P. K. 2019.12.05 10:05 Frissítve: 2019.12.05 16:41

FTC: Nem tudom, volt-e ennyire sikeres a klub a rendszerváltás óta – Kubatov

A Ferencváros labdarúgócsapata sajtótájékoztatót tartott, melyen a klub elnöke, Kubatov Gábor és a labdarúgó zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál is részt vett. Az eseményt már a hét elején meghirdette a klub, így az nem volt összefüggésben a szerdai kupakieséssel, persze a békéscsabai vereség is témát szolgáltatott.

Kubatov Gábor (balra) és Orosz Pál értékelte a Fradi évét (Fotó: Koncz György)

 

Ekkora öngólt rúgni! Összehívunk egy sajtótájékoztatót, erre tegnap kiesünk a kupából, de nem ezért hívtuk össze, hanem mert mi azért szoktunk beszélni, legalább egy évben egyszer rendelkezésre állok, és Palival együtt úgy gondoltuk, ennek itt az ideje. Szeretném megköszönni a sajtó munkáját – kezdte a sajtótájékoztatót Kubatov Gábor, az FTC elnöke, aki hozzátette, hogy bár a szerdai Magyar Kupa-meccsről nem szívesen beszélnek, de természetesen válaszolnak az azzal kapcsolatos kérdéseket is. – A sajtónak és a futballnak társadalomformáló szerepe van, ezért nem mindegy, milyen a viszonyunk, hogyan interpretálja a sajtó a teljesítményünket. Kiderült, nem csak a botrányokra van igény, néha a sikerre is. Ez egy alapvető attitűdváltás a sport és a sajtó viszonyában. Viszonylag szűken vagyunk, mert van olyan médium, amellyel nem dolgozunk együtt, ez nem fenyegetés.”

Utóbbi okait alá is támasztotta Kubatov Gábor egy konkrét példával az Espanyol–Ferencváros meccsről: „Vargas végre betalált” – írta a meg nem nevezett portál. Ehhez tette hozzá az FTC elnöke, hogy azzal a médiummal, amelynek a szándéka előre determinálható és azt írja, végre betalált a Fradi ellen a spanyol ellenfél, nem dolgoznak együtt egy percet sem. Azokkal dolgoznak együtt, akik megkérdezik a klub álláspontját, ha írni akarnak róla.

A folytatásban, illetve a kérdések megválaszolása során sok mindenről szó esett.

Az átigazolásokról, gazdasági kérdésekről:

Grozavról előjött egy hír, hogy ajánlatot tettünk érte, de senki meg nem kérdezett minket, hogy ez így van-e, de egyébként nem tettünk” – fogalmazott Kubatov Gábor. Felvetésünkre elhangzott, hogy a klub sajtóhíreket nem szokott kommentálni, de az is elhangzott, ahhoz is meg kell kérdezni a klubot, hogy azt mondhassák, nem kommentálják.

Mindig próbálunk frissíteni, mert mindig van olyan poszt, ahol frissíteni kell. Folyamatosan dolgozunk rajta, hol lehetne erősíteni. Például a támadósorunk most jól néz ki, attraktív játékot játszik, elég gyors, rég játszottunk ilyen szép futballt, de mindig találunk olyan pozíciót, ahol lehetne erősíteni. Nem akarok neveket, posztokat mondani a piaci viszonyok miatt, mert ez egy üzlet. Hajnal Tamás most is Dél-Amerikában van, játékosokat néz, akiket régóta figyelünk. Reméljük, egy-két-három játékost is tudunk hozni, akiket fél év alatt be tudunk építeni. Hogy aztán nyáron úgy vághassunk neki az európai kupaszereplésnek, hogy már nemcsak azt a célt tűzzük ki, hogy szeretnénk csoportkörbe jutni, hanem azt a célt is kitűzhetjük magunknak, hogy szeretnénk továbbmenni a csoportból.”

Orosz Pál hozzátette, nagy mozgás nem várható, hiszen az eredmények igazolják a csapatot, a keretet. A vezérigazgató azt is elmondta, 20 millió euró körül mozog a klub keretértéke, ami még mindig töredéke az FTC El-csoportjában szereplő klubokénak.

Kubatov Gábor ennek kapcsán azt is elmondta, az új játékosoknak mindig időt kell hagyni, példaként Isaelt hozta fel, aki fél év alatt lendült olyan formába, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújt. Franck Boliról pedig megjegyezte, hogy ő sem robbant egyből be, de most már hárommillió euróért sem biztos, hogy elengednék.

A költségvetés kapcsán Kubatov Gábor arról beszélt, azért nem lehet számszerűsíteni most a költségvetést, mert még nem tudják, az Európa-ligából mekkora bevétellel számolhatnak, de azt elismerte, hogy az elmúlt években nőtt a költségvetés, mert nőttek a bevételek is és jelenleg is tárgyalnak két szponzorral.

Több lett a pénzünk. Egy kezdőrúgást el tudunk adni ötszázötvenezer forintért. Életre szóló élmény programot indítunk, a szurkolók végigmehetnek a klub legendáival a stadionban és együtt vacsorázhatnak játékosokkal, klubikonokkal. Ezért készek kifizetni egy félhavi fizetést. Van igény erre. A nemzetközi kupameccseken minden mérkőzésen telt ház előtt játszunk. De persze még mindig nem tartunk ott a költségvetés tekintetében, mint egy-egy osztrák klub.”

Az elnök azt is elmondta, a Dinamo Zagrebet tekintik az egyik példának, hasonló útra szeretnének lépni hosszú távon.

Szóba került Ivan Petrjak átigazolási ügye, a távozása óta tett nyilatkozatokról Kubatov Gábor annyit mondott, fiatal még, meg kell bocsátani neki. Davide Lanzafame távozásával kapcsolatban pedig arról beszélt, minden fél szempontjából korrekt megállapodás született.

A fiatalok szerepéről:

Először is magyar vagyok és szeretném, ha magyar fiatalok játszanának nálunk.A legnagyobb lemaradásunk az elmúlt években az utánpótlásban volt, de ez az első év, amikor a szereplés a Fradihoz méltó, mert minden korosztályban dobogó közelben vannak a csapataink. Valami alakulgat, de borzasztóan nehéz bekerülni a Ferencvárosba egy fiatalnak, pokoli nyomás van rajta. A tizenhat-tizenhét éves csávó, a Csontos nevű játszott nálunk balbekket, jó alany. De volt két olyan kiváló játékosunk is, akik külföldre mentek, hiába szerettük volna megtartani őket. Az egyikük, Beke Hamburgba, a másikuk a Benficába. Elsődleges célunk, hogy magyar csapatunk legyen, mi minden tehetséges játékost megkörnyékezünk, próbálunk nevelni is magyar játékost, de nagyon nehéz” – reagált az FTC elnöke az NSO kérdésére. Az első játékos Beke Péter, a második, meg nem nevezett futballista Csoboth Kevin, aki egy idényt húzott le a Fradi utánpótlásában.

Nem biztos, hogy az a feladatunk, hogy magyar játékosokkal legyen tele a klub, szeretnénk, de nekünk nemzetközi szinten kell eredményeket elérnénk, és ha nincs annyi magyar játékos, akiket be tudnánk tenni, akkor külföldiekhez kell nyúlni” – tette hozzá Orosz Pál.

A klub sikereiről:

Én nemcsak a futballnak, hanem a klubnak is az elnöke vagyok, mondhatom, fantasztikus év van mögöttünk. Elég csak a bajnokságra, nemzetközi kupára, a vízilabdára gondolni, nem akarok most végigmenni azon, hány aranyat nyertünk, hihetetlen jó évünk van. Mostanában csak úgy hívjuk, az aranyév. Nem is tudom, volt-e ilyen sikeres éve a Fradinak a rendszerváltás óta. Ha szűken véve a labdarúgásról beszélünk, a nemzetközi eredményesség volt a cél, amit elértünk és itt vagyunk egy győzelemre a továbbjutástól. Kilenc év alatt felépült egy új stadion, viszonylag transzparensé tudtuk tenni a klubot, talán most már tetten érhető egy bizonyos szakmai fejlődés is és sokkal több néző van: ötezer-ötszázról tizenegyezerre mentünk fel kilenc év alatt. Ez közös siker. Nehéz döntést hoztunk, amikor Thomas Dollt elküldtük, Szerhij Rebrov érkezett a helyére, ez egy grádics volt a klub életében, érdemes volt vele szerződnünk. Pokoli nehéz ember, amilyen én is vagyok, de fantasztikus tudás van mögötte, és olyan szorgalom, amit ritkán látni edzőktől. Úgyhogy végtelen elégedettséggel ülök itt, annak ellenére, hogy tegnap kiestünk a Magyar Kupából.”

Kubatov Gábor a Fradiban pallérozódó 3500 gyerekre a legbüszkébb, mert ha vannak sikerek, akkor nő az utánpótlás száma

A nagy siker az, amikor gyerekeket nevelsz. Ezek a csávók hisznek abban, hogy a pályán közösséget alkotsz. Ezerből egy lesz válogatott szintű sportoló, de a többiből is jobb embert faragtál, ez a nagy büszkeség.”

A kupakiesésről:

Nyilván nem fojtogatott minket a röhögés a meccs után, de ettől szép a foci, Magyarországon és külföldön is előfordul, hogy a kisebb klub is kiejti a nagyobbat – mondta Orosz Pál a kupakiesésről. – Minden dicséretet megérdemel a Békéscsaba. Leo hibázott, de ahogy másban, a labdarúgásban is követünk el hibákat, ezzel nincs különösebb probléma. Nekünk most másra kell koncentrálnunk, innentől más feladataink vannak.”

Kubatov Gábort megkérdeztük, mi a véleménye arról, hogy a Fradi nem bírja el a kulcsemberek hiányát, ez látszott a bajnokságban a Puskás Akadémia elleni vereség alkalmával, és most a kupában is.

Nem kell szégyenkeznünk, végig nyomtuk őket. Nem ment be, van ilyen, a pályán mutatott játék miatt nem kell szégyenkeznünk, még ha az eredmény borzalmas is – érkezett a válasz. – A Puskás Akadémia ellen is az első félidejében jól játszottunk, illetve volt egy-két egyéni egyéni hiba, amiből az az eredmény született, de most a hétvégén máshogy fogunk felállni szerintem a Puskás Akadémia ellen, viccesen azt is mondhatnám, bosszúért kiált az a meccs, de nyilván a Fradi minden meccsen győzni szeretne.”

A szurkolókról és MLSZ-szel való kapcsolatról is szó esett:

Orosz Pál megköszönte a klubnál dolgozók munkáját, és a szurkolókat is kiemelte, majd Kubatov Gábor is hosszasan beszélt a drukkerekről.

Érdemes beszélni arról a három és fél éves küzdelemről, ami alatt mindenki belecsiszolódott ebbe a helyzetbe. Mi is tudjuk őket kezelni és ők is tudnak viselkedni. Ez piszok nagy dolog. Sokat adnak és sokat el is tudnak venni, de úgy látom, most mindenki megértette, hol van a helye, hol vannak a határok. Van még munkánk. Fantasztikus szurkolás van, de odáig el kell jutnunk, hogy az obszcenitást ki kell vezetni, amiben szexuális tartalom van, hogy szeressenek ide járni az emberek. Vannak olyan jelzők amik nem férnek bele. Nem volt jó érzés szülőként, amikor a kislányom kilencévesen összerakta, hogy mit jelent az, amit az Újpestről éneklünk.”

Elhangzott, Razgradba lesz szurkolói vonat, ami 1100 szurkoló utazását teszi lehetővé, és összesen 2200 jegyet értékesíthet a klub a jövő heti, Ludogorec elleni El-meccsre.

Az MLSZ kapcsán arról esett szó, javult a kapcsolat a korábbiakhoz képest, annak ellenére, hogy pirotechnika használata miatt éppen a napokban kapott büntetést a klub.

A büntetések jogosságát nem vonom kétségbe, a mértékét igen. Folyamatos kapcsolat van a szövetséggel. Pali a főtitkárral én az elnökkel tárgyalok. Bírókérdésben elmozdult a helyzet, látom a törekvést a VAR-rendszer bevezetésére. Jó a szándék, léptünk előre” – reagált Kubatov Gábor és ezt erősítette meg Orosz Pál is.


A teljes sajtótájékoztató videónkban tekinthető meg.

2021.08.03 07:26:39

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

World Soccer: „Az előző idényben vergődő csapat átformálása az új edző, Lakat Károly érdeme.”

2021.08.02 23:58:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Babati a legutóbbi négy ZTE–Fehérvár meccsen négy gólt szerzett. Megvan Katona Mátyás és Bárány Donát első NB I-es találata.

2021.08.01 23:10:41

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Most kezdem megérteni, miért lett volna fontos az igazán befolyásos európai élkluboknak, hogy a Szuperliga-sorozat már az idén útjára induljon. Mára ugyanis mulatós szintre süllyedtek az egykoron tekintélyt jelentő nemzetközi kupaviadalok...

2021.08.01 19:24:41

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Paprikás hangulatban ért véget a mérkőzés, a lila-fehérek csak szépíteni tudtak 0–2 után.

2021.08.01 17:25:29

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Többet támadott a Fehérvár, a vezetést is megszerezte, de a jól védekező ZTE nem hagyta magát, és kiegyenlített.