Három sokk után hosszú veretlenség: Izland már nem mumus

Vágólapra másolva!
2020.11.12. 13:10
null
Szalai Ádám a 2016-os Eb-n így örült az egyenlítésnek Izland ellen (Fotó: AFP)
Az Európa-bajnoki szereplés jogáról dönt pótselejtezőn a magyar és az izlandi labdarúgó-válogatott: a két csapat a Puskás Arénában csap össze csütörtökön, és ezen a napon három másik playofftalálkozót (Grúzia–Észak-Macedónia, Szerbia–Skócia, Észak-Írország–Szlovákia) is rendeznek. Válogatottunk a kilencvenes évek első felében három sokkoló vereséget szenvedett Izlandtól, ám azóta veretlen az északi ország nemzeti csapatával szemben. A két csapat összecsapásainak történetére és egyéb érdekességekre „vadásztunk” a találkozó előtt.

 

A magyar és az izlandi válogatott eddig 11 alkalommal csapott össze egymással, az örökmérleg erősen a mieink felé billen, 7 győzelem, 1 döntetlen és 3 vereség – más kérdés, hogy az 1992 és 1995 között sorozatban elszenvedett három kudarc nagyon megragadt a kollektív szurkolói emlékezetben. Mint ahogy az is, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon miként egyenlített a magyar válogatott a 88. percben (Gylfi Sigurdsson tizenegyesből szerzett gólját Birkir Már Saevarsson öngólja egalizálta). Válogatottunk veretlen a legutóbbi hat találkozón Izland ellen (5 győzelem, 1 döntetlen).

Magyarországon eddig öt mérkőzést vívott a két csapat, a mérleg 4 magyar siker (3–0, 1–0, 3–2, 4–0) és 1 vereség (1–2).

A párharc gólkirálya magyar részről Gera Zoltán és Vincze István (3 találat), izlandi részről Eidur Gudjohnsen (2 gól). A Gudjohnseneknek három góljuk van a magyar csapat ellen, mivel az apa, Arnór Gudjohnsen és a fiú, Eidur Gudjohnsen is betalált a mieinknek. Apa és fia 1996-ban egy mérkőzésen egyaránt pályán volt – Észtország ellen egymást váltották, ez egyedülálló dolog a válogatott futball világtörténetében.

A magyar válogatott veretlen a legutóbbi három mérkőzésén (2 győzelem, 1 döntetlen), hármasnál hosszabb veretlenségi sorozata 2015–2016 óta (a Norvégia elleni pótselejtező, illetve a Horvátország és Elefántcsontpart elleni döntetlenek) nem volt.

A Puskás Arénában eddig mindkét mérkőzését elveszítette a magyar válogatott, Uruguay (1–2) és Oroszország (2–3) ellen. A nemzeti csapat 2016. május 20. óta nem játszott döntetlent hazai pályán, elég szélsőséges a szereplése: 10 győzelem, 10 vereség.

A magyar válogatott 2018. március 27. (Magyarország–Skócia 0–1) óta mindegyik hazai mérkőzésén betalált, a sorozat 10 meccs óta tart.

Izland az előző öt mérkőzéséből négyet elveszített, igaz, nagyon erős ellenfelekkel (Anglia, Belgium, Dánia) szemben.

Az izlandiak legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésükből háromszor négy vagy több gólt kaptak, Franciaországtól 4–0-ra, Albániától 4–2-re, Belgiumtól 5–1-re kaptak ki. Az idegenbeli szereplés egyébként is az északiak gyenge pontjának számít az utóbbi időben, 2018 óta csak Indonéziát, Andorrát és Moldovát tudták legyőzni vendégként.

A Magyarország elleni pótselejtezőre összehívott izlandi keret igen rutinos: kilenc játékosnak van hetvennél, tizenkettőnek ötvennél több válogatottsága, tizenöten elmúltak már 30 évesek. Ebből is látszik, hogy az izlandiak „aranygenerációjának”, a 2016-os Eb-n és a 2018-as vb-n szereplő csapatnak alighanem ez lehet az utolsó nagy dobása. Összehasonlításul: a magyar keretből egyedül Szalai Ádám érte el legalább az 50 válogatottságot (66-nál tart).

A magyar válogatott 2015 óta Dánia kivételével találkozott az összes északi együttessel. Az Izland elleni 1–1-et már említettük, Norvégia ellen az Eb-pótselejtezőn két siker (1–0, 2–1), Svédország ellen vereség (0–2), Finnország ellen két győzelem, egy vereség (1–0, 0–1, 2–0), Feröer ellen két győzelem, egy döntetlen (2–1, 0–0, 1–0) a mérleg.

A Puskás Arénában a magyar válogatott eddig egy percig sem játszott előnyben, mind az Uruguay elleni stadionavatón, mind az oroszok elleni mérkőzésen az eredmény után futott.

• Amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, a magyar válogatott 10 találkozón szerezte meg a mérkőzés első gólját, s kilencet megnyert ezek közül (9–0–1-es mutató).

• Amióta Willi Orbán bemutatkozott a magyar válogatottban (2018. október 12., Görögország–Magyarország 1–0), négy gólt szerzett. Ebben az időszakban csak Szalai Ádám (6 gól) volt eredményesebb a középhátvédnél, 2019–2020-ban pedig Orbán a házi gólkirály!

Lakosságszám alapján Izland a legkisebb ország, amely valaha kijutott labdarúgó Európa- vagy világbajnokságra. A szigetországot 364 134 fő lakta a 2020-as adatfelvételkor. Ez nagyságrendileg körülbelül annyi, mint Újbuda, Zugló és Újpest összesített lakosságszáma (de írhatnánk azt is, hogy Debrecen és Szeged együttes népessége – a szerk.).

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók:Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC),Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

AZ IZLANDI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Hannes Halldórsson (Valur), Ögmundur Kristinsson (Olympiakosz Pireusz – Görögország), Rúnar Rúnarsson (Arsenal – Anglia)
Védők: Ari Skúlason (Oostende – Belgium), Hördur Magnússon (CSZKA Moszkva – Oroszország), Birkir Saevarsson (Valur), Kári Árnason (Víkingur Reykjavík), Ragnar Sigurdsson (FC Köbenhavn – Dánia), Sverrir Ingason (PAOK – Görögország), Hólmar Eyjólfsson (Rosenborg BK – Norvégia), Hjörtur Hermannsson (Bröndby – Dánia), Victor Pálsson (Darmstadt – Németország)
Középpályások: Birkir Bjarnason (Brescia – Olaszország), Aron Gunnarsson (el-Arabi – Katar), Gylfi Sigurdsson (Everton – Anglia), Rúnar Már Sigurjónsson (Asztana – Kazahsztán), Arnór Sigurdsson (CSZKA Moszkva – Oroszország)
Támadók: Jóhann Gudmundsson (Burnley – Anglia), Albert Gudmundsson (AZ Alkmaar – Hollandia),Alfred Finnbogason (Augsburg – Németország), Jón Dadi Bödvarsson (Millwall – Anglia),Kolbeinn Sigthórsson (AIK – Svédország),Vidar Kjartansson (Valerenga – Norvégia)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
EB-PÓTSELEJTEZŐ (NL-RÁJÁTSZÁS)
A-LIGA

Október 8.

Bulgária–Magyarország 1–3
November 12.
20.45:
Magyarország–Izland (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA, 3. CSOPORT
Szeptember 3.:
Törökország–Magyarország 0–1
Szeptember 6.:Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.:Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.:Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45:Magyarország–Szerbia(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik