Légiósok: Yaakobishviliék magyar válogatottak akarnak lenni – Georgi Attila

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.06.28. 06:43
null
Yaakobishvili Áron az U17-es válogatott fontos játékosa (Fotó: Kovács Péter)
Elterjedt a hír, mely szerint izraeli válogatott lenne Yaakobishvili Antal és testvére, Áron, a valóságban azonban szó sincs erről.

 

Országváltás – vagy mégsem? Georgi Attila menedzser cáfol, szerinte nem igaz, ami a napokban futótűzként terjedt a sportmédiában. Mi is beszámoltunk arról, hogy a sport5.co.il nevű izraeli internetes oldal információi szerint a Barcelona utánpótlásában pallérozódó magyar utánpótlás-válogatott kapus, Yaakobishvili Áron és testvére, a Gironában futballozó, szintén korosztályos válogatott Antal jelentkezett az Izraeli Labdarúgó-szövetségnél, hogy megpróbálják megszerezni az izraeli állampolgárságot. Georgi Attila szerint ez nem igaz, nem történt ilyesmi.

A mai világban már nem meglepő, hogy a grúz-izraeli édesapa és magyar édesanya két gyermekével Spanyolországban él. Lapunk is beszámolt róla, hogy az Angyalföldi Sportiskola két növendéke Spanyolországban folytatja pályafutását, miután a család oda költözött. Yaakobishvili Antal 2004-ben született, belső védő, és a Girona játékosa, a legfrissebb hír, hogy La Liga legutóbbi tizedik helyezettjénél az első csapat felkészülésén vehet részt. Öccse, a 2006-ban született Áron kapus, őt a Barcelona szerződtette, és hetente többször a felnőttekkel edz – tizenhét évesen ez is nagy szó.

Az izraeli portál beszámolója szerint a testvérpár a jövőben az izraeli válogatottat szeretné erősíteni. Az oldal megjegyzi, hogy mindketten Grúziában születtek, ám fenntartással kell kezelni a lap állításait, hiszen mindkét fiú Budapesten látta meg a napvilágot. Ami viszont biztos: a FIFA szabályai szerint legalább öt évet kell az adott országban élni, hogy valaki felhúzhassa a címeres mezt, ami a testvérpár esetében nem áll fenn. Mindkét fiú tagja a magyar utánpótlás-válogatottaknak.

„Amint megjelent ez a hír, a Magyar Labdarúgó-szövetségtől is kerestek: mi a helyzet pontosan? – mondta lapunknak Georgi Attila menedzser, amikor a szituáció tisztázására kértük. – Akkor is azt válaszoltam, amit most: nincs alapja az izraeli lap információjának, nincs ilyen terv, nincs ilyen kérelem, nincs ilyen papír. A srácok magyarnak tekintik magukat, itt születtek, kisgyerekként itt nevelkedtek, a magyar válogatottban akarnak szerepelni.”

A menedzser hozzátette, nem meglepő módon a hírt felfoghatatlan mocskolódás követte az interneten. Gyerek sportolókat gyaláztak, hazaárulással vádoltak, olyan is megjelent, hogy „ilyen névvel amúgy is mit keresnek a magyar csapatban?”

„A gyerekek magyar állampolgárok – szögezte le Georgi Attila. – El lehet képzelni, az ilyen, a családjukat becsmérlő hozzászólásokat mennyire nehéz elviselni, ezért is szerettük volna tisztázni a helyzetet. A magyar válogatottban szerepelne mindkét fiú, azért dolgoznak, hogy az MLSZ korosztályos csapatainak edzői meghívják őket a keretbe.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik