Olimpiai helyszínek, London: Aquatics Centre

Vágólapra másolva!
2012.02.16. 15:09
Címkék
Létesítmény neve: Aquatics Centre Sportágak: műugrás, szinkronúszás, úszás, öttusa úszószáma, paralimpiai úszás Átadás éve: 2011Befogadóképesség: 17500 Építkezés költsége: 269 millió font


Az Aquatics Centre-t 2008-ban kezdték el építeni, egyfajta átjárónak tervezték, ahonnan kiindulva a közönség nagy része egy, a helyszín tetején végigfutó, hatalmas hídon átsétálhat az Olimpiai Parkba. Az építményt Zaha Hadid tervezte.

50 méteres úszómedencével, 25 méteres műugrómedencével, 50 méteres bemelegítő medencével rendelkezik, valamint egy szárazedzésekre- és bemelegítésre alkalmas területtel. A vízilabda-mérkőzéseket nem itt, hanem az Aquatics Centre közelében lévő ideiglenes arénában (Water Polo Arena) rendezik meg, amelyben szintén megtalálhatók a verseny- és a melegítő medencék. A játékok után az Aquatics Centre-t átalakítják, hogy az úszók mellett a helyi lakosság, iskolák és klubok is használhassák.

Az építkezés megkezdése előtt a helyszínt megvizsgáló régészek egy vaskori város maradványait fedezték fel, egy ősi temetkezési hellyel, ahol négy csontvázat is találtak.

Az épület különleges tetőmegoldással rendelkezik: a 2.8 tonna súlyú tető csupán két helyen van megtámasztva az északi részen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik