Itt van Amerika
BODNÁR ZALÁN, TUMBÁSZ HÉDI 2019.06.30 09:10 Frissítve: 2019.06.30 12:37

Budafok: és lőn Világosság! – nagy célokat tűztek ki

A nagy múltú, de sok vihart megélt budafoki futballcsapatnál a tiszteletbeli elnök, a magyar–ausztrál tulajdonos és a helyi tradíció iránt elkötelezett menedzsment négy éve dolgozik vállvetve azért, hogy visszatérjenek a régi idők dicső napjai.

Jakab János szerint négy év alatt a munka felét tudták elvégezni (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

Csaknem beépítették a pályát
A rendszerváltás után egy hajszálon múlt, hogy Budafokon nem szűnt meg a futball, és a Promontor utcai pálya nem jutott oly sok más fővárosi létesítmény szomorú sorsára. A borgazdasági exportvállalat, a Hungarovin tartotta fenn akkor az egyesületet fő támogatóként, de a céget a privatizáció során eladták a német Henkel óriásvállalatnak. A Henkel vitte volna a futballpályát is, amelynek területét – sejthetjük, milyen célra – maga kívánta hasznosítani, de Vizi Sándor jelenlegi klubelnök, akkori ügyvezető igazgató – aki nélkül ma nem lenne futball Budafokon – határozott fellépésének és az OTSH-t vezető Gallov Rezső közbenjárásának köszönhetően az utolsó pillanatban sikerült elérni, hogy az Állami Vagyonügynökség a pályát kivegye a privatizációs csomagból.

Az 1950-ben Budapesthez csatolt, ma a főváros XXII. kerületét alkotó, egykor többségében svábok lakta Budafok futballcsapata, a Budafok MTE – amelyet 1912-ben még Világosság Football Club néven alapítottak – az évtizedek során megjárta már a magyar futball minden mélységét, de olykor egy-egy hegyormára is felkapaszkodott. A háború után egy évig, az 1945–1946-os idényben az NB I-ben is szerepelt az Aranycsapat későbbi legendás szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv irányításával, ám volt, hogy a budapesti bajnokságban sínylődött.

Alapvetően viszont klasszikus NB II-es együttes, története csaknem nyolcvan évét töltötte a változó nevű és lebonyolítású második vonalban (amelyből a pályán sohasem esett ki, pusztán az átszervezések áldozataként sorolódott alacsony osztályba többször is).

Négy éve, 2015 nyarán viszont történeti mélyponton volt: másfél évtizede szerénykedett már a BLSZ I-ben, az amatőr fővárosi bajnokságban, kvázi az országos negyedosztályban, saját utánpótlás nélkül, felújítás után kiáltó stadionnal és klubhelyiségekkel, szinte kilátástalan helyzetben. Elérkezett az ideje az összefogásnak, amelynek élére Jakab János, a csapat korábbi NB II-es játékosa állt, aki a Tatabánya színeiben volt NB I-es labdarúgó is, és edzőként dolgozott a MEDOSZ Erdértnél (ahol játékosa volt az ifjú Orbán Viktor is), illetve felügyelőbizottsági elnökként segítette a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia munkáját. Jakab János immár a budafoki klub tiszteletbeli elnöke, neki köszönhetően érkezett Budafokra befektetőként Robert Belteky, alias Bélteky Róbert ausztrál–magyar üzletember, aki azon túl, hogy a kontinensnyi déli országban parkolóházak százait üzemeltette, korábban a legnépszerűbb ausztrál profi futballklub, a Melbourne Victory egyik tulajdonosa és támogatója is volt.

Jakab János tiszteletbeli elnök egykor játékosként
szolgálta a Budafokot

„Szerettem volna megvásárolni, majd megpróbálni felvirágoztatni egy magyar klubot is, miután a melbourne-i csapatom már többször megnyerte a bajnokságot – mondja Bélteky Róbert. – Nem első osztályú klub megvásárlására gondoltam, kisebb egyesületet szerettem volna, és Jakab János barátom ajánlotta a figyelmembe a nagy múltú Budafokot, amely méltatlan helyzetben sínylődött, és szüksége volt egy megbízható befektetőre, miután korábban olyan sokan kihasználták már a klub vezetőinek jóhiszeműségét.”

Bélteky fantáziát látott a projektben és nem is habozott: hamarosan 95 százaléknyi tulajdoni hányadot szerzett az egyesületben (öt százalék egy, a budafoki futballért felelősséget érző közalapítványé maradt). Már a közös munka kezdete is biztató volt, az Újbudával fuzionálva a Budafok egy osztályt máris feljebb léphetett, és a 2015–2016-os idény küzdelmeit az NB III Közép-csoportjában kezdhette meg Budafoki MTE-Újbuda néven. A lelkesedés, az elhivatottság és a stabilizálódó háttér a pályán is gyorsan meghozta az eredményét, első nekifutásra negyedik lett a csapat, egyetlen ponttal csúszva le a dobogóról. A következőben viszont már magabiztosan, 11 pontos előnnyel megnyerte a bajnokságot Prukner László vezetőedző irányításával, miközben a Magyar Kupában páratlan bravúrt vitt véghez azzal, hogy első NB III-as csapatként jutott el a legjobb négy közé, s ott is csak a későbbi győztes és bajnoki címvédő Ferencváros előtt hajtott fejet, miután a menet közben búcsúztatta például a Videotont is. Azóta, 2017 nyarától a Budafok stabil tagja az NB II-es mezőnynek – ahogy az a hagyományaihoz, a múltjához illik.

Amióta Bélteky Róbert átvette a klub irányítását, részben az ő, részben a tao- és önkormányzati támogatásnak köszönhetően az egyesület infrastruktúrája jelentős ráncfelvarráson esett át. Miként Vizi Sándor elnök kérésünkre összefoglalta: 2016 és 2018 novembere között három ütemben elkészült a Promontor utcai stadion fedett lelátója, továbbá egy modern szociális blokk a hazai és a vendégcsapatnak, két büfé, a VIP-lelátó, a korszerű játékoskijáró és a villanyvilágítás is. Megtörtént a centerpálya teljes felújítása, beleértve a gyepszőnyeg cseréjét és a pályafűtési-rendszer lefektetését, és az utánpótláscsapatok két kis műfüves pályát kaptak a gyakorlatozáshoz.

(Fotó: Koncz György)

 

Merthogy most már van saját utánpótlása is a klubnak, amelynek igencsak nehéz volt pótolnia azokat az alapvető hiányosságokat, amelyek a BLSZ-ben töltött másfél évtizedben megrendítették az alapjait, így elsősorban a saját utánpótlását, amelyet az alapoktól kellett újra felépíteni. Amikor visszakerült az NB III-ba, egyetlen budafoki kötődésű játékosa sem volt, most az NB II-ben pedig már öt saját nevelésű futballista is a felnőttkerethez tartozik. A tizenhét esztendős Farkas Bálint nem csupán bemutatkozott, már gólt is szerzett az NB II-ben. Budafokon immár távlati cél is van: átvenni egész Dél-Buda utánpótlásának a szervezését és irányítását.

Bélteky Róbert Ausztráliában már
felvirágoztatott egy futballklubot (Fotó: Földi Imre)

A vezetőség abban bízik, hogy most, miután rendezettek a körülmények, biztos a háttér a nyugodt munkához, amelyhez minden feltétel megvan, a pályán is folytatódik a töretlen fejlődés. A 2018-as tizennegyedik hely után a nemrég véget ért idényben a tizenhatodik helyen végzett az együttes a húszcsapatos Merkantil Bank Ligában, de a vezetőség határozottan jelentős előrelépést vár. Jakab Jánostól megtudjuk: az új idényben az a cél, hogy a mezőny első felében, vagyis a legjobb tíz csapat között végezzen a Budafok.

A feladat megoldása legfőbbképpen két tehetséges fiatal vezetőre vár – nem olyan régen mindketten még a pályán szolgálták a Budafok felemelkedését. A korábban a Kaposvári Rákócziban, a Debrecenben és a Ferencvárosban is futballozó, 39 éves Oláh Lóránt a 2016–2017-es idényben még csatárként segítette 16 góljával az NB II-be jutáshoz a Budafokot, 2017 júniusa óta viszont sportigazgatóként felel az együttes szerepléséért. Első sportvezetői idényében még afféle játékos-sportigazgatóként, a játéktól elszakadni nem tudván, még maga is részt vett a felkészülésben, és öt mérkőzésen pályára is lépett a csapatban, de most már kizárólag az irodai feladatokra koncentrál. A másik pedig a nála is öt évvel fiatalabb vezetőedző, a 34 esztendős Csizmadia Csaba.

Csizmadia Csaba

A marosszentgyörgyi származású korábbi védőjátékos Oláh Lóránthoz hasonlóan a Ferencvárosban futballozott, és ő is a pályán szolgálta a Budafokot 2016-tól, mígnem 2018 decemberében új fejezetet nyithatott az életében: a gyenge bajnoki rajt miatt menesztett Vitelki Zoltán helyére a klub neki ajánlotta fel a vezetőedzői posztot. Eleinte játékos-edzőként látta el a feladatot, majd miután benn tartotta az együttest, véglegesítették a pozícióját. A vezetőség nem titkolja, hogy mindkettőjükben nagy potenciált lát, és hosszú távra tervez velük.

És milyen perspektívát lát a vezetőség a klub előtt? Mennyire mernek nagyot álmodni Budafokon? Jakab János szerint négy év alatt a munka felét tudták elvégezni, folyamatosan szeretnének fejlődni, és hogy nem kishitűek, azt jelzi, hogy a tulajdonos már kijelentette: ha csapat elérné a célját, és feljut az élvonalba, vállalják az NB I-es tagságot, a szereplésnek pénzügyi akadályai nem lennének.

Odáig még természetesen hosszú út vezet, de a tulajdonos egyáltalán nem csupán álomként tekint az élvonalbeli szereplés lehetőségére. A hetvenes évek közepének budafoki együttesét (lásd az alsó csapatképen) szokták a klubtörténet legjobbjának nevezni, de az egyesület vezetősége szeretné, hogy a most alakuló csapat a nem is olyan távoli jövőben hasonlóan eredményessé váljon, sőt felül is múlja.

BMTE: Sebes Gusztávtól Mészöly Kálmánon át Esterházy Mártonig

Noha a Budafok csak egy idényben, még a háború után szerepelt az élvonalban, története során számtalan klasszis labdarúgó viselte a piros-fekete mezt, még ha a legtöbben pályájuk elején vagy éppen vége felé, levezetésképpen tették is ezt, vagy közülük sokan nem is játékosként, hanem később edzőként tettek szert nagy hírnévre. Megfordult a Promontor utcában többek között az Aranycsapat fedezete, Zakariás József (1936-tól és 1941-ig juniorként, majd 1944-től és 1950-ig, amikor a Budafok a Gammagyár csapatával egyesülve Gamma FC néven szerepelt); az Újpesttel hatszoros bajnok, VVK-döntős, olimpiai bajnok Noskó Ernő (1974–1978); a későbbi szövetségi kapitány, Mezey György (1965–1966, 1967); a későbbi győri sikeredző és szintén szövetségi kapitánnyá váló Verebes József (1967–1970); a későbbi MLSZ-elnök Kisteleki István (1974–1977); a 29-szeres válogatott, háromszoros bajnok Esterházy Márton (1976–1977); a Ferencváros korábbi válogatottja, Tepszics Ignác (1982); a Csepel válogatott kapusa, Fatér Károly (1974–1975); a 20-szoros válogatott, edzőként kétszeres magyar bajnok, későbbi szövetségi kapitány, Pintér Attila (1992) vagy a 28-szoros válogatott, a Fradival kétszeres bajnok Dragóner Attila (1993–1994) is.

Legfelső sor: Zöldi, Kamarás (edző), Tóth K., Mészöly (edző), Klementis. Harmadik sor: Tátrai, Somfalvi, Jakab, Králik. Második sor: Kisteleki, Kapitány, Noskó, Harangi. Első sor: Horváth L., Fellegi, Leskó, Vizi.

 

Edzőként is dolgozott Budafokon a magyar futball több ikonikus alakja, így a csapatot az
NB I-ben irányító Sebes Gusztáv (1945–1946), a Fradi korszakos jobbhátvédje, Rudas Ferenc (1958–1959), a Honvéd vagy a Győr későbbi mestere, Haász Sándor (1968), a magyar válogatottat három ciklusban is szövetségi kapitányként vezető Mészöly Kálmán (1971, 1974–1976), a válogatott kapus, Gelei Károly (2005–2008), a vissza-visszahívott Tóth Bálint (2008–2009, 2017, 2018) vagy a 24-szeres válogatott Dajka László (2015). Az egész pályafutását különböző pozíciókban Budafokon töltő Dobesch Gyula három ízben is a kispadra ült (1972–1974, 1976–1984, 1987–1989). És a klubtörténet legnagyobbjai között meg kell említeni az idén februárban elhunyt Schneider Sándor, a legendás „Sneci” nevét is, aki Budafokon kezdett futballozni, majd az MTK híres technikai vezetője volt két évtizeden át, 2015 és 2019 között viszont újra a szívéhez oly közel álló budafoki csapatnál dolgozhatott.

 

A Magyar Kupa-menetelés során a Ferencvárossal is megmérkőzött a Budafok (a képen Kundrák Norbert és Patkós Imre) (Fotó: Török Attila)

 

A jövő a fiataloké

– Játékosmúltja a Tatabányához köti, és segítette a felcsúti Puskás Akadémia megalapítását is, de mondhatjuk, hogy szívügye mégis a budafoki labdarúgás?
– A Tatabányához erős érzelmi szálak fűznek játékoskoromból, illetve egy ideig vezetőként is segítettem a klubot, az elkötelezettségem maximális, mégis mondhatom, hogy Budafok a szívem csücske – válaszolja Jakab János, a Budafok tiszteletbeli elnöke. – Bízom benne, hogy meghozza a gyümölcsét az a munka, amelyet elkezdtünk, és újra felvirágoztatjuk ezt a százhét éves klubot. Sokak áldozatos munkája van benne, kiemelném közülük Vizi Sanyi barátomat, aki évtizedek óta az állandóságot jelenti a klubnál, amelyet játékosként, edzőként, szakosztályvezetőként is szolgált, most pedig elnökként dolgozik remekül. És külön köszönettel tartozunk Németh Zsoltnak, a térség országgyűlési képviselőjének, valamint Karsay Ferenc polgármester úrnak, mindkettőjüktől megkapunk minden segítséget.

 

(Fotó: Tumbász Hédi)

– Mire a legbüszkébb a Budafokon végzett munkájából?
– A fiataloknak előbb-utóbb át kell venniük a stafétabotot, és nagyon örülök, hogy sikerült találnom két olyan fiatal vezetőt Oláh Lóránt sportigazgató és Csizmadia Csaba vezetőedző személyében, akik ugyan még most tanulják új szakmájuk fortélyait, de biztos vagyok benne, hogy helytállnak, és hosszú távra tervezhetünk velük. Két rendkívül tehetséges, alázatos és jó munkabírású, kiváló munkamorállal felvértezett fiatalemberről van szó, akiknek nagy jövőt jósolok. Azt nem tudom, hogy nálunk vagy egy másik klubnál, de meggyőződésem, hogy mindketten dolgozni fognak az NB I-ben. A fiatalítás egyébként is a koncepciónk része, a pályaedzőnk harmincegy, az erőnléti edzőnk huszonkilenc, a masszőrünk huszonnyolc éves.

– Jövőre hetvenesztendős lesz, a klubvezetés teendői nyilván rengeteg energiát igényelnek. Foglalkoztatja a visszavonulás gondolata?
– Abszolút, folyamatosan igyekszem átadni a szakmai és a technikai tudnivalókat a fiataloknak, hiszen hamarosan az övék lesz a terep. Most is úgy teszek, mintha nem volna kötelező bejárnom, de napi három-négy órát mindig benn töltök a klubnál. A döntéseknél kikérik a véleményemet, de igyekszem minél nagyobb önállóságra kapacitálni őket. Rövidesen eljön a visszavonulás pillanata, de amíg a Budafoknak szüksége lesz rám, itt vagyok, számíthatnak rám mindenben. Több mint ötvenhat éve szolgálom a futballt, az ötvenhetediket még végigcsinálnám.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. június 29-i lapszámában jelent meg.)

2020.11.24 20:25:50

Labdarúgó NB II KVANDUK BENCE

Megnehezítette a DEAC a jóval jobb pozícióban lévő PMFC dolgát, de a hazaiak örülhettek.

2020.11.24 23:52:07

Labdarúgó NB II GELEI JÓZSEF

A támadó második félidő elején szerzett gólja döntötte el a pontok sorsát a Fáy utcában.

2020.11.25 00:00:57

Labdarúgó NB II MÁDI JÓZSEF

Priskin Tamás mesterhármasa eldöntötte a meccset, rajta kívül Májer Milán is betalált.

2020.11.25 00:07:35

Labdarúgó NB II BÁBICS NORBERT

Büntetőből még egyenlítettek a barcikaiak, Hudák második félidei találatára azonban már nem tudtak válaszolni.

2020.11.25 00:17:47

Labdarúgó NB II BERECZKY BENCE

Megőrizte hibátlan hazai mérlegét a Loki, 4–1-re múlta felül a Szentlőrincet.