Légiósok: Loic Nego világsztárok ellen futballozhat a Le Havre színeiben

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.06.25. 08:12
null
Nego a következő idénytől a Ligue 1-ben futballozhat (Fotó: Le Havre)
Az elmúlt idényben bukdácsoló Fehérvár csapatától szerződött a francia élvonalba, a feljutó Le Havre-hoz Loic Nego, aki köszöni ügynökeinek a remek lehetőséget.  

Óriási fegyvertény, hogy Loic Nego a francia élvonalba szerződött. A 27-szeres magyar válogatott szélső az utóbbi nyolc esztendő legpocsékabb idénye után „dobbantott” Székesfehérvárról, a csapat tavasszal a kiesés elkerüléséért harcolt, és saját teljesítménye is – fogalmazzunk úgy – jócskán elmaradt a korábbiaktól.

A szélsőt mégis a francia másodosztályt megnyerő, ezzel a Ligue 1-ba feljutó Le Havre együttese szerződtette, az utóbbi tíz évet Magyarországon töltő magyar válogatott játékos két esztendőre kötelezte el magát új csapatához. Az átigazolásban nyilvánvalóan szerepet játszott, hogy a futballista Franciaországban született, és az ügyeit az elmúlt években is egy párizsi székhelyű menedzseriroda intézte. Szinte biztosak lehetünk benne, az elmúlt hónapokban keményen dolgoztak, hogy a fehérvári éveket követően valahol megújulhasson, és a Le Havre-nál ideálisabb csapatot aligha találhattak volna neki. Fizetni nem kell érte új csapatának, csak vele kellett egyezségre jutni, ami egy francia élvonalbeli klubnak aligha okozhatott nagy problémát.

A város ráadásul nagyjából kétórányi autóútra fekszik Párizstól, ahol a játékos családja él, s ha kiharcolná a kezdőcsapatba kerülést, és rendszeres játéklehetőséghez jutna, azzal Marco Rossi szövetségi kapitány és a magyar válogatott is jól járna. Már csak azért is, mert sok magyar futballista nem játszik a top öt európai ligában, Németországban a lipcsei különítmény – Szoboszlai Dominik, Willi Orbán, Gulácsi Péter – mellett Sallai Roland a Freiburg légiósa, a legutóbb a KTE-ben kölcsönben szereplő Horváth Krisztofer az olasz Torino, míg a 20 esztendős Hegyi Krisztián a West Ham United játékosa.

Ezért (is) lenne nagy tett, hogy Loic Nego a következő idényben a francia élvonalban futballozna – a bajnoki és kupamérkőzéseken világsztárok ellen bizonyíthatna.

Nego az Eb-n már játszott Mbappé ellen, könnyen lehet, hogy a francia élvonalban is összejön ez neki (Fotó: Szabó Miklós)
Nego az Eb-n már játszott Mbappé ellen, könnyen lehet, hogy a francia élvonalban is összejön ez neki (Fotó: Szabó Miklós)

 

A csapatot Luka Elsner személyében szlovén vezetőedző irányítja, aki 2022-ben a a Standard Liege csapatától érkezett, 40 esztendős, nyolc évvel idősebb Negónál. Érdekesség, a Le Havre keretének értéke 34.95 millió euró, összehasonlításképpen a Ferencvárosé 40.25 millió. A nyugat-franciaországi klub öltözőjében a franciákon kívül szenegáli, elefántcsontparti, holland-kongói, marokkói, kameruni, algériai, mali és guadeloupe-i játékosok szerepelnek, hozzájuk csatlakozik a francia-magyar szélső.

Noha a játékosnak voltak ajánlatai az NB I-ből is, nem meglepő, hogy a Ligue 1-ban szereplő csapatot választotta. A paksi, zalaegerszegi, kisvárdai stadion helyett a párizsi Parc des Princesben, a marselle-i Stade Vélodrome-ban vagy éppen Monacóban léphet pályára, ami hangulatban, presztízsben és élményben is összehasonlíthatatlan az elmúlt években megszokottakhoz képest.

A Le Havre-nak a következő idényre egyetlen célja van, benn maradni az első osztályban, majd hosszú távon megragadni a legjobbak között. A szurkolók másfél évtizedet vártak rá, hogy a kiesést követően visszajussana a kedvencek az élvonalba, érthető, ha kitüntetett figyelemmel várják a következő idényt. A Le Havre stadionját, a 25 ezer férőhelyes Stade Océane lelátóját alighanem minden hazai meccsre megtöltik a drukkerek. Könnyű feladata így sem lesz a csapatnak, hiszen éppen a következő idénytől csökkentik az élvonal létszámát húszról tizennyolcra, a Le Havre és Metz jutott fel, az Auxerre, az Ajaccio, a Troyes és a korábbi ferencvárosi védőt, Miha Blazicot is foglalkoztató Angers pedig búcsúzott a legjobbak közül.

Nego a napokban a szabadságát tölti, és miután a bajnokság augusztus 12-én kezdődik, a felkészülés első edzéséig van ideje lazítani. A szélső hosszú fejezetet zárt le, tízévnyi magyarországi légióskodás után, 259 NB I-es mérkőzésen szerzett 34 góllal intett búcsút Magyarországnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik