M. B.
2023.03.24 12:48 Frissítve: 2023.03.28 10:12

A román sajtó szerint a magyar futballkultúra öt dologban példát mutat a világnak

A vezető román sportlap, a Gazeta Sporturilor is a helyszínről tudósított az 1–0-s hazai sikerrel végződő Magyarország–Észtország felkészülési mérkőzésről. A Puskás Arénában megrendezett összecsapás elsősorban az MLSZ Nagy-Magyarország-jelképpel kapcsolatos bejelentése miatt váltott ki rendkívüli érdeklődést keleti szomszédunk sajtójában – Razvan Lutac ezzel együtt öt olyan részletre hívta fel a figyelmet cikkében, amelyről szerinte nemcsak a román labdarúgás, de más országok is példát vehetnek.

Magyar és észt szurkolók csocsóznak a Puskás Arénában (Fotó: Razvan Lutac/Gazeta Sporturilor)

A Gazeta Sporturilor riportere először tárgyilagosan ismertette a mérkőzés történéseit, majd megjegyezte, hogy a hét folyamán kisebb botrányt kavaró Nagy-Magyarország-szimbólum valóban megjelent a lelátón, de ezt csak az ultrák körében lehetett felfedezni. Ezt követően öt olyan részletet emelt ki a stadionban tapasztaltak alapján, amelyet követendő példának tart.

Razvan Lutac elsőként a magas nézőszámot (41 000 fő) emelte ki, majd mindezt párhuzamba vonta a 20 évvel ezelőtti magyar–észt meccsel, amikor mindössze 457 szurkoló volt kíváncsi Gellei Imre csapatára a régi Üllői úti stadionban. A második fontos részlet a lelátókon helyet foglaló nagy számú gyerek volt, akiket a meccsen túl számos játéklehetőség várt a stadionon belül – és itt el is érkeztünk a harmadik részlethez: a Puskás Arénában a szurkolók kortól függetlenül kikapcsolódhattak a meccs előtt a kihelyezett csocsóasztaloknál, trambulinoknál és felfújható foteleken. Razvan Lutac azt is kiemelte, hogy külön alkalmazottak foglalkoztak a 40 oldalas stadionújság (a válogatott meccsekre készülő színvonalas műsorfüzetek többek között számos, a Nemzeti Sportnál dolgozó munkatársunk munkáját dicsérik) árusításával, amelyet bankkártyával is meg lehetett vásárolni.

A negyedik fontos részlet, amelyre a román riporter felfigyelt, az a Puskás Aréna szektorait elválasztó kerítés hiánya volt.

Gyakorlatilag, ha a 2. számú lelátóra szólt a jegyed, de a barátod a szemközti lelátón vagy a kapu mögött foglalt helyet, akkor a szünetben nyugodtan körbemehettél, hogy találkozz vele. Ezzel szemben a bukaresti Nemzeti Arénában – ahogyan a romániai stadionok többségében – a kapu mögötti szektorokat kerítések választják el a lelátó többi részétől – summázta a különbséget Razvan Lutac.

Végül, de nem utolsósorban az ötödik dolog, amelyre a Gazeta újságírója felhívta a figyelmet, az számunkra természetesnek tűnhet, mivel ez nem más, mint a Puskás Ferencet és az Aranycsapatot ábrázoló mezek, hűtőmágnesek, az és egyéb tárgyak a szurkolói boltban. Razvan Lutac kiemeli, hogy Romániában teljes mértékben hiányoznak a múlt nagyjait (a Hagi-féle „aranygeneráció”, vagy az olyan játékosok, mint például Nicolae Dobrin) megörökítő szurkolói relikviák.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Észtország 1–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna, 41 000 néző. Vezette: Altmann (osztrák)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Botka, 84.), Kalmár Zs. (Kleinheisler, 60.), Vécsei (Nagy Á., a szünetben), Kerkez – Szoboszlai (Csoboth, 76.), Ádám M. (Gazdag, 60.), Sallai (Németh A., 76.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ÉSZTORSZÁG: Hein – Paskotski, Kuusk, Baranov (Tougjas, 82.), Pikk (Reinkort, 84.) – Ojamaa (Sorga, a szünetben), Shein (Miller, a szünetben), Vassiljev (Tunjov, 64.), Käit, Sinyavskiy – Sappinen (Zenjov, a szünetben). Szövetségi kapitány: Thomas Häberli
Gólszerző: Ádám M. (41.) 

2023.06.07 22:13:49

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Sikeresek a Kárpát-medencei magyar futballbefektetések.

2023.05.29 09:19:11

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Harminc éve, 1993. május 29-én győztük le irányításával Írországot 4–2-re – Dublinban.

2023.05.23 19:22:44

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Búcsúzott az U17-es kontinenstornától a Belvon-csapat, pedig a továbblépéshez elég lett volna a döntetlen is.

2023.05.20 19:05:17

Magyar válogatott nemzetisport.hu

U17-es labdarúgó-válogatottunk kétgólos vereséget szenvedett, de az írek ellen még kiharcolhatjuk a továbbjutást.

2023.05.17 19:30:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Jobban kezdtek a walesiek a budapesti mérkőzésen, de remek arányban értékesítette helyzeteit a Belvon-csapat.