GALAMBOS DÁNIEL 2014.08.26 09:57 Frissítve: 2015.03.28 02:43

Kovács Ferenc: Volt edzőnk nem idevaló ember volt

Véget kell vetni a totyogásnak, vallja Kovács Ferenc, a Videoton labdarúgócsapatának tiszteletbeli elnöke, mesteredző, aki szerint a fizikai fejlődés alapvető jelentőségű, de az is fontos, hogy az öltözőben is minden rendben legyen. Most úgy tűnik, minden rendben van. Ennek egyik feltétele José Gomes távozása volt – bár a nyáron elküldött tréner neve nem olvasható a Nemzeti Sport keddi számában megjelent interjúban.

 

Kovács Ferenc pontosan tudja, nem elég az öltözőben
nagyokat mondani (Fotó: Szabó Miklós)

– A tiszteletbeli elnök számított ilyen pazar rajtra?
– Ami azt illeti, az eredményeknél jobban örülök a belső változásoknak, amitől felszabadultabb a társaság – felelte a Videotont edzőként UEFA-kupa-döntőig segítő Kovács Ferenc. – Immár nincsen béklyó a lábakon, a játékosok mernek kezdeményezni, mintha a súly lekerült volna a vállakról. Egyúttal egészen más az öltözői hangulat, megszűnt a külföldi-magyar viszály.

– Ártatlanul kérdezem: mi kötött béklyót a lábakra?
– Nem mi, hanem ki. De nem akarom én már bántani volt edzőnket, legyen elég annyi, hogy nem idevaló ember volt. Töredelmesen be kell vallanunk, Paulo Sousa hirtelen távozása után nem sikerült az edzőválasztásunk. Én ugyan már kis idő elteltével mondtam, problémáink adódnak még ebből, a Videoton szerencsére nem arról híres, hogy tucatszámra cserélgeti a trénereit. A miénk ráadásul papagáj módjára szajkózta, hogy mi nyerjük a bajnokságot… A labdarúgók azonban megérzik, ha olyan instruál, aki nem ismeri magas szinten a szakmát, egyébként is, a futballvilág talán ha egy olyan edzőzsenit ismer, aki nem volt számottevő futballista. Ő is portugál, szintén José, de a vezetékneve Mourinho. Az ETO elleni mérkőzés mutatta meg kristálytisztán a változást: kétszer kapaszkodott vissza vert helyzetből az együttes, míg korábban vesztes állásnál egymásra mutogatás jellemzett bennünket, most egymásért küzdés. Kezd csapattá érni a Videoton, edzőnk, Joan Carrillo Burcsa Győzővel próbál harmóniát teremteni a pályán és a klubépületben.

– A még jobb teljesítményhez alighanem még jobb futballisták kellenek. Az átigazolási időszak végéhez közeledve a Videoton tarsolyában találni meglepetést?
– Tárgyalunk, mert akad poszt, amelyik játékosért kiált, és van lezongorázott tárgyalásunk is, de nem akarom megelőzni a hivatalos bejelentést. Egyelőre annak is módfelett örülök, hogy többen sokkal jobban teljesítenek, mint a tavasszal, ami különösképp boldoggá tesz, Kovács István is. Kokó szerintem most Magyarország első számú játékosa, ami véletlenül sem nekem köszönhető, mindenesetre többször elmondtam neki: gólokat kell lőnie, rendre kapura törni, különben elkönyvelik örök ügyes kis játékosnak. Hát most elindult azon az úton, hogy sokkal több legyen annál.

KÍVÁNCSI ARRA IS, HOGY KOVÁCS FERENCNEK MENNYIT KELLETT GYŐZKÖDNIE BURCSA GYŐZŐT, HOGY VÁLLALJA EL A KLUBIGAZGATÓI POSZTOT? TUDNI SZERETNÉ, HOGYAN KERÜL A SÁMLI A GYEPRE? KERESSE A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁT!

2021.12.05 09:08:39

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

...de a végén a kék-fehérek nyertek! Nagyon izgalmas lett a nagyon alacsony színvonalú rangadó vége.

2021.12.05 09:02:50

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR

Két szép gólt szerzett a Kisvárda, belefért egy ajándékba adott találat is – a lelátón pedig ott ült az új edző?

2021.12.04 23:27:55

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az elnevezések mai szövevényét most hagyjuk, legfeljebb annyit még, hogy sohasem fogom megérteni, mi a különbség a jól bevált csatár megjelölés és napjaink támadója között, ahogy a számokkal (10-es, 6-os, s a többi) tudományoskodó önjelölt szakértőkön is csak mosolygok, fontosabb, hogy meggyőződésem: a posztok nem mosódnak el.

2021.12.04 10:05:04

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Waltner Róbert csapata magabiztosan játszott az egyre nagyobb bajban lévő Debrecen ellen.