NB I: az őszi csodacsapat tavasszal már bundázott

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.05.09. 10:31
null
A Csepel győztes csapata az Újpesti Dózsa elleni bajnoki mérkőzésen (Forrás: ARCANUM)
Tizenhét fordulón keresztül futott versenyt a nyolcvanas évek legerősebb labdarúgócsapatával, a Rába ETO-val a Csepel. Az 1982–1983-as idény őszi éllovasa a vasgyári együttes lett, amely tavasszal nem bírta el a rá nehezedő nyomást, ráadásul a bajnokság végén egy bundameccsen a Fradi ellen úgy fejezte be a szezont, hogy még a dobogóról is lecsúszott. A Csepel csodaősze nem sokat ért a megegyezéses meccsekkel terhelt szezonban – az Origo írása. 

 

Óriási meglepetésként érte az újságírókat a Csepel stadionja előtti látvány: hosszan kígyózó sorok álltak a Béke téri stadion pénztárainál. Az 1982–1983-as labdarúgó-bajnokság első fordulójában a Csepel az MTK-t fogadta és nyert 3–0-ra. A magabiztos győzelem csak azért nem repítette a tabella élére a csepeli csapatot, mert a Ferencváros ugyanebben a fordulóban a Népstadionban 4–0-ra legyőzte a Haladást. Az MTK az előző idényben még az NB II-ben szerepelt és annak megnyerésével jutott fel az élvonalba. Az MLSZ ekkor csökkentette 18-ról 16-ra a legmagasabb osztály létszámát, ezért az NB II-ből csak egy feljutó volt, a kék-fehér csapat. Az 1981–1982-es kiírásban a Rába ETO volt a bajnok, a Verebes József vezette együttes elsöprő futballal nyerte az aranyérmet. Az a győri csapat 102 gólt lőtt a 34 lejátszott forduló alatt.

Ami a Csepelt illeti, a gyárvárosi együttes a 7. helyen zárta a küzdelmeket, azaz masszív középcsapatnak számított. Korábban ez a klub négy alkalommal nyerte meg a magyar labdarúgó-bajnokságot. Az 1982–1983-as idényben ugyan mindenki nagyon optimistán nyilatkozott, de senki sem várta ettől az együttestől a kiugró eredményt. A második körben a Haladás elleni 2–2 Tulipán Mihály nagy játékát hozta. A fiatalon meghalt csepeli futballista két gólt lőtt a Haladás stadionjában.

Tulipánt akkor a magyar futball egyik legnagyobb ígéretének tartották számon. Olyan játékosnak, aki az 1982-es spanyolországi vb után akár magyar válogatott is lehet. (Tulipán összesen egyszer, 1982. szeptember 22-én a Törökország elleni 5–0-s magyar sikerrel végződött győri meccsen szerepelt a nemzeti csapatban. Aztán soha többet.) Pályafutása utolsó harmadában elmehetett légiósnak, a török Bursaspor együttese igazolta le.

A TELJES CIKKET AZ ORIGÓN OLVASHATJA EL!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik