Vereséggel, füttyel ért véget Pintér bemutatkozása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.05. 16:56
null
A Pintér-éra első kezdőcsapata (Fotók: Korponai Tamás)
A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 2–1-es vereséget szenvedett Győrben Finnországtól az új szövetségi kapitány, Pintér Attila bemutatkozó találkozóján. Rudolf Gergely vezető góljára Joel Pohjanpalo és tizenegyesből Roman Eremenko válaszolt a második félidőben.

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG
1–2
(1–0)
Győr, ETO-park, 12 000 néző. V:
Harkam (osztrák)
MAGYARORSZÁG: Bogdán – Vanczák, Lipták (Kádár, 56.), Juhász, Leandro – Varga J. (Szakály P., 87.) – Lovrencsics (Gyurcsó, 53.), Sándor Gy. (Elek Á., 55.), Koman (Futács, 64.), Dzsudzsák – Rudolf (Nikolics, 82.). Szövetségi kapitány: Pintér Attila
FINNORSZÁG: Mäenpää – Arkivuo, Ojala, Moisander, Sorsa (Toivio, 88.) – Kolehmainen (Ring, 70.), Sparv, P. Hetemaj – Riski (Pohjanpalo, 64.), R. Eremenko (Mattila, 91.) – Pukki (Sadik, 87.). Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Gólszerző: Rudolf (13.), ill. Pohjanpalo (74.), R. Eremenko (84. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Korábbi kapitányok egymás közt: 
Csank János és Egervári Sándor
Korábbi kapitányok egymás közt: Csank János és Egervári Sándor

Pillanatok alatt helyzetet alakított ki a magyar válogatott, Rudolf Gergely az 1. percben azonban rossz megoldást választott: passz helyett lőtt, a labda viszont lecsúszott a bal lábáról, így jócskán elkerülte a jobb felső sarkot. A találkozó amúgy kiegyenlítetten indult, Perparim Hetemaj színészkedésért kapott sárga lapja vitt színt a találkozó kezdeti perceibe.

Még az első negyedórában megszületett a magyar válogatott első gólja Pintér Attila „regnálása” alatt: az aktívan játszó Leandro, Dzsudzsák bal oldali párosból előbbi ívelte fel a labdát, Rudolf Gergely a labda megszelídítésénél a kezét is segítségül hívta, majd egy pattanás után lőtt, a labda az elcsúszó Mäenpää kapus keze mellett a kapu bal oldalában kötött ki. 1–0

A finn válogatott előtt gyorsan adva volt a lehetőség, hogy egyenlítsen, Pukki jobb oldali beadása után Roman Eremenko tisztán lőhetett 11 méterről, de a belső védőnek visszazáró Vanczák blokkolni tudott. A Sion hátvédje egyébként 77-szer öltötte magára a válogatott mezt, ezzel beérte Gera Zoltánt és Sipos Ferencet, így már a top 10 (illetve jelenleg 11) tagja.

Rudolf Gergely aktívan játszott az első félidőben

A gól után a finnek nyitottabbá váltak, jobban letámadtak, de a magyar válogatott általában jól hozta ki a labdát. A két kapusnak sok dolga nem volt, a vendégeknél Hetemaj, a mieinknél Koman próbált meg fazont szabni a csapatnak, előbbi azonban sok hibával, míg utóbbi rendkívül keveset vállalva játszott. Azt ugyanakkor megfigyelhettük, hogy a csapatkapitányi karszalagot megkapó Dzsudzsáknak ezúttal szigorúbb a szerepköre, akadt olyan eset, amikor ő szerelte az ellenfelet a tizenhatosunkon belül.

Unalmas üresjáratok után a 39. percben ismét megpezsdült az élet a pályán, Vanczák passzolt Rudolfhoz, akinek életerős lökete alig ment el a bal oldali kapufa mellett. A játék képéről azonban árulkodóbb volt, hogy Bogdán Ádám időhúzás miatt kapott sárga lapot a 40. percben!

A félidő utolsó percei a finneké voltak, előbb Leandro mentett némi szerencsével nagyot az ötösön Pukki elől, majd Ojala indítása után Roman Eremenko szabadult meg a rosszul helyezkedő védőktől, ám tiszta lövőhelyzetben fölé bombázott. Egygólos magyar vezetéssel vonultak szünetre a felek.

A második félidőt úgy kezdte a finn csapat, ahogy a magyar az elsőt: nagy helyzettel, ám Roman Eremenko passzába bele tudott vetődni Leandro, a ciprusi légiós nem először mentett nagyot.

Az 51. percben közel volt a második magyar gól: Leandro ezúttal elöl tüsténkedett, tisztára játszotta magát, majd pontosan passzolt vissza Komanhoz, ő azonban tíz méterről nem találta el a kaput. Pintér Attila ezután szánta el magát a frissítésre, a középpályán egyaránt szürkén játszó Lovrencsics és Sándor lement, érkezett Gyurcsó és Elek, míg a megsérült Liptákot Kádár váltotta.

Egy óra játék után Koman beadását követően Rudolf nem találta el a védők szorításában a labdát. A túloldalon Riski került helyzetbe, de erőtlen lövése után Bogdán könnyedén hárított. A 64. percben újoncot avatott Pintér Attila: Koman helyére Futács Márkó érkezett, ő a 953. játékos a válogatott történetében.

A 67. percben veszélyes magyar kontra végén Dzsudzsák lőhetett, ám a veszélyesen ellőtt labda lepattant a védők sűrűjében. Nem sokkal később Elek fejese okozott riadalmat a vendégeknél, ám a fejes fölé szállt.

A második félidőben a finnek határozottabbak voltak a kapu előtt
A második félidőben a finnek határozottabbak voltak a kapu előtt

A meccs ezen szakaszában a finnek keveset mutattak, aztán pillanatok alatt felpörögtek: Ring távoli lövéssel próbálkozott, de Bogdánnak nem kellett védenie. A 74. percben Joel Pohjanpalo révén egyenlítettek a vendégek. Roman Eremenko indította Arkivuót, aki mellre vette a labdát, majd középre passzolt, ahol Kádár és Juhász nem tudott felszabadítani Pukki elől, akit megelőzve azonban a csereember Pohjanpalo helyezett közelről a kapuba. 1–1

A büntető jogosságán nem lehetett vitatkozni
A büntető jogosságán nem lehetett vitatkozni

Alig ocsúdtunk az egyenlítés után, a 83. percben jogos tizenegyeshez jutott Finnország: Hetemaj lépett volna ki Juhász mellett, de a középső védő rálépett a finn lábfejére, az osztrák bíró némi hezitálás után a büntetőpontra mutatott. Bogdán Ádám érezte az irányt, de Roman Eremenko a jobb alsó sarokba helyezte a labdát. 1–2

Az utolsó percekben rohamot indított a magyar csapat, sorra lőtték előre a játékosok a labdát a 16-os környékére, és Futács Márkó kis híján egyenlített is, ám ollózása után fölé ment a labda. Pintér Attila bemutatkozása nem sikerült, a magyar válogatott 2–1-re kikapott Finnországtól, füttyszó kísérte a csapatot az öltözőbe.


Dzsudzsák Balázs: Két nap alatt nem lehet csodát tenni

Pintér: Megint a negatív kérdések jönnek!

„Tanulunk a hibákból, fel a fejjel!”


EZT JÁTSZOTTÁK EB-SELEJTEZŐS CSOPORTELLENFELEINK

GÖRÖGORSZÁG–DÉL-KOREA 0–2. A görög válogatott elég lagymatag produkcióval rukkolt ki Dél-Korea ellen, nem véletlen, hogy a vb után távozó Fernando Santos szövetségi kapitány hangosan elégedetlenkedett a meccset követően. A görögök három taktikai felállást (4–3–3, 4–4–2 és 3–5–2) is kipróbáltak, a helyi beszámolók szerint a játékosok viszont inkább azzal törődtek, hogy ne sérüljenek meg, így aztán 2–0-ra ki is kaptak szintén vb-résztvevő ellenfelüktől.

ROMÁNIA–ARGENTÍNA 0–0. Nem hozott gólt az argentinok elleni presztízsmeccs Bukarestben, Lionel Messit múló rosszullét kapta el a pályán – szempontunkból azonban inkább az a fontos, hogy a románok teljesen megfogták a dél-amerikai sztárcsapatot, és megbénították játékát. Románia összességében a döntetlent minimum megérdemelte. Bővebb összefoglaló.

CIPRUS–ÉSZAK-ÍRORSZÁG 0–0. A Cipruson pályára lépő északírek továbbra sem tudnak nyerni idegenben Michael O'Neill szövetségi kapitánysága alatt. Az igen gyenge mérkőzésen az északírek a hajrában Gareth McAuley kiállítása miatt izzadhattak, de kihúzták 0–0-ra. A kapus Alan Mannus és a védő Alex Bruce egy év, a támadó Kyle Lafferty fél év után tért vissza a válogatottba.

MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG1–2 (1–0)
Győr, ETO-park. V:
Harkam (osztrák)
MAGYARORSZÁG: Bogdán – Vanczák, Lipták (Kádár, 56.), Juhász, Leandro – Varga J. (Szakály P., 87.) – Lovrencsics (Gyurcsó, 53.), Sándor Gy. (Elek Á., 55.), Koman (Futács, 64.), Dzsudzsák – Rudolf (Nikolics, 82.). Szövetségi kapitány: Pintér Attila
FINNORSZÁG: Mäenpää – Arkivuo, Ojala, Moisander, Sorsa (Toivio, 88.) – Kolehmainen (Ring, 70.), Sparv, P. Hetemaj – Riski (Pohjanpalo, 64.), R. Eremenko – Pukki (Sadik, 87.). Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen
Gólszerző: Rudolf (13.), ill. Pohjanpalo (74.), R. Eremenko (84. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik