Francia kapcsolat – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.06.24. 22:59

A 27-szeres magyar válogatott labdarúgó, Loic Nego az ősztől a francia első osztályba feljutó Le Havre játékosa lesz. Ha pályára lép, s a legjobbak közé is meghívót kap – bár, ha úgy játszik, mint Fehérváron legutóbb, akkor nem biztos... –, azon futballisták számát gyarapítja, akik a Ligue 1-ben és a magyar válogatottban is bizonyíthattak.

Ha azokat a futballistákat veszem sorra, akiket a francia élvonalból hívtak haza a válogatottba, talán az 56-szoros válogatott Kovács Kálmán neve kívánkozik az élre, aki az Au­xerre­ és a Valenciennes csatáraként is nélkülözhetetlen volt a csapatban. A 15-szörös válogatott Burcsa Győzőnek ugyancsak Auxerre-be kellett küldeni a meghívót, a 19-szeres válogatott Csapó Károlynak Toulouse-ba. A legjobbak között negyven alkalommal pályára lépő Kozma István a Girondins Bordeaux tagjaként is élvezte a bizalmat. A 76-szoros válogatott Bálint László pedig éppen feljutott 1982-ben a Toulouse-zal a Ligue 1-be, de amikor együttese első osztályú volt, rá már nem számítottak a válogatottban. A címeres mezben ötven alkalommal játszó Bognár Györgyre igen az SC Toulonból, ahogyan a 18-szoros válogatottra, Mészöly Gézára is, éppen Loic Nego klubjából, a Le Havre-ból. A lista korántsem teljes: a régebbi idők futballjából mindenképpen idekívánkozik Kohut Vilmos, aki a harmincas évekbeli Ferencváros balszélsője volt, az egykori 25-szörös válogatottat az Olympique Marseille-ből is meghívták. Nem állom meg, hogy ne írjak Újlaki Józsefről, aki a második világháború után 1947-ben az utolsó magyar volt, aki MLSZ-engedéllyel igazolhatott külföldre (majd 1979-ben éppen Bálint László az első...). Nos, ő az OGC Nice-szel francia bajnok és kupagyőztes lett, csak éppen nem a magyar válogatott mezét húzta fel, hanem a franciáét, honfitársaink közül a legtöbbször, 21 alkalommal.

Többnyire tény, hogy a honi egyesületekben mutatott teljesítményre figyeltek fel Franciaországban, és aki kint is jól futballozott, automatikusan meghívták a válogatottba. A jelenlegi Ligue 1 magasabb színvonalú, mint az NB I, ez nagyjából a nyolcvanas évek közepe, a francia labdarúgás jelentős feljavulása óta így van.

Ezt figyelembe véve van rá esély, hogy egy jó formában játszó Loic Nego érkezhet Le ­Havre-ból.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik