanos Péter (Budapest Honvéd, 11, 945), Tóth Balázs (Puskás Akadémia, 15, 1350)

BELSŐ VÉDŐK: Lang Ádám (Omonia – Ciprus, 14, 1209), Mocsi Attila (ZTE FC, 15, 1234, 1 gól, 2 gólpassz), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország, 24, 2988, 5, 3), Szalai Attila (Fenerbahce FK – Törökország, 24, 2110, 1,1)

SZÁRNYVÉDŐK: Bolla Bendegúz (Grasshoppers– Svájc, 15, 1305, 2 gól,2 gólpassz), Botka Endre (Ferencvárosi TC, 20, 1447, 1, 1), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC, 21, 1890, 0, 2), Kerkez Milos (AZ – Hollandia, 25, 1908, 3, 6), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC, 9, 621, 1 gól), Loic Nego (Mol Fehérvár FC, 23, 1933, 1, 4 )

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Debreceni VSC, 13, 970, 2, 3), Csongvai Áron (Újpest, 17, 1530, 3, 1), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország, 19, 1391, 8, 4 ), Nagy Ádám (AC Pisa – Olaszország, 11, 956, 0, 2 gólpassz ), Callum Styles (Barnsley, majd Millwall FC – Anglia, 20, 1330, 2, 1), Vécsei Bálint (Ferencváros, 23, 1335, 3, 1)

TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea, 15, 862, 9, 4), Dzsudzsák Balázs* (Debreceni VSC, 15, 1279, 4, 2), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok, 38, 3303, 24, 6 – februártól novemberig), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia, 15, 580, 4,1), Németh András (KRC Genk – Belgium, 17, 366, 2, 2; a Genk II-ben: 3, 255, 1 gól), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország, 10, 537, 1, 1), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország, 21, 1604, 2, 12)

*Dzsudzsák Balázs a Luxemburg elleni mérkőzés után, a görögök elleni hazai meccsre csatlakozik a kerethez.
A táblázatban a rendes játékidő játékpercei szerepelnek, az első szám a tétmeccsek száma a 2022–2023-as klubidényben, a második a játékpercek, a harmadik a gólok, a negyedik a gólpasszok számát mutatja.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
November 17., csütörtök
20.00:
Luxemburg–Magyarország
November 20., vasárnap
20.15:
Magyarország–Görögország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik