CS. P. 2021.12.12 12:30

Mesélő futballfényképek – országjáró fotóriporterek kulisszatitkai

Mesélő futballfényképek címmel tartott pénteken vetítéssel kísért estet Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Múzeum Móricz-Sabján Simonnal, Reviczky Zsolttal és Szabó Miklóssal. A Harmadik félidő bisztró rendezvénysorozat e heti programján a Hátsó füves-kiállítás díszletei között beszélt az országjáró sorozat fényképgyűjteményéről a három társalkotóként közreműködő fotóriporter.

Csillag Péter (balra) a fotóriporterekkel beszélgetett a Hátsó füves-fotógyűjteményről Sátoraljaújhelyen (Fotó: Szoboszlay Marcell)

Szabó Miklós, a Nemzeti Sport fotórovatának vezetője egy férfias párharcot ábrázoló dél-zalai akciókép segítségével hívta fel a figyelmet a sportfotózás sajátos szempontjaira: „Sportfotósként a sportlapnál nekünk fontos feladatunk, hogy egy-egy mérkőzés kulcsmomentumait megörökítsük. A Tótszentmárton–Tótszerdahely mérkőzés előtt a környéken mindenkitől azt hallottam, hogy ez a rangadók rangadója, itt vér fog folyni. Ahogyan a hazai játékos-edző mondta az öltözőben: ez nem Retek Peti-meccs. Egy ilyen akciójelenet a pályán zajló események jellemző mozzanata.”

A Nemzeti Sport fotórovatának vezetője, Szabó Miklós egy férfias párharcot örökített meg (Fotó: Szabó Miklós)

Reviczky Zsolt fényképezett a 2015-ben induló Hátsó füves-sorozat legelső helyszínén, Albert Flórián szülőfalujában, Hercegszántón, de a könyvben és kiállításon is bemutatott fotókínálat meghatározó elemei a Kállón készült képei is. A javarészt cigány játékosokból álló nógrádi falusi csapat mindennapjait éveken át rögzítette, egyik legkedvesebb felvétele egy fiút ábrázol, aki a lefújás után kezét apja vállára helyezi.

Reviczky Zsolt többek között Kállón, de korábban Albert Flórián szülőfalujában, Hercegszántón is fotózott (Fotó: Reviczky Zsolt)
Falusi legendák nyomában
A sátoraljaújhelyi Hátsó füves-kiállítás idei futballestsorozatának záró eseményén Tukacs László, a szatmári pályák népszerű alakja lesz a Harmadik félidő bisztró vendége. A december 16-án, csütörtökön 17 órakor kezdődő eseményen a Kazinczy Ferenc Múzeumban bemutatják a túristvándi játékos-edző közreműködésével készült, Ha a pályák mesélni tudnának... című könyvet, egyúttal levetítik a Nemzeti Sport Online-on bemutatott kisfilmsorozat egyik epizódját is.

„A faluközösség tagjai, a családtagok hazakísérik a játékosokat a meccs végén, és a fiú mozdulatában benne van, hogy az apjára mint hősre néz fel. Ugyanakkor a gesztus árulkodik a szeretetről, a teljesítményről, a küzdelemről is. És ebben a képben valahol ott van a jövő, hiszen a kissrác valószínűleg arról álmodozik, hogy egy napon őt is így fogja végigkísérni az utcán a saját gyermeke” – emelte ki a HVG fotósa.

Online csatlakozott a kerekasztal-beszélgetéshez Móricz-Sabján Simon, a Világgazdaság munkatársa, aki egyebek mellett a könyv és a kiállítás címlapképét készítette: „A fénykép egy lipóti játékost ábrázol, aki éppen a búzamezőről hozza vissza az elrúgott labdát, ezt a jelenetet az amatőr vidéki futball emblematikus pillanatának gondolom. A megyei harmadosztályban szembesültem a sport esszenciájával. Volt alkalmam korábban is futballeseményeket fényképezni, de az igazi, őszinte futballal a Hátsó füves sorozat utazásai során találkoztam.”

Móricz-Sabján Simon, a Világgazdaság munkatársa a könyv és a kiállítás címlapképét készítette (Fotó: Móricz-Sabján Simon)
2022.08.07 23:37:07

Labdarúgó NB II BERECZ CSABA

Egy félidő után két góllal vezetett Lipcsei Péter csapata, a hazaiak csak szépíteni tudtak.

2022.08.04 14:17:14

Labdarúgó NB II PEHR NÁNDOR

A baranyaiak hazai pályán 3–1-re legyőzték a Tiszakécskét.

2022.08.06 23:39:14

Labdarúgó NB II RÁCZ BENEDEK, VARGA BALÁZS

Nem tudta megszerezni idénybeli első győzelmét a Budafok.

2022.08.06 23:55:23

Labdarúgó NB II BÁBICS NORBERT

Két nagyon különböző félidőt láthatott a közönség Győrben.

2022.08.07 00:08:33

Labdarúgó NB II GAJDÁCS PÁL

Heil kiállítását követően kiütéses vereséggel zárult az újonc borsodiak viharsarki fellépése.