Légiósok: Jóformán el vagyunk zárva a külvilágtól – Vadócz

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2016.10.27. 08:38
Vadócz Krisztián, a Mumbai City magyar labdarúgója huszonegy nap alatt hét (!) bajnokit játszott, mindegyiken első perctől az utolsóig pályán volt. A középpályás két esztendővel ezelőtt a Pune City légiósaként megfordult már Indiában, így van összehasonlítási alapja a színvonalról. A távoli ország futballja rengeteget fejlődött azóta is.

Vadócz inkább Indiában játszik, mint a nyolcadik európai bajnokságban (Fotó: sportskeeda.com)
Vadócz inkább Indiában játszik, mint a nyolcadik európai bajnokságban (Fotó: sportskeeda.com)
Vadócz inkább Indiában játszik, mint a nyolcadik európai bajnokságban (Fotó: sportskeeda.com)
Vadócz inkább Indiában játszik, mint a nyolcadik európai bajnokságban (Fotó: sportskeeda.com)
Vadócz inkább Indiában játszik, mint a nyolcadik európai bajnokságban (Fotó: sportskeeda.com)

 

VADÓCZ KRISZTIÁN A VÁLOGATOTTSÁGRÓL: NEM MONDTAM LE, KÉSZEN ÁLLOK
Vadócz csütörtökön a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában beszélt a válogatottról, és utalt pályafutása következő állomására is.
„Én nem mondtam le a válogatottságot, ha gondolnak rá, én készen állok. Úgy vélem, hogy a különböző bajnokságok megismerése szakmailag az előnyömre vált.”
„Amikor Indiában befejeződik a bajnokság, utána kezdhetünk el gondolkodni a hogyan továbbon. December január környékén lehet konkrétum. Az ausztráliai edzőmmel folyamatosan kapcsolatban vagyok, ő például számítana rám, ez is lehet az egyik opció. Viszont a nyáron is voltak európai ajánlataim, talán nem felejtettek el. Nekem az a dolgom, hogy most folyamatosan jó teljesítményt nyújtsak a Mumbay Cityben, és jó kondícióban, fitten várjam a következő lehetőségem. Közben pedig abban bízok, hogy a menedzsereim az ügyben majd felteszik az i-re a pontot.”
„Két esztendővel ezelőtt a semmiből indították el a bajnokságot az indiaiak, a fejlődés, a tanulási folyamat látható, azóta is tart – mondta Vadócz a Nemzeti Sportnak. – A hazai labdarúgók sokat léptek előre, felvették azt a ritmust, amit mi, külföldiek hoztunk magunkkal. Klubonként minimum tizenegy légiós van a keretben, más kérdés, hogy pályán legfeljebb hat lehet egyszerre. Ez nem ajánlás, hanem kötelező érvényű szabály. Az indiai futballisták már nem olyan megilletődöttek, mint annak idején, nem túlzás, az első szezonban olyan futballisták ellen léphettek pályára, akiket korábban csak a televízióban láthattak. A bajnokságot ellepték a dél-amerikaiak, brazilok, argentinok, uruguayiak, de spanyolok és franciák is szép számmal vannak.”

A helyi bajnokságban mind anyagilag, mind szakmailag azonos feltételeket biztosítanak a csapatoknak, az indiai vezetők nyitottak az új kezdeményezésekre, a szurkolók pedig vevők a világsztárokra, a nagy iramú meccsekre. Gyakran több tízezer rajongó előtt rendeznek egy-egy meccset, Vadócz Krisztián együttesének is hatalmas a szurkolótábora, a csapat pedig kitett magáért, a Mumbay City vezeti a tabellát.

„A bajnokság első felén túl vagyunk, most egy hét pihenő következik. Számomra olyan ez, mintha egy hónapra vakációra vonulhatnék. Azért nem utazom haza, hogy megérintsem a falat, és jöhessek vissza, inkább maradok a szállodában, és élvezem a magányt. Az elmúlt három hét pokolian kemény volt. Ráadásul az ide-oda repülés is fárasztó, ha hazai pályán játszunk, akkor is minimum nyolcvan percet kell buszoznunk a stadionig, pedig rendőri felvezetéssel megyünk...”

Mumbayban húszmillióan élnek, a forgalomban haladni szinte lehetetlen, a döcögés errefelé hozzátartozik az élethez. A helyi kultúrát továbbra sem könnyű megszokni, ám Vadócz Krisztián és a többi külföldi futballista a szegénységből nem sokat tapasztal.

„Jóformán el vagyunk zárva a külvilágtól, ötcsillagos hotelekben élünk, folyamatosan vigyáznak ránk, nem akarnak semmiféle atrocitást.”

A negyvenszeres válogatott futballista orra alá a napokban különös statisztikát dugtak, immár hét első osztályú bajnokságban lőtt gólt karrierje során. A magyar mellett a holland, a spanyol, a dán, a svájci, az ausztrál, és az indiai bajnokságban talált a kapuba.

„Pontosan tudom, az indiai nem tartozik a csúcsbajnokságok közé, mégis inkább játszom itt, mint mondjuk a nyolcadik európaiban. Itt legalább részese vagyok valami különlegesnek. Elismerem, ebből a szempontból vándormadár vagyok, de nem azért költözöm, mert a fészkem rendre rossz helyen van. Sokkal inkább a kihívás miatt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik