P. K. 2022.01.24 14:39 Frissítve: 2022.01.24 14:42

Salzburg: „kis Neuer”-nek hívják a magyar kapust – a felnőttek között bizonyíthat

A 2020 nyara óta a Red Bull Salzburg utánpótlásában edződő 17 éves magyar kapus, Tóth Balázs tavasszal már az osztrák klub másodosztályú fiókcsapatában, az FC Lieferingben bizonyíthat.

Tóth Balázs eddig a Red Bull Salzburg utánpótlásában védett, de a téli felkészülést a Liferinggel kezdte meg (Fotó: Red Bull Salzburg)

 

A Red Bull Salzburg utánpótlásában edződő magyar fiatalok esetében, Szoboszlai Dominik óta már megszokhattuk, hogy a korosztályos csapatokból kikerülve előbb a felnőtt másodosztályú Lieferingbe vezet az útjuk, majd utána kerülhetnek az osztrák élvonalba. Szoboszlai után így volt ez a most már az első osztályú SC Rheindorf Altachban szereplő Bukta Csaba és a télen az FC Admira Wacker Mödlinghez átigazoló Major Sámuel esetében is. A sor most újabb két magyar U-válogatottal folytatódhat: az ősszel az UEFA Ifjúsági Ligában is bemutatkozó, 17 éves Berki Marcell-lel (aki az őszi szezonban az NSO-nak el is mondta, hogy a téli felkészülést a Lieferinggel kezdheti meg) és a szintén 17 éves kapussal, Tóth Balázzsal. Az FC Liefering idei első – a múlt héten a Salzburger AK 1914 ellen 4–0-ra megnyert – edzőmeccsén mind a ketten egy félidőt kaptak, ahogy szombaton, a First Vienna ellen 3–2-re elveszített meccsen is.

Tóth Balázs menedzserei, Haisza Viktor és Szabó László a Nemzeti Sportnak elmondták, hogy a kapuvédő már az őszi szezonban is néhány meccsen a kispadon ülhetett a másodosztályú Lieferingben, tavasszal viszont már stabilan a felnőttcsapat keretéhez tartozik majd. Előbb második számú kapusként számolnak vele, majd a nyártól a cseh Adam Stejskal várható távozása után már vele kezdődhet a Liefering kezdőcsapata és a Red Bull Salzburgnál az UEFA Ifjúsági Ligában kaphat szerepet.

„A klubnál nagyon elégedettek Tóth Balázs fejlődésével, amit jól jelez, hogy bár még másfél évig érvényes a megállapodása, a salzburgiak már tárgyalásokat kezdeményeztek a hosszabbításról. A társai „kis Neuer”-nek hívják, és a klubnál úgy gondolják a vezetők, Balázsnak minden esélye megvan arra, hogy Salzburgból indulva Gulácsi Péteréhez hasonló karriert fusson be” – fogalmazott a Nemzeti Sportnak a játékos képviselője, Haisza Viktor.

Tóth Balázs Magyarországon a Sajóvölgye Focisuli után a Győr és a Haladás utánpótlásában szerepelt, 2020-ban szerződött a Red Bull Salzburghoz, melynek U18-as csapatában védett az ősszel, és amellett, hogy a Lieferingben tavasszal már nevezik a bajnoki meccsekre, a korosztályos bajnokságban is szerepet kaphat.

„Salzburgban már kapusposzton is óriási a verseny, több légióssal is meg kell küzdenie Balázsnak, de a kapusok között is megvan az előrelépés lehetősége az első csapathoz, főleg, hogy a Red Bull Salzburg harmadik számú kapusa, a harmincnyolc éves Alexander Walke a nyáron visszavonulhat. Balázs esetében reálisan nézve 2023-ra lehet esély, hogy a Salzburg első csapatához kerül, addig a Lieferingben tud tovább fejlődni és persze az utánpótlás-válogatottban is, hiszen az U18-as válogatottól már jelezték, hogy számítanának rá, korábban az U16-os csapatban be is mutatkozott.”

Haisza Viktor ugyanakkor azt is elmondta, a Perfootmance GmbH nemzetközi ügynökség kapcsolatain keresztül német élvonalbeli klubok is felfigyeltek már a kapusra, így ha Ausztriában bizonyítani tud, biztosan meglesz a lehetősége a továbblépésre.

 

2022.05.01 21:31:44

Légiósok BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Szükség van a csillagok kedvező együttállására is.

2022.04.10 17:07:07

Légiósok H. Á.

Az eszékiek a kispadra nevezték Kleinheisler Lászlót, aki végül a hajrában szállt csak be.

2022.03.13 16:46:28

Légiósok DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely; összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

A dunaszerdahelyi együttes nem bírta el a hajrában kapujára nehezedő nyomást – két kör után nyeretlen a rájátszásban.