CS. M.
2023.06.07 20:39 Frissítve: 2023.06.12 07:36

Légiósok: mennyire jó valójában Szoboszlai Dominik? – az Opta elemzése

A statisztikákkal és elemzéssel foglalkozó, Európa-szerte elismert Opta Analyst terjedelmes cikkben, elemzésben foglalkozott a magyar válogatott és az RB Leipzig 22 éves támadó középpályásával, Szoboszlai Dominikkal, akit több Premier League-élcsapat is a soraiban szeretne tudni.

Szoboszlai Dominik a Bundesliga egyik legjobbja volt a 2022–2023-as idényben. Eljött hát a váltás ideje? (Fotó: Getty Images)
 

„Mennyire jó valójában Szoboszlai Dominik, a Newcastle United és a Liverpool célpontja?” – teszi fel a kérdést elemzésének címében az Opta Analyst, amely bevezetőjében kiemeli, Szoboszlai a teljes Bundesliga egyik legkiemelkedőbb, legizgalmasabb játékosa, aki képes a gólszerzése, a helyzetek kialakítására, na meg arra, hogy a szurkolók kedvencévé váljon.

Mint ismert, lapunk úgy tudja, hogy a friss (de már kétszeres) Német Kupa-győztes Szoboszlai egyik kérője a Newcastle United, de az Opta kiemeli, hogy a Liverpool is szívesen a soraiban tudná.

SZEREPKÖR

Az elemzés első részében Szoboszlai 2021–2022-es idényéről ír az Opta, majd a már mögöttünk hagyott, 2022–2023-as évaddal hasonlítja össze azt, abban a tekintetben, hogy a pálya melyik részén kapott több lehetőséget a magyar válogatott középpályás. Jól látható, Domenico Tedesco sokkal több szerepkörben próbálta ki őt, míg a 2022 őszén érkező Marco Rose jobbára a jobb oldali félterületben, befelé húzódó jobbszélsőként játszatta.

Érdekesség, hogy Szoboszlai korábban Salzburgban és a magyar válogatottban is a bal oldalon töltötte be ugyanezt a szerepkört, de mára Marco Rossi is a jobb oldalra teszi be többször.

Forrás: Opta Analyst – nagyobb méretért katt a képre

 

HELYZETKIALAKÍTÁS

Ebben a jobb oldali nyolcas szerepkörben egészen szenzációs teljesítményt nyújtott Szoboszlai a mögöttünk hagyott évadban, főként, ha a társak kiszolgálását vesszük górcső alá. A középpályás 7.72-es xA-t, vagyis várható gólpasszt hozott össze a bajnokságban, ezzel magasan csapata legjobbja volt a vonatkozó mutatóban. Mögötte a balhátvéd, David Raum következett – 4.48-cal.

Ami a támadóharmadban bemutatott teljesítményt illeti, Szoboszlai csapata legjobbja volt az elmúlt két idényben, de így is sokat fejlődött a 2022–2023-as kiírásban. Az alábbi – lövéseket, helyzetkialakítást és lövéshez vezető passzokat összesítő – táblázat megmutatja, hogy az egész Bundesliga egyik legkomplettebb játékosa. A felsorolt mutatókat összesítve csak Joshua Kimmich, Jamal Musiala és Jude Bellingham volt jobb nála az idényben.

 
 
Az Opta elemzése kiemeli, Szoboszlai mezőnymunkája, futásmennyisége ligaszinten is elit volt a mögöttünk hagyott évadban, ráadásul a letámadásból is aktívan, hatékonyan veszi ki a részét.

Játéka különösen jól áll azoknak a csapatoknak, amelyek szeretnek magas intenzitással futballozni, agresszívan presszingelni, adott esetben kontrázni – bizony, a Newcastle éppen ilyen.

Végül az Opta saját ábráján hasonlította össze Szoboszlai számait James Maddison statisztikáival. Sajtóhírek szerint a PL-től búcsúzó Leicester City középpályásáért is érdeklődik a Newcastle, de nem ő a legfőbb célpontja.

A statisztikákból kiderül, a két játékos kifejezetten hasonlít egymásra, az Opta adatai szerint 94 százalékos a mutatóik közötti egyezés... 


Az Opta a cikk végén megjegyzi: „Szoboszlai nagy hatást gyakorolt a Bundesligára az utóbbi években. A Red Bull szárnyakat adott neki, itt az ideje repülni!”

A válogatott középpályás minden sorozatot figyelembe véve 10 góllal, 13 gólpasszal és egy Német Kupa-győzelemmel zárt az idényt. Jöhet a Premier League?

2023.09.02 23:29:32

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Jobban érdekel, mire viszi, mint akármelyik import a mi kis bajnokságunkban.

2023.09.01 23:18:36

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az edzők pedig, ha eleinte szólnak is, később belefásulnak, kerülik az ütközéseket. Úgy teszik a dolgukat, hogy munkájuk elnyerje a vezetők tetszését. Ha pedig beüt a mennykő, menniük kell – persze, hogy közös megegyezéssel.

2023.08.21 19:37:06

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A helyén van, és amit mutatott, az még csak a kezdet. A világklasszissá válás kezdete.

2023.08.14 21:34:44

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Légiósaink reménybeli sikere a többiek számára is kaput nyithat, egy jó szellemű futballista véleményére ugyanis odafigyelnek az értelmes klubvezetők. Felelősségük tehát dupla, de elég, ha megbecsülik magukat, a többi, mondhatni, egy futballkultúra nagyköveti munkájának bónuszaként következhet.