P. K.
2023.02.14 14:43 Frissítve: 2023.02.14 15:56

Mol Fehérvár: Csongvai és Katona is aláírt – hivatalos

Igaznak bizonyultak a Nemzeti Sport értesülései: Csongvai Áron és Katona Mátyás Újpestről a Mol Fehérvárhoz szerződött. A két játékos átigazolását új klubjuk jelentette be.

Csongvai Áron (Fotó: Mol Fehérvár FC)

 

Elsőként a Nemzeti Sport Online írt róla péntek délután, hogy Csongvai Áron és Katona Mátyás is a Mol Fehérvárhoz szerződhet Újpestről. Az átigazolásokat kedden, a téli hazai átigazolási időszak utolsó napján jelentette be a két középpályás új klubja.

 

 

„A Mol Fehérvár FC és az Újpest FC keddi megállapodásának értelmében csapatunkban folytatja pályafutását Csongvai Áron” – írja a molfehervarfc.hu, amelynek nyilatkozott is az átigazolásáról a játékos.

„Éreztem, hogy nagyon szeretne a Vidi, ami magabiztossággal és pozitív érzéssel töltött el. Egyértelműen előrelépés ez az átigazolás a karrierem és a fejlődésem szempontjából. Nagy célokkal érkezem, a klub felépítése és körülmények maximálisan adottak a célok eléréséhez. Bele kell állnunk a kemény munkába, csak magunkra kell fókuszálnunk és akkor bizonyítani tudjuk majd, hogy a Vidi sokkal többre hivatott, mint ahol jelenleg áll a tabellán. Nagy elvárásaim vannak magammal szemben is, szeretnék minél több játéklehetőséget kapni és jó teljesítményt nyújtani, annak érdekében is, hogy újra meghívót kaphassak majd a válogatott keretbe” – mondta Csongvai.

A Mol Fehérvár Katona Mátyás átigazolását is bejelentette, ő és Csongvai is három évre kötelezte el magát a fehérvári klubhoz.

Katona Mátyás (Fotó: Mol Fehérvár FC)

„A sportigazgató és a szakmai stáb által felvázolt jövőkép abszolút meggyőző volt számomra, és annak is örülök, hogy Csongival (Csongvai Áron beceneve – a szerk.) együtt érkezem, vele már régóta ismerjük egymást, barátok is vagyunk, biztosan ez is segít majd a beilleszkedésben. Az a célom, hogy gyorsan beépüljek a csapatba, és együtt minél sikeresebb szezont tudjunk zárni. Természetesen szeretnék minél többet a pályán lenni és sokat hozzátenni a csapat eredményességéhez" – nyilatkozta Katona.

A középpályán és a védelemben is bevethető Csongvai 15 évesen, 2016 nyarán került a Vasastól az Újpesthez, 2019 októbere óta 104 tétmeccsen játszott a csapatban, ezeken 10 gólt szerzett és 5 gólpasszt adott, tavaly óta volt a lilák csapatkapitánya. A 22 éves játékos az U21-es válogatottban nyolc alkalommal lépett pályára, 2022 novemberében pedig Marco Rossi is meghívta keretébe a Luxemburg és Görögország elleni felkészülési mérkőzésekre. 

A 23 éves Katona 2017 nyarán került Újpestre és 2020 júniusában mutatkozott be a lila-fehérek élvonalbeli csapatában, a támadó 63 találkozón 8 gólig és 4 gólpasszig jutott.

„Mindenképp fiatal magyar játékosokkal szerettük volna megerősíteni a keretet, Csongvai Áron pedig már a magyar válogatott keretébe is bekerült, emellett pedig az élvonalban is van már jó pár meccs a lábában – nyilatkozta a bejelentések kapcsán Juhász Roland, a Mol Fehérvár sportigazgatója. – Arra számítok, hogy Áron érkezésével a védelmünk stabilabb lesz, de akár a középpályán is be lehet őt vetni, vagyis az edzői stáb variációs lehetőségei is nőni fogna. Katona Mátyás személyében olyan játékossal bővült a csapatunk kerete, aki kreativitásával sokat segíthet a támadójátékunk eredményességében. Tízes poszton és a középpálya szélén is bevethető játékos, így bővültek a stáb variációs lehetőségei. Örülök, hogy fiatal magyar játékossal sikerült megerősíteni csapatunk keretét."

Csongvaiék távozását az Újpest FC is egy hosszabb közleményben tudatta a fővárosi csapat szurkolóival.

Az Újpest FC a mai napon értékesítette Csongvai Áron és Katona Mátyás játékjogát, akik így a jövőben a Mol Fehérvár FC-ben folytatják a pályafutásukat. Olyan ajánlatot kapott a klub, amely rekord közeli a Magyarországon két labdarúgó egyesület közötti átigazolások történetében. Az pedig külön büszkeséget jelent, hogy mindössze hét és fél év alatt sikerült kinevelni két ilyen játékost, akikről ráadásul a magyar futball korábban lemondott. Ez az értékesítés is megerősíti hitünket a fenntartható modellben, melyet Klubunk követ, valamint a második esélyben, melyet mindenkinek megadunk, aki élni szeretne vele. Az Újpest FC Csongvai Áronnak és Katona Mátyásnak a továbbiakban sok sikert kíván, az esetleges igazolások kapcsán pedig időben, őszintén kommunikál a szurkolóival. A két játékos átigazolásával kapcsolatban a klub a továbbiakban nem kíván nyilatkozni, az ügyet lezártnak tekinti” – fogalmaz az ujpestfc.hu-n megjelent közlemény.

A Transfermarkt Csongvai értékét 400 ezer, Katonáét 350 ezer euróra, tehát a két játékosét együtt 750 ezer euróra becsüli. Az Újpest FC rekord közeli átigazolási összegről ír, de konkrétumot nem említ. A Nemzeti Sport úgy tudja, a vételár valamelyest meghaladja a Transfermarkt becslését, és különböző bónuszok függvényében 800 ezer és egymillió euró között alakulhat. Mivel Magyarországon a játékosokért fizetett átigazolási díjak nem nyilvánosak, azt biztosan nem lehet megmondani, hogy Csongvaiék átigazolása valóban rekord közeli-e. Viszont a Transfermarkt hivatalosan meg nem erősített számai ebben is mértékadóak lehetnek. A piaci portál szerint magyar klub, magyar klubnak, magyar játékosért 2010-ben fizette a legtöbbet: a Videoton 800 ezer eurót az MTK-nak Lencse László játékjogáért. Amennyiben a piaci portál számai megfelelnek a valóságnak, úgy ez a mostani átigazolás valóban megközelítheti, sőt az árfolyamváltozást is beleszámítva, meg is haladhatja a rekordot, igaz most nem egy, hanem két játékos kivásárlási áráról van szó.   

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Tobias Christensen (norvég, Valerenga – Norvégia), Csongvai Áron (Újpest FC), Deybi Flores (hondurasi, Panetolikosz – Görögország), Katona Mátyás (Újpest FC)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérnek: Szabó Levente (Kecskeméti TE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Daniel Paraschiv (román, FC Hermannstadt – Románia)
Távozók: Funsho Bamgboye (nigériai-magyar, Rapid Bucuresti – Románia), Budu Zivzivadze (grúz, Karlsruher SC – Németország)
Kölcsönbe távozók: Kovács Bence (Kazincbarcika)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: Bohdan Lednev (ukrán, Dinamo Kijev – Ukrajna, lejár a kölcsönszerződése), Szendrei Ákos (DAC 1904 – Szlovákia, onnan kölcsönbe: ETO FC Győr)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Claudiu Bumba (román, az NB III-as második csapathoz került), Artem Sabanov (ukrán, az NB III-as második csapathoz került), Jevhenyij Makarenko (ukrán, Ordabaszi – Kazahsztán)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:
Jorgosz Andzulasz (görög, Aszterasz Tripolisz – Görögország), Tim Hall (luxemburgi, szabadon igazolható, legutóbb Ethnikosz Ahnasz – Ciprus), Ognjen Mudrinszki (szerb, Lamphun Warriors – Thaiföld, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatértek: Kovács Dominik (Kolorcity Kazincbarcika)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Ivan Fiolic (horvát, NK Osijek – Horvátország)
Távozók: Miroszlav Bjelos (szerb, FK Mladoszt Lucsani – Szerbia, szabadon igazolhatóként), Csongvai Áron (Mol Fehérvár), Katona Mátyás (Mol Fehérvár), Junior Tallo (Gadji Celi Carmel Junior Tallo, elefántcsontparti, felbontották a szerződését, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Dzenan Burekovic (bosnyák, Szpartak Szubotica – Szerbia), Märten Kuusk (észt, Tallinna FC Flora – Észtország), Matija Ljujics (szerb, Sabail Futbol Klubu – Azerbajdzsán), Radosevics Ognjen (szerb, Szentlőrinc)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Jack Lahne (zambiai-svéd, Amiens SC – Franciaország, onnan kölcsönbe IK Start – Norvégia)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

2023.03.24 19:21:53

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Van bennem jócskán nosztalgikus szomorúság. Elvégre a Pécs, a Szeged, a Szombathely és a Győr a középmezőnyben álmodozik a szebb jövőről, ám a Nyíregyháza 16. és a Békéscsaba 17. helye a jelenlegi állás szerint csak osztályozót ér, a két kieső előtt végző három csapat ugyanis minősítőt játszik majd a nyártól 18-as mezőnyre csökkenő sorozatért.

2023.03.23 23:32:35

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A döntés legfontosabb üzenete valószínűleg az, hogy a Vasas vezetősége önkritikát gyakorolt. Belátta hibáit az elmúlt évek játékospolitikája, a csapat menedzselése kapcsán, elismerte, hogy az eddig meghozott intézkedések nem vezettek eredményre.

2023.03.20 21:06:37

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ha túlzás is, hogy a lelkével törődni kell, az érzelmeit nem szabad félresöpörni.

2023.03.20 21:03:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Vajon van-e még egy bajnokság az általunk ismert fociuniverzumban, ahol a profi osztályokban olyan vircsafttal kezdődhetnek a félidők, mint nálunk, hogy valaki a pénzéért cserébe elpöccintheti a labdát a kezdőpontról?

2023.03.19 19:36:31

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Újabb vereségével a Ferencváros közel tizenkét éve nem látott rossz sorozatot épített fel.