Légiósok: Veretlen szeretnék maradni Németország ellen – Callum Styles

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.12.05. 08:12
null
Callum Styles alig várja, hogy labdába rúghasson a németországi tornán (Fotó: Török Attila)
Angliai bevásárlóközpontban nézte a sorsolást Callum Styles, akinek a kivetítő előtt az is eszébe jutott, a körülötte üldögélő helyiek aligha gondolták, hogy a másik asztalnál egy magyar válogatott futballista ül arra várva, kik ellen léphet pályára az Európa-bajnokságon.

 

– Hogyan jellemezné egy szóval a csoportunkat?
– Izgalmas – felelte lapunknak Callum Styles, a Barnsley középpályása, aki a legutóbbi, Montenegró ellen 3–1-re megnyert Eb-selejtezőn tizennyolcadszor lépett pályára a magyar válogatottban.

Callum Styles
Kora:
23 éves
Posztja:védekező középpályás
Klubja:
Barnsley (angol, League One)
Válogatottságai/gólok:18/0
Piaci értéke:3.5 millió euró

– Könnyebb vagy nehezebb csoportra számított?
– Halálcsoportnak nem nevezném a miénket, de nehéz ellenfelek várnak ránk. Németország, Skócia és Svájc is erős, mégis van esélyünk a továbbjutásra a csoportból. Csakis rajtunk múlik, meddig jutunk el a tornán.

– Hol nézte a sorsolást?
A családommal éppen bevásárlóközpontban voltam, gyorsan kerestünk egy beülős helyet, ahol a kivetítőn a sorsolás ment. Ahogy ott ültünk, átvillant az agyamon, a körülöttem lévő angolok aligha gondolják, hogy a másik asztalnál egy magyar válogatott futballista ül, és várja, ki ellen léphet pályára az Európa-bajnokságon.

– A házigazda németeknek örül, vagy inkább elkerülte volna őket?
– A németeket kifejezetten nem bánom. Az elmúlt időszakban többször játszottunk ellenük, a legutóbbi Európa-bajnokságon is egy csoportban volt velük a válogatott, és a Nemzetek Ligájában is találkoztunk, ott már én is pályán lehettem. A Puskás Arénában egy egyes döntetlent játszottunk, majd Lipcsében egy nullára győztünk, ha ebből indulunk ki, ismerjük a receptet, miként lehet őket megverni. Az ilyen jellegű párharcoknál a saját tapasztalat sokat számít, a meccs előtt ott lehet a fejünkben, hogy ugyanazt kell tennünk, mint a legutóbbi meccseinken. Veretlen vagyok a német válogatott ellen, és szeretnék az is maradni!

– Skócia és Svájc ellen azonban még nem lépett pályára: melyik válogatottat tartja erősebbnek?
– Skócia nehéz ellenfél. Brit együttes, mégsem mondanám, hogy tipikus erőfutballt játszik. Az elmúlt években több skót csapattársam is volt, a Barn­sley-nál is vannak, Jamie McCart a Celticben nevelkedett, Nicky Cadden három éve játszik Angliában, és a vezetőedzőnk, Neill Collins is skót, játékosként megfordult többek között a Queen’s Parkban, a Leeds Unitedben és a Sheffield Unitedben. Amint véget ért a szombati sorsolás, rögtön jött is az üzenet tőlük.

– No és Svájc?
– Az elmúlt években sokszor tartották sötét lónak, nem alaptalanul. A negyedik kalapból húzták ki Svájcot, de még véletlenül sem negyedik kalapos csapatról van szó. Egyénileg kiemelkedő képességű futballisták alkotják a keretét, az elmúlt évtizedekben állandó résztvevője a világ- és Európa-bajnokságnak. Megvan a kellő tapasztalata, szóval nem bántam volna, ha Svájc helyett más együttest kapunk – de azért nem legyőzhetetlen.

– Kevesen múlott, hogy nyitó mérkőzést játsszunk Németország ellen. Örült volna neki?
– Nem bántam volna. A nagy tornák nyitó mérkőzései különös figyelmet kapnak, az egész világ erre a meccsre figyel… Jó lett volna, ha pályára léphetünk a nyitó meccsen, de így alakult, a második játéknapon Svájc ellen máris bizonyíthatunk. Ha valamiben, a szurkolóinkban bízhatunk, az elmúlt időszakban számtalanszor bizonyították, számíthatunk rájuk. Biztos vagyok benne, Kölnbe és Stuttgartba is rengetegen elkísérnek bennünket. A családtagjaim és néhány barátom is jelezte, ha tudnak, jönnek, és a helyszínen drukkolnak nekünk.

Fotó: Mravik Gusztáv
Fotó: Mravik Gusztáv

– Miképp látja a jövőjét? A télen az angol harmadosztályú Barnsley-nál marad, vagy inkább klubot váltana, hogy még véletlenül se maradjon le az Európa-bajnokságról?
– Nincs rajtam nyomás. Nem sürgetek semmit, csak akkor váltok, ha szakmailag előrelépést jelent. A legfontosabb, hogy folyamatos játéklehetőséghez jussak, a kispadról nehéz lenne bekerülni a válogatott keretbe. Meglátjuk, hogyan alakul a téli átigazolási időszak. Ha olyan ajánlat érkezik, átgondolom, érdemes-e belevágnom, vagy sem. Nekem most az a legfontosabb, hogy a németországi Európa-bajnokságra tökéletes állapotban mehessek.

– Az álma válik valóra az Európa-bajnoki részvétellel?
– Az Eb számomra sokkal több álomnál… Már a selejtező vége felé járva is gyakran eszembe jutott a torna. Még azt sem lehetett tudni, hogy az utolsó előtti körben Szófiában, vagy egy másik bolgár városban játszunk-e, a gondolataim néha elkalandoztak, és az Európa-bajnokságról ábrándoztam. Karnyújtásnyira voltunk a kijutástól, leírhatatlan az érzés, amit a szófiai meccs után átéltem. Most, hogy azt is tudjuk, kik várnak ránk Németországban, még inkább várom a nyarat.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-CSOPORTJÁNAK PROGRAMJA
JÚNIUS 14. – NYITÓ MÉRKŐZÉS
21.00: Németország–Skócia, München
JÚNIUS 15.
15.00: Magyarország–Svájc, Köln

JÚNIUS 19.
18.00: Németország–Magyarország, Stuttgart
21.00: Skócia–Svájc, Köln

JÚNIUS 23.
21.00: Skócia–Magyarország, Stuttgart
21.00: Svájc–Németország, Frankfurt

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT:
Németország (házigazda), Skócia, Magyarország, Svájc
B-CSOPORT:
Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
C-CSOPORT: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
D-CSOPORT: egy pótselejtezőről kijutó válogatott (A-ág), Hollandia,Ausztria, Franciaország
E-CSOPORT: Belgium, Szlovákia, Románia, egy pótselejtezőről kijutó válogatott (B-ág)
F-CSOPORT: Törökország, egy pótselejtezőről kijutó válogatott (C-ág), Portugália, Csehország

EB 2024, PÓTSELEJTEZŐ
A-ág csapatai:Lengyelország,Wales, Finnország, Észtország – a D-csoportba kerül a továbbjutó
B-ág csapata:
Izrael, Bosznia-Hercegovina,Izland, Ukrajna – az E-csoportba kerül a továbbjutó
C-ág csapatai: Görögország, Grúzia,Kazahsztán,Luxemburg – az F-csoportba kerül a továbbjutó

A LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik