NB I: hét év után nyerne újra derbit az Újpest, megint Vignjeviccsel

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.04.28. 14:18
null
A máig utolsó újpesti siker a Fradi ellen – 2015-ben Diagne góljával nyertek a lilák (Fotó: NS-archív)
Rendhagyó módon négynapos fordulóval folytatódik a hétvégén a labdarúgó NB I. A 29. kör nyitányaként péntek este a két legjobb formában lévő csapat, a második Kecskemét és a harmadik Paks csap össze a Széktói Stadionban. Szombaton Mezőkövesden tér vissza a ZTE kispadjára a régi-új vezetőedző, Boér Gábor. Vasárnap a mezőny két legnagyobb múltú vidéki gárdája, a Debrecen és a Fehérvár meccsel egymással, Ferenc pápa budapesti látogatása miatt pedig május 1-jén, hétfőn rendezik a 238. derbit, amelyen sorozatban 13. győzelmükre készülnek a zöld-fehérek, míg az újpestiek hét és fél éves nyeretlenségi sorozatukat törnék meg Nebojsa Vignjeviccsel.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 29. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

KECSKEMÉTI TE–PAKSI FC

♦ 2008 óta 16-szor csaptak össze az NB I-ben, az örökmérleg a tolnaiak fölényét mutatja: 7 paksi diadal, 5 iksz, 4 kecskeméti siker.

♦ A legutóbbi nyolc találkozójukból a paksiak csak egyet tudtak megnyerni, 2014 májusában hazai pályán 2–0-ra. Azóta négy összecsapásuk volt, ezekből kettő végződött KTE-győzelemmel, kettő döntetlennel. Ebben a bajnokságban a 3–1-es kecskeméti sikert egy viharos szélben lejátszott 0–0 követte.

♦ A Széktói Stadionban némi meglepetésre minimális különbséggel még mindig a vendég zöld-fehérek állnak jobban – 2 hazai győzelem, 3 döntetlen, 3 paksi diadal –, viszont a gólkülönbség 10–9 a lila-fehérek javára.

♦ Közös a két csapatban, hogy a legutóbbi hét bajnokijukból hatot megnyertek, egyet pedig elbuktak, a Paks Újpesten (2–3), a KTE odahaza a Mezőkövesd ellen (0–1). Az ötfordulós formatabellán is ez a két gárda foglalja el az első két helyet, a tolnaiaknak jobb a gólkülönbségük.

♦ A KTE 7–6–1-es mutatóval második a hazai tabellán, a legutóbbi három találkozóján hat pontot gyűjtött a Széktói Stadionban. A Paks idegenbeli mérlege 50 százalékos, 5–4–5, de vendégként legutóbb január 28-án Kisvárdán ikszelt, azóta négyszer győzött, kétszer alulmaradt.

♦ A Paks a legutóbbi nyolc bajnokiján mindig legalább két gólt szerzett.

SZOMBAT

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Tizenegy élvonalbeli találkozó után teljesen kiegyenlített a mérleg: mindkét csapat neve mellett 3 győzelem áll, a döntetlenek száma 5. A borsodi városban tavaly szeptemberben a ZTE Eduvie Ikoba triplájával 5–0-ra kiütötte a kövesdieket, akiktől ezután menesztették Supka Attila vezetőedzőt. A zalaiaknak ez volt az egyetlen győzelmük a párharc legutóbbi hat felvonásában.

♦ A matyóföldi stadionban hét bajnokin csaptak össze, 3-szor nyert a Kövesd – ebből kétszer 2021-ben – , 2 iksz és 2 zalai siker mellett. A kék-fehérek az előző két alkalommal kapott gól nélkül megúszták a borsodi vendégjátékukat. Februárban a Magyar Kupa-negyeddöntőjében is találkoztak, akkor a vendég ZTE 4–1-es győzelmet aratott.

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi három bajnokiját elvesztette, ez a leghosszabb ilyen negatív széria jelenleg az NB I-ben.

♦ A jövő szerdai kupadöntő előtt álló ZTE négy forduló óta nyeretlen (1 iksz, 3 vereség), 294 perce gólképtelen, így nem meglepő, hogy a klub a hét elején megvált Dragóner Attila sportigazgatótól és Ricardo Moniz vezetőedzőtől. Utóbbi utódja az a Boér Gábor lett, aki a 2020–2021-es idényben 26 bajnoki találkozón már irányította a zalaiakat, és 7–5–14-es mérleget hozott össze. Távozásakor a 10. volt a ZTE, most a 9. helyen veszi vissza.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2022–2023-AS IDÉNY KÖZBEN
2022. 08. 31.
DVSC
Joao Janeiro helyett ideiglenesen Dombi Tibor
2022. 09. 06.
Vasas
Kuttor Attila helyett Kondás Elemér
2022. 09. 14.
Mezőkövesd
Supka Attila helyett Kuttor Attila
2022. 09. 21.
DVSC
Dombi Tibor helyett Szrdjan Blagojevics
2022. 10. 17.
Mol Fehérvár FC
Michael Boris helyett Huszti Szabolcs
2022. 10. 24.
Budapest Honvéd
Thomas Courts helyett Dean Klafuric
2023. 02. 13.
Paksi FC
Waltner Róbert helyett Bognár György
2023. 03. 15.
Mol Fehérvár FC
Huszti Szabolcs helyett Bartosz Grzelak
2023. 03. 23.
Újpest
Milos Kruscsics helyett Nebojsa Vignjevics
2023. 03. 27.
Kisvárda
Török László helyett Milos Kruscsics
2023. 04. 06.
Vasas
Kondás Elemér helyett ideiglenesen Desits Szilárd
2023.04.24.ZTERicardo Moniz helyett Boér Gábor


♦ A borsodi együttes a pontjai több mint kétharmadát otthon zsebelte be, 32-ből 22-t, hazai pályán 6–4–4 a mérlege, győzni legutóbb február 10-én a Fehérvár ellen tudott (2–1). A ZTE-nek 3–3–8 az idegenbeli mutatója, vendégként az előző hat bajnokiját kivétel nélkül elbukta.

KISVÁRDA MASTER GOOD–BP. HONVÉD FC

♦ A szabolcsiak 2018-as feljutása óta ez lesz a 15. találkozójuk a legfelső osztályban, az örökmérleg a hazaiak fölényét mutatja: 6 kisvárdai siker, 4 döntetlen, 4 kispesti győzelem.

♦ Ez a párharc rosszabbul nem is kezdődött volna a várdaiaknak: a 2018. júliusi kispesti 0–4 egálban máig a szabolcsiak legsúlyosabb veresége az élvonalban. Az akkori gárdából Hej Viktor és Bohdan Melnik még most is állandó csapattag. Ebben a bajnokságban a Kisvárda az egyik olyan együttes, amely ellen még veretlen a kiesésre álló Honvéd: 1–0-s siker idegenben, majd 1–1 otthon.

♦ Kisvárdán hatszor lépett pályára bajnokin a Honvéd, ezek közül az első és a legutóbbi találkozóját tudta megnyerni, közte 2 döntetlen és 2 várdai győzelem született, így a mérleg kiegyensúlyozott.

♦ A paksi 0–2-vel megszakadt a Kisvárda négyes döntetlenszériája, de ezzel már nyolc forduló óta tart a nyeretlenségi sorozata, amely negatív rekord a piros-fehérek élvonalbeli történelmében (5 iksz, 3 vereség). Ráadásul Milos Kruscsics együttese az előző három bajnokiján nem talált be, és már 299 játékperce gólképtelen.

♦ A Honvéd a legutóbbi öt bajnoki mérkőzéséből négyet elveszített, egyedül a sereghajtó Vasas ellen győzött (1–0). Összességében március 11. óta nem fordult elő, hogy pontot szerezzen a tabellán most előtte álló valamelyik csapat ellen.

♦ Mindkét gárdára igaz, hogy ugyanannyi pontot gyűjtött be otthon, mint amennyit idegenben. A várdaiak hazai mérlege 4–6–4, a kispestieké idegenben 4–2–8.

VASAS FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ 2015-től kezdődően összesen nyolcszor csaptak össze az élvonalban, a mérleg 2 Vasas-győzelem, 3 döntetlen, 3 Puskás Akadémia-siker. Ebben a bajnokságban mind a kétszer 1–1-re végeztek úgy, hogy előtte a piros-kékek vezettek.

♦ Az angyalföldiek pályaválasztása mellett abszolút kiegyenlített a párharcuk, hiszen az első négy találkozójukon mindkét gárda 2 sikert ért el, tavaly ősszel pedig ikszeltek, az összesített gólkülönbség 7–7.

♦ Az előző hét bajnokiján egyszer sem játszott döntetlent a Vasas: Mezőkövesden fölényesen, 4–1-re nyert, hatszor viszont kikapott, igaz, ezalatt csak kétszer a jelenlegi megbízott trénerrel, Desits Szilárddal (0–1 a Honvéd, majd a Fradi ellen).

♦ Javuló formát mutat a Puskás Akadémia, hiszen két nyeretlen találkozó (1 iksz, 1 vereség) után a legutóbbi két NB I-es meccsén egygólos győzelmet aratott (1–0 Debrecenben, majd 2–1 otthon a Kövesd ellen), így még versenyben van azért, hogy megcsípje a kupaindulást jelentő harmadik helyet.

♦ Házigazdaként az angyalföldiek több mutatót tekintve is utolsók a mezőnyben: övék a legkevesebb győzelem (2), begyűjtött pont (10), szerzett gól (13), és a gólkülönbségük is a legrosszabb (–7).

♦ Látogatóként a Puskás Akadémia játszotta eddig a legtöbb döntetlent (7), és a legutóbbi három bajnokiján nem kapott ki (2 diadal, 1 iksz), a házon kívüli mérlege 4–7–3.

VASÁRNAP

DEBRECENI VSC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ A mostani mezőny két legtöbb NB I-es mérkőzéssel rendelkező vidéki gárdája találkozik ebben a párosításban. Eddig 85 meccset vívtak, 32-szer nyert a DVSC, 35-ször a Vidi, 18-szor ikszeltek. A gólkülönbségben viszont a debreceniek állnak jobban (114–112).

♦ Ebben a bajnokságban a Loki támadója, Dorian Babunszki mindkét összecsapásukon betalált: csapata szeptemberben az ő góljával nyert 1–0-ra, februárban Fehérváron vezetést szerzett, de 1–1 lett a vége.

♦ Debrecenben 41-szer meccseltek az élvonalban, 23-szer nyert a Loki, 9-szer a Vidi és 9 találkozó lett döntetlen. A Nagyerdőben legutóbb – beugróként – Dombi Tibor irányította a DVSC-t, és vele tört meg a piros-fehérek Vidi elleni nyolcmérkőzéses hazai nyeretlenségi sorozata.

♦ Már hat forduló óta nem ikszelt a Debrecen, amely az utóbbi hetekben hullámzóan szerepel: Mezőkövesden és Zalaegerszegen győzni tudott, de közben otthon kikapott a Puskás Akadémiától (0–1).

♦ Zsinórban három iksz után legutóbb saját pályáján maradt alul a Fehérvár a KTE-vel szemben (1–2), így már négy forduló óta tart a nyeretlensége, és Bartosz Grzelakkal még csak a Honvédot tudta legyőzni.

♦ A Loki házigazdaként eddig közepesen teljesített, 7–3–4 a mérlege, viszont a legutóbbi négy otthoni bajnokijából hármat elbukott és közben egyedül a sereghajtó Vasast győzte le.

♦ A Fehérvár annyira pocsékul szerepelt idegenben (1 siker, 3 iksz, 10 kudarc), hogy még a vendégtabellán utolsó előtti Mezőkövesdtől is négy pontra van lemaradva.

HÉTFŐ

ÚJPEST FC–FERENCVÁROSI TC


♦ A 238. élvonalbeli derbi következik a lila-fehérek és a zöld-fehérek között. Május 1-jén, bajnoki mérkőzésen viszont először találkoznak – a Tempó, Fradi! adatai alapján (a Magyar Kupában 1935-ben meccseltek május 1-jén, akkor a Ferencváros nyert 2:1-re). Az örökmérleg jelentős ferencvárosi fölényt mutat, hiszen eddig 61 újpesti siker, 62 döntetlen és 114 FTC-diadal született. Ezek között három olyan – iksszel zárult – találkozó volt, amelyet félbeszakadt bajnokságokban, 1944–1945-ben, illetve 1956-ban játszottak le.

♦ Az újpestiek legutóbb közel hét és fél éve, 2015. december 12-én, a jelenlegi vezetőedző, Nebojsa Vignjevics dirigálásával tudták bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor a Groupama Arénában – a magyar csapatok közül elsőként – a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejesével nyertek 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 21 derbin 16 Fradi-siker és 5 döntetlen.

A LEGUTÓBBI ÚJPEST-GYŐZELEM A FRADI ELLEN

GYŐZELMI SOROZATOK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
12 mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

♦ Az FTC zsinórban a 13. derbit nyerheti meg hétfőn, ennél hosszabb sikerszériája csak a párharc elején, 1905 és 1916 között volt a zöld-fehéreknek, az 15 találkozón át tartott. A széria 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban tudtak bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalsorozata 2005 és 2010 között jött össze, amikor megszakítás nélkül öt győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).

♦ A Tempó, Fradi! honlap kimutatása szerint a Megyeri úton ez lesz a 80. bajnoki derbi, ahol az eddigi mérleg 27 újpesti siker, 26 döntetlen, 26 ferencvárosi diadal. Ha a zöld-fehérek nyernek, a győzelmek számát tekintve beérik vendéglátójukat, és az egykori Amerikai úti pálya marad az egyetlen olyan helyszín, ahol az újpestiek állnak jobban. (Ott csak egy derbit rendeztek és 1917-ben 4:1-re győzött az UTE.)

♦ A Megyeri úton éppen legutóbb, tavaly szeptember 4-én született a legnagyobb különbségű, hatgólos ferencvárosi siker. Ez már zsinórban a negyedik újpesti derbi volt, amely a zöld-fehérek győzelmével zárult, mi több, ezeken még gólt sem tudott összehozni az újpesti csapat (0–1, 0–4, 0–1, 0–6). A lila-fehérek legutóbbi találatát Simon Krisztián érte el a Szusza-stadionban 2019 februárjában – annak is már több mint négy éve, hogy a 93. percben kiegyenlítette Varga Roland találatát (1–1). A legutóbbi újpesti siker pedig lassan kilenc esztendeje, 2014. szeptember 21-én jött össze a Szusza Ferenc Stadionban: 2014. szeptember 21-én Dusan Vasziljevics és Simon góljával 2–1-re győzött a lila-fehér csapat. Azóta három döntetlen mellett hatszor nyert a Ferencváros a IV. kerületben.

AZ ŐSZI, ÚJPESTI DERBI



♦ Az Újpest úgy érkezik a május 1-jei derbire, hogy visszatérése óta még veretlen régi-új trénerével, Vignejviccsel (3 diadal, 1 iksz), akinek 3–6–13 a mérlege a Fradi ellen, de az előző két vereségét a Honvéddal szenvedte el.

♦ Az ötös nyeretlenségi széria után az FTC az előző két bajnokiját már megnyerte, sőt ezeken gólt sem kapott. Vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov még hibátlan mind az Újpesttel (4 győzelem), mind Vignjeviccsel (1 bajnoki és 1 Magyar Kupa-siker) szemben.

♦ Hazai pályán a lila-fehéreké most a leghosszabb ideje veretlen csapat az NB I-ben: legutóbb október 7-én a KTE-től kaptak ki (1–2), azóta 5 egygólos győzelem és 2 döntetlen a mérlegük, az előző három otthoni meccsüket megnyerték.

♦ A legutóbbi négy idegenbeli NB I-es mérkőzésén nem ikszelt a Fradi, Debrecenben és a Fáy utcában nyert, de közben Pakson és Egerszegen alulmaradt. Összességében 8–2–4-es mérleggel így is vezeti a vendégtáblázatot.

NB I, 2022–2023, 29. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Április 28., péntek
20.00: KTE–Paksi FC (Tv: M4 Sport)Kecskemét, Széktói Stadion
Andó-Szabó Sándor
Április 29., szombat
14.15: Mezőkövesd–ZTE FC (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: Kisvárda–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Kisvárda, Várkerti Stadion
19.30: Vasas FC–Puskás AFC (Tv: M4 Sport)Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Április 30., vasárnap
15.30: DVSC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) Paks,Fehérvári úti Stadion
Május 1., hétfő
18.00: Újpest–Ferencváros (Tv: M4 Sport) Budapest, Szusza Ferenc Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 28 17 6 5 55–25 +30 57
2. Kecskeméti TE 28 13 12 3 43–25 +18 51
3. Paksi FC 28 13 5 10 52–46 +6 44
4. Debreceni VSC 28 12 7 9 45–38 +7 43
5. Puskás Akadémia 28 11 10 7 39–36 +3 43
6. Újpest FC 28 10 7 11 36–47 –11 37
7. Kisvárda 28 8 12 8 37–42 –5 36
8. Mezőkövesd 28 8 8 12 28–37 –9 32
9. Zalaegerszegi TE 28 8 7 13 31–36 –5 31
10. Mol Fehérvár 28 7 9 12 33–38 –5 30
11. Budapest Honvéd 28 7 7 14 28–44 –16 28
12. Vasas FC 28 4 10 14 24–37 –13 22
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik