Válogatott: Megható lesz a Montenegró elleni meccs – Rossi

N-P. T.N-P. T.
Vágólapra másolva!
2023.11.18. 15:14
null
Marco Rossi megható mérkőzésre számít (Fotó: Árvai Károly)
A már biztosan Európa-bajnoki szereplő magyar labdarúgó-válogatott Montenegró ellen zárja az Eb-selejtezőt vasárnap délután a Puskás Arénában. A találkozó előtt egy nappal a csapat védője, Balogh Botond és Marco Rossi szövetségi kapitány válaszolt az újságírók kérdéseire.

A játékosok részéről a Parma légiósa, Balogh Botond érkezett, aki egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára az Eb-selejtezők során (csereként játszott egyszer 5 percet még 2021-ben a San Marino elleni vb-selejtezőn). Először arról kérdezték, hogy telt az ünneplés a Bulgária elleni, Eb-t érő döntetlen után?

„A meccs után a pályán előtörtek az érzelmek, utána nyilván az öltözőben és a repülőn is ünnepeltünk, de aztán a fókusz már csak a vasárnapi meccsen volt.”

Amelyről elmondta: harcos Montenegróra számít.

„Van még esélye a továbbjutásra, úgyhogy biztosan bele fog állni a meccsbe. Kemény, harcos csapat, kevés területet hagy az ellenfelének, jó kvalitású játékosaik vannak. Száz százalékot fognak beleadni, ahogy mi is.”

Ezután vette át a szót Marco Rossi szövetségi kapitány, és rögtön jelezte, a kérdések előtt mondanivalója lenne:

„Bulgáriában nem volt tolmács, ezért nem tudtam az anyanyelvemen kifejezni magamat. Angolul mondtam egy kifejezést, ami félrement, nem azt tükrözte, amit mondani akartam. Távol álljon tőlem, hogy bárkinek megítéljem a viselkedését. Demokráciában élünk, bárki gondolhat bármit. De az ember látja, mi történik, ki, hogyan viselkedik a mérkőzés előtt. Valamilyen szinten én is érzékeltem, hogy emberek azt kívánták, bárcsak veszítenénk vagy leégnénk egy adott mérkőzésen. Számomra abszolút belefér, hogy valaki ne támogassa a válogatottat, de az más minőség, amikor valaki ellene szurkol. Még egy dolog: még a nyáron Montenegróban azt mondtam szintén angolul az ellenfélre, hogy agresszív, ami nálam pozitív jelző. Azt jelenti, az ellenfél igyekszik elszívni a levegőt, bemozog a szabad területekre. A fordítást úgy értelmezték a helyiek, hogy nem tisztelem őket. Mi soha nem lépünk úgy pályára, hogy ne tisztelnénk az ellenfelet, ez számunkra alap.”

A kapitány elárulta: bár az Eb-re való kijutás felszabadulttá tette a játékosokat, nem vehetik félvállról a vasárnap találkozót.

„Ahogy a barátságos meccsek előtt is mondani szoktam: válogatott mezben a maximumot kell nyújtani. Másik tényező, hogy a telt házas Puskás Arénában fognak játszani, olyan szurkolók előtt, akik ünnepelni szeretnének, ami győzelemmel lehetne a legszebb. Ezt kívánom a magunk és a szurkolóink kedvéért is! Tudom, hogy ünnepre számíthatunk, ami indokolt is. Úgy gondolom, nagyon megható lesz az, amire vasárnap sor kerül. Nem történik ilyen minden nap az ember életében. Ezért is készülünk arra, hogy egy utolsó nagy látványossággal örvendeztessük meg a szurkolóinkat. Nagyon gyakran mondom a srácoknak, hogy meg kell tartanunk ezt a hangulatot, ezt a támogatást, erősítenünk kell a szurkolók lelkesedését, mert szükség van rájuk ahhoz, hogy a válogatott növekedni tudjon. A lehető legtovább fenn kell tartanunk ezt a légkört, ehhez pedig az kell, hogy ne rontsunk mérkőzést a Puskás Arénában. Ráadásul jó lenne, ha csoportelsőként fejeznénk be az Eb-selejtezőt, mert akkor a második kalapból sorsolnának minket.”

Rossi elárulta: 3-4 változás várható a Bulgária elleni kezdőhöz képest. Végül szóba került: a következő nagy cél a világbajnoki szereplés.

„A legszebb üzenet az lenne, ha kijutnánk a vb-re is. Jelezné, hogy tényleg rendszerváltás történt a magyar labdarúgásban. De ez még messze van, most az Eb-re jutottunk ki sorozatban harmadszor. Mindez Csányi Sándor vezetése alatt történt, amihez szeretnék neki gratulálni. Szeretném a hálámat is kifejezni neki a belém vetett bizalom miatt. Noha voltak olyan időszakok, amikor meg is inoghatott volna, nem történt meg.”

Az MLSZ arról adott még tájékoztatást a honlapján, hogy a szombat délutáni edzésen a kisebb sérüléssel bajlódó Sallai Roland és Gulácsi Péter mellett Ádám Martin is külön edzett a társaktól. A gyakorláson egyébként Kerkez Milos is részt vett, aki a bulgáriai kiállítása miatt eltiltását tölti vasárnap.

A TELJES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

A VÁLOGATOTT EDZÉSÉNEK SAJTÓNYILVÁNOS RÉSZE

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

November 19., vasárnap
15.00: MAGYARORSZÁG–Montenegró, Budapest, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
15.00:
Szerbia–Bulgária
Szabadnapos: Litvánia

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 7 4 3 13– 6 +7 15
2. Szerbia 7 4 1 2 13– 7 +6 13
3. Montenegró 7 3 2 2 8– 8 0 11
4. Litvánia 8 1 3 4 8–14 –6 6
5. Bulgária7 34 5–12–7 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik