Törökország és Bulgária után Szerbiában is győzött a válogatottunk!

Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó) és Szabó Miklós (fotó). Percről percre: Bacskai JánosBabják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó) és Szabó Miklós (fotó). Percről percre: Bacskai János
Vágólapra másolva!
2020.10.11. 20:30
null
Amikor 11 magyar összehajol... győzelem lett a vége! (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott a debütáló Könyves Norbert góljával 1–0-ra legyőzte Szerbiát a Nemzetek Ligájában, a B-liga 3. csoportjában. A magyar csapat nagyot küzdött, és néha ugyan a szerencsével sem állt hadilábon, de egy pillanatig sem adta fel, és megérdemelt győzelmet aratott.

NEMZETEK LIGÁJA
B-LIGA

3. CSOPORT, 3. FORDULÓ
SZERBIA–MAGYARORSZÁG 0–1
Belgrád, Rajko Mitics Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Schärer (svájci)
Szerbia: Rajkovics – Sz. Mitrovics, Milenkovics, Sz. Pavlovics – Gacsinovics (Vlahovics, 66.), Gudelj, Tadics, Milivojevics (N. Lukics, a szünetben), Mladenovics – Jovics, Ljajics (Radonjics, a szünetben). Szövetségi kapitány: Ljubisa Tumbakovics
Magyarország: Gulácsi – Botka, Lang, Szalai A. – Bese (Orbán, 56.), Kalmár, Nagy Á., Gazdag (Schäfer, 77.), Hangya (Holender, a szünetben) – Nikolics (Nego, 76.), Könyves (Szalai Á., 63.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Könyves (20.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Belgrád vasárnap sem pihent.

A kellemes napsütés, a tavaszias időjárás az utcákra csalogatta az embereket, a négysávos körforgalomban végeláthatatlan sorban köröztek az autók, és rövid látogatásunk során az is egyértelművé vált: a szerb fővárosban nem lehet annyira eldugott és szűk utcát találni, amelybe ne akarna egy percen belül legalább három autó bekanyarodni. Más kérdés, hogy a zsongó méhkashoz hasonlító városban éppen a labdarúgás maradt ki a pörgésből.

Bár a szerb válogatott csütörtökön idegenben nyert Eb-pótselejtezőt Norvégia ellen, a helyi napilapok vasárnapi kiadásaiban többnyire csak néhány sorban tettek említést a Magyarország elleni vasárnap esti Nemzetek Ligája-csoportmeccsről. A sportrovatok hasábjait a nemzet jelenlegi első számú férfi teniszezője, Novak Djokovics uralta, a helyi kedvenc délután Rafael Nadal ellen játszott döntőt a Roland Garroson, így nem meglepő, ha a szerb teniszcsillag elegáns belgrádi éttermében is figyelemmel követték az eseményeket.

A teniszlabdákkal kitömött, átlátszó oszlop, az üvegvitrin mögött kiállított trófeák, a mérkőzést közvetítő nagyképernyős televíziók és óriáskivetítők, az étterem névadójáról készült bekeretezett képek, valamint a bejáratnál fellelhető, Novak Djokovicsot amolyan lovagi ruházatban megörökítő szobor mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a vendéglátóhely a sportág szerelmeseinek egyfajta szentélynek számít Belgrádban. Az elsötétített üvegű VIP-teremben pedig nem más, mint a szerb teniszező édesapja, Szrdjan Djokovics figyelte a salakon zajló küzdelmet. A döntőről természetesen lapunk is szívesen megkérdezte volna a büszke apát, ám a főpincér finoman jelezte, meccs közben nem ildomos zavarni, legfeljebb az összecsapás után válhatunk vele néhány szót, feltéve, hogy a fia nyer – nos, erre vasárnap délután esélye sem volt Párizsban.

Lendül az újonc lába… (Fotó: Szabó Miklós)
Lendül az újonc lába… (Fotó: Szabó Miklós)


Az étterem nívója és a tenisz etikettje egyébként a vendégek viselkedésén is tükröződött, hangos szót nem lehetett hallani, a szerb ász által megnyert játékokat többnyire szolid taps fogadta, a hangerő csak a harmadik szettben kezdett némileg emelkedni – fájdalom, a szerbek által Marakanának hívott Rajko Mitics Stadionban még szórványos tapsra sem számíthattunk vasárnap este, a találkozót ugyanis a vírushelyzet miatt zárt kapuk mögött rendezték.

Így aztán hiába az 53 000 néző befogadására alkalmas aréna impozáns látványa, a magyar labdarúgók üres széksorok előtt futottak ki melegíteni. Az már a kezdő sípszó előtt eldőlt, hogy újabb magyar labdarúgó esik át a tűzkeresztségen, Könyves Norbertet ugyanis a kezdőcsapatban kapott lehetőséget, így először húzhatta magára a címeres mezt – pedig előzetesen inkább Holender Filip szerepeltetésére lehetett számítani.

A Szófiában 3–1-es győzelmet arató csapaton a sorozatterhelés miatt hat helyen változtatott az olasz szakember, a várakozásoknak megfelelően Nikolics Nemanja ezúttal kezdőként jutott szóhoz, a többi változtatás ugyanakkor korántsem volt ennyire egyértelmű. Több opció is benne volt a pakliban, bizonyos posztokra akár két játékos is eséllyel pályázott a kezdőcsapatba kerülésre, ám előzetesen a szövetségi kapitány lapjaiba nehéz belelátni, és az olasz edző végül a ZTE támadója, Könyves Norbert mellett Botka Endrének, Bese Barnabásnak, Gazdag Dánielnek és Hangya Szilveszternek szavazott bizalmat.

Az óvatos kezdés után éppen Könyves Norbert előtt adódott lehetőség, ám a pontatlan labdaátvétel után szerelték, míg a másik oldalon egy könnyelmű labdavesztés után Gulácsi Péter ért le biztosan Nemanja Gudelj jobb alsó sarokra tartó távoli löketére. A szabadrúgásoknál látszott, a magyar csapat igyekezte szűkíteni a területet, minél jobban összetömöríteni a középpályát, ha kellett, mindkét csatár visszalépett saját térfelére, hogy besegítsen a védekezésbe. A hazai együttes nem is találta a jól tömörülő és szervezetten záró védelem ellenszerét, igaz, a labdaszerzések után a magyar válogatott is nehezen szőtte támadásait.

A védők viszont jó ütemben léptek ki, Kalmár Zsolt ismét nagy kedvvel futballozott, az első húsz perc végén pedig a debütáló egerszegi támadó éppen azt az erényét csillogtatta meg, amiért a kapitány behívta a keretbe: alaposan megharcolt a labdáért, majd első válogatott meccsén első gólját is megszerezte – zentai születésű labdarúgóként éppen a szerb válogatott ellen.

A MECCSET ELDÖNTŐ GÓLA magyar középpályások elképesztő munkát végeztek, igyekeztek azonnal letámadni vagy megelőzni a labdával találkozó szerb ellenfelet, amikor pedig hiba csúszott a gépezetbe – mint az első félóra végén, Dusan Tadics lövésénél –, a magyar kapus hárított.

Az inkább küzdelmes, mintsem helyzetekben gazdag első félidő végéhez közeledve a bolgárok ellen gólig és gólpasszig jutó Kalmár Zsolt tesztelte Predrag Rajkovicsot, és bár a kapus védte a jobb sarokba tartó lövést, a játékosok kiabálásaitól hangos első félidő végén így is a szerb támadásokat eredményesen elfojtó magyar válogatott vonult előnnyel a szünetre.

A fordulást követően egyre nőtt a hazai fölény, a magyar együttes egyre jobban beszorult, és egyre nehezebben tartotta meg a megszerzett labdákat. Az első negyedórában a korábbi stabilitás kétszer is megingott, előbb Tadics szöglete után kellett Sztrahinja Pavlovics lövésénél nagyot blokkolnia Szalai Attilának, majd Mijat Gacsinovics lőtt fölé egy szépen belöbbölt labda után. Igaz, amikor kicsit szabadult a szorításból a magyar csapat, kis híján megduplázta előnyét, ám a gyors kontratámadás végén hiába tálalt Nikolics Nemanja remekül a csereként pályára lépő Holender Filip elé, a támadó eltévesztette a bal sarkot.
A nyomás átvészelése után bátrabban futballozott a játékot jól lassító magyar válogatott, Marco Rossi a „Bundesliga-különítmény”, azaz Willi Orbán és Szalai Ádám becserélésével igyekezett stabilizálni a csapatot. A szabadrúgások utáni beíveléseknél is jól romboltak a mieink, igaz, olykor több labdát is túl könnyen vesztettek el. Az utolsó negyedórát kapufával nyitották a szerbek, Filip Mladenovics pontos centerezése után a szerencse mentette meg a magyar válogatottat az egyenlítéstől. A meccs képe borzasztó nehéz utolsó tíz percet ígért – igaz, Botka Endre remek beadása után Szalai Attila fejesénél Rajkovicsnak is védenie kellett.

A hajrában aztán valóban beszorult a fehér mezes csapat, ám remek ütemű szerelésekkel, rengeteg rövid sprinttel és okos helyezkedéssel egy láb mindig közbe tudott nyúlni, s a szívós, szervezett, brusztos játék meghozta az eredményt. A magyar válogatott megőrizte előnyét, és az előzetes esélyekre rácáfolva nyert Belgrádban, ami legalább akkora bravúrnak számít, mint a törökök idegenbeli legyőzése.

A késő estébe nyúló találkozó után a város is nyugovóra tért. A csütörtökön hatalmas örömet szerző magyar labdarúgók ismét boldogan hajthatták álomra a fejüket, miután második idegenbeli meccsüket is megnyerték csoportjukban.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Oroszország–Törökország 1–1 (Anton Mirancsuk 28., ill. Kenan Karaman 62.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 3 2 1 7–4 +3 7
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 4–3 +1 6
3. Törökország 3 2 1 1–2 –1 2
4. Szerbia 3 1 2 1–4 –3 1

 

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Babják Bence, Kocsmár-Tóth István(szöveg),Nagy-Pál Tamás(videó) ésSzabó Miklós(fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik