Így lett mára Szeged 2011 a Makó FC-ből

Vágólapra másolva!
2011.06.28. 11:13
null
Bozóky Imre a Szeged 2011 vezetőségének arca (Fotó: Török Attila - archív)
Sajtótájékoztatón jelentette be Botka László, Szeged város polgármestere, hogy a Makó FC jogán Szeged 2011 néven indul csapat a labdarúgó NB II következő idényében. Az új együttes vezetője Bozóky Imre korábbi MLSZ-elnök. A makóiak a KITE-Szeged átköltözése révén az NB III-ban rajtolnak – jelentette a délmagyar.hu és a szegedma.hu.

 

„Szeged városában több mint egy évtizede nincs minőségi futball, csak és kizárólag önkormányzati forrás volt. Tizenkét focicsapatra több mint 62.5 millió forintot fordít a város, még sincs minőségi labdarúgás" – mondta Botka László polgármester, aki a most megteremtődő lehetőségtől, az új szegedi NB II-es együttes révén e szomorú állapot hosszú időre szóló felszámolását reméli.

Az új csapat neve Szeged 2011, és a klub a Felső-Tisza parti stadionban játssza majd a meccseit. A klub vezetősége még nem alakult ki teljesen, mindenesetre Bozóky Imre, a volt MLSZ-elnök a vezetőjeként vett részt a sajtótájékoztatón, és ismertette a szegedi „feljutás" technikai részleteit.

„Ha két egyesület fuzionál, akkor a versenyzési jogok egyesülnek, és mind a két jogon indulhatnak a csapatok. A Makó FC és a kiskundorozsmai klub egyesült, az NB II-es jog Szegedre került, így a Makó helyén indulhat a szegedi csapat, a KITE-Szeged pedig Makóra költözik" – mondta Bozóky.

A Nemzeti Sport információi szerint az új klub szeretné, ha a Steaua Bucuresti vezetőedzőjeként a nyolcvanas években BEK-et nyerő Jenei Imre is szerepet vállalna a szakmai irányításban.

Botka László elmondta: az NB II-es gárdának 40 millió forintot biztosít Szeged, a többit szponzori pénzekből kell össze gyűjteni. A polgármester megjegyezte: Szeged most sem kért tulajdonrészt a csapatból – a klubot működtető gazdasági társaság teljes jogú tulajdonosa a Szeged–Csanádi egyházmegye.

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök elmondta: egy évvel ezelőtt, amikor az egyházmegye megalapította a Grosics Gyula Futballakadémiát, cél volt az is, hogy Szegeden legyen végre magasabb szintű, minőségi labdarúgás.

„Ennek egyik és első lépcsőfoka volt, hogy a KITE-Szeged elindult az NB III-ban, ahol ezüstérmet szerzett a csoportjában. Hogy itt vagyunk, az nagy mértékben köszönhető a város támogatásának" – tette hozzá a püspök.

„Újra kell építeni egy klubot, egy csapatot – vette át a szót Bozóky Imre. – Ezt azzal a korrektséggel, nyíltsággal szeretnénk elérni, ami ezt a várost jellemzi. Teljes átláthatóságot akarunk, a klubba nem jöhetnek fekete pénzek, tiszta, világos, átlátható gazdálkodást akarunk."

A bajnokság augusztus 20-án indul, az együttes a felkészülést július 10-e körül kezdi.

Mint arról beszámoltunk, a korábban a visszalépés gondolatával foglalkozó Makó FC végül vállalta az NB II-es nevezést – ezek szerint a szegediekkel való megállapodás húzódott meg a lépés hátterében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik