Előre, de gyorsan: klasszis futballistákkal lehetne erősíteni a bajnoki hajrára

Vágólapra másolva!
2022.05.01. 11:35
null
Nem kockulna, inkább bizonyítana még valahol Diego Costa (Fotó: AFP)
Mindenki elgondolkodott már, legyen szurkoló, sportvezető, vezetőedző, önjelölt menedzser vagy focis menedzserjátékos, hogy a bajnokság utolsó pár fordulójában ki lenne az az ingyen érkező csodaigazolás, aki az utolsó mérkőzésekre beszállva bajnoki címhez, európai kupahelyekhez vagy a kiesés elkerüléséhez segíti a csapatát.

 

A labdarúgó NB I-ben a bajnoki aranyérem sorsa már eldőlt, de a táblázat előkelőbb és utolsó helyei még gazdára várnak, így érdemes talán eljátszani a gondolattal, vannak-e olyan ingyen leigazolható, és általában leigazolható játékosok, akik last minute a „keretbe beesve” segítenek a nemes célok elérésében. És ne feledjük, anyagilag sem elvetemült ötlet ingyen leigazolni akár pár mérkőzésre is egy-két rutinos játékost, hiszen az előkelő pozíciók és a bennmaradás nagyon komoly összegeket hoznak a konyhára, az UEFA-tól érkező juttatások pedig busás haszonnal kecsegtetnek.

VÉGY EGY JÓ KAPUST! Vagy esetünkben: Igazolj egyet ingyen! A Transfermarkt adatai szerint a legértékesebb ingyen megszerezhető kapus a román Octavian Valceanu (25 éves, utolsó klubja a Gaz Metan volt, amely nagy iramban száguld az anyagi csőd felé), de ő már jóval az átigazolási idény után került „szabadlistára”, így az NB I-ben alapesetben nem leigazolható. Egyszerűbb ingyenes falatnak tűnik a francia Julien Fabri (28, Chateauroux) megszerzése. Ő a Marseille neveltje, sok-sok mérkőzésen szerepelt a Ligue 2-ben, ráadásul volt U18-as és U19-es válogatott, ami, ismerve a francia futball és utánpótlás erejét, jó belépő az NB I-be (is). Nem is olyan régen a Milanban, aztán a Monacóban kereste a kenyerét a szenegáli felnőtt válogatott keretében is megforduló Seydou Sy (26, CD Nacional), bár a CM-rajongók és az amatőr futballban szocializált beugró edzők ilyenkor egy idősebb, picit már pocakos, de jól csengő nevű kapussal szoktak operálni: a mi jelöltünk a háromszoros brazil válogatott Diego Cavalieri (39, Botafogo, neki olasz útlevele is van). Jó fogás lehet akár a nyárra is a 17-szeres szenegáli, korábbi francia U20-as válogatott Abdoulaye Diallo (30, Nottingham Forest), a legismertebb magyar klub nélküli kapus pedig Zöldesi Illés (26, Debrecen).

Javier Zanetti és Daniel Alves óta mindenki tudja, hogy a társadalmi problémák mellett a jobbhátvédek is kortalanok, de mi mégsem az egykori Manchester United-ígéret Danny Simpsont (35, Bristol City), a 88-szoros egyiptomi válogatott Ahmed Elmohamadit (34, Aston Villa), a rosszfiú Anthony Vanden Borrét (34, Anderlecht), hanem a Liverpool és az angol U-válogatottak egykori üstökösét, Andre Wisdomot (28, Derby County) delegálnánk elméleti álomcsapatunkba. Az NB I-be azonban inkább kerülhetne a véghajrára a háromszoros bosnyák válogatott Advan Kadusic (24, NK Celje).

A legismertebb egyesület nélküli balhátvéd a Sevillával és a Barcelonával sok sikert elérő Adriano (37, KAS Eupen), a legértékesebb a Benfica-nevelés Luís Martins (29, Kansas City). Meg lehetne szerezni az Újpesten a távozásával egykoron nagy viharokat kavaró Darwin Andradét (31) is, őt az év elején engedte el a Deportivo Cali, a volt újpesti Dzenan Burekovic (26) is ingyen „megfogható”, de az NB I-ben csak a nyártól lesz bevethető.

Messze a legtöbbet érő „Bosman-baby” a Transfermarkt szerint a portugál válogatott Edgar Ié, csak éppen a 6.5 millió eurót érő középső védő sérült (a Sporting CP és a Barcelona közös nevelése legutóbb a Trabzonsporban futballozott). Azonnali ingyenes erősítés ellenben a rutinos Jaroszlav Rakickij (32, három éve tízmillió euróért vette őt a Zenit a Sahtartól), egy évvel fiatalabb a hatszoros argentin válogatott Mateo Musacchio, aki a River Plate, a Villarreal és a Milan után a Lazióban is futballozott. De inkább lenne elérhető magyar csapatoknak a Real Maridban és a Juventusban is megforduló Marcelo Djaló (28, Boavista), az egyszeres portugál válogatott André Pinto (32, Dinamo Bucuresti) és a Milanban és a Portóban pallérozódó, a télen a Farensével szakító Ricardo Ferreira (29, ő egyszeres portugál, majd már kanadai felnőtt válogatott).


A legismertebb védekező középpályás, aki most ingyen leigazolható, az kétségkívül John Mikel Obi (35, Kuvait SZC), de nyilván angliai, kínai és kuvaiti fizetései után nehéz már versenyképes ajánlattal odaállni elé. Inkább reális opció a 28 éves, a Valenciából és a Benficából is ismert brazil játékos, Filipe Augusto, aki legutóbb a szaúdi ligában játszott, a Damakban. Ő „csak” az U23-as válogatottig jutott, Romulo nyolcszor játszott a felnőttek között, a 31 éves középpályás januárban szakított a Vasco da Gamával. Egy picit fiatalabb nála a ghánai Afriyie Acquah (al-Batin), ő ráadásul a Serie A-ban és a Bundesligában is szerzett rutint.

Kalandvágyók érdeklődhetnek Ramiresnél (35, Palmeiras), visszavonult-e már, vagy csak nagyot pihen, az idősödő karmesterre vágyók választhatnának menedzserként Sammir (35, NK Lokomotiva), Honda Keiszuke (35, Suduva), Thiago Neves (37, Recife), Gabriel Obertan (33, Charlotte Independence) és a karrierje során 55 millió eurónyi transzferdíjat generáló Hernanes (36, Recife) közül.

Majdnem kétmillió eurót ér a legutóbb Oroszországban futballozó portugál Tiago Rodrigues (30, UFA) játékjoga a Transfermarkt szerint, a sokszoros U-válogatott irányító az arab világban és Bulgáriában is megfordult már. Tudunk fiatalabb „ingyenes” játékmesterrel is szolgálni, sokszoros válogatottal: az elefántcsontparti Serge N'Guessan (27) tavaly a Nancyval szakított.

Jó nevű szélsőkből nincs hiány, lásd a Romániában futballozó Platini, a francia Bryan Pelé vagy a madagaszkári John Baggio esetét (előbbit ne keverjük össze a testvérével, Jean Romario Baggio Rakotoharisoával, neki a teljes neve egyébként John Baggio Rakotonomenjanahary). A legértékesebb szélső az 1.2 millió euróra taksált Fernandinho, a 29 éves kínai-brazil játékos hat és fél évet élt Kínában, a Kuangcsou Evergrande volt ásza jó formában játszott legutóbb, de már nem bírták fizetni a bérét. Tizenkétszeres mexikói válogatott a jobbszélső Jürgen Damm, akinek van német, tehát EU-s útlevele, csak klubja nincs, amióta szakított az Atlantával.

Kwadwo Asamoah (33, Cagliari), Senad Lulic (36, Lazio), Salomon Kalou (36, Botafogo), Roland Lamah (34, Memphis 901) és Sassá (34, Aimoré) túl idős talán már az NB I-hez is, az egykori nagy német szélsőígéret, a legutóbb Nyitrán futballozó Sinan Kurt (25) azonban megérhet egy misét.

 

 

És nagyon sok „misit” kell letenni az asztalra ahhoz, hogy a 33 éves Diego Costát leigazolja valaki, no és megfelelően elszánt stáb is kell ahhoz, hogy megfelelő fizikai és szellemi szintre felhozzák a legutóbb az Atlético Mineiróban játszó brazilt. A második legértékesebb klub nélküli támadó a harmincéves Mbaye Diagne, aki az Újpest után az FC Bruges-ben, Kínában, a West Bromwichban és a Galatasarayban is játszott, és rendre sok kanadai pontot termelt. Mégis elengedte őt az érte 13 millió eurót áldozó Galatasaray a télen, a játékos komoly sérüléseire hivatkozva.

Izgalmas lenne összehozni egy Diego Costa, Carlos Tévez csatárkettőst, ezzel sikerülne száműzni bármelyik csapattól az unalmat, kérdés, a 38 éves, magát Kínában krőzussá kereső argentin folytatja-e bárhol a karrierjét a Boca Juniorst kiszolgálva. Túlio és Giuseppe Signori után jó lenne az NB I-ben látni a 36 éves Graziano Pellét, Mauro Zárate (35, Juventude) és Seydou Doumbia (34, Hamrun Spartans) már szintén túl koros a topligákhoz, a még idősebb évjáratba tartozó szurkolóknak pedig elgondolkodtató, hogy Jimmy Floyd Hasselbaink fia, Nigel 31 esztendős, a volt Bayern-ász, Radmilo Mihajlovics gyermeke, Sztefan pedig 27... Nekik szintén nincs most klubjuk. Nemsokára krisztusi korba lép a mexikói futball örök ígérete, Giovani dos Santos (CF América), és lassan egy éve nincs már klubja, hasznosabb igazolás lenne nála az Arsene Wenger által felfedezett Yaya Sanogo (29, Huddersfield).

Zárjuk a magyar vonallal: ingyenes erősítést jelentene a középpályára az Iszlai Bence (31, DVTK), Vadócz Krisztián (36, Montevideo Wanderers) kettős, elöl pedig összeállhatna egy Farkas Balázs (34, Kaposvár), Németh Krisztián (33, DVSC), Bajner Bálint (31, PMFC) csatársor...

INKÁBB MAJD A NYÁRON?

Elmaradhatatlan játék összeállítani a nyáron lejáró szerződésű futballisták álomcsapatát, bár az NB I-ben nem mindig egyszerű eset megtudni, pontosan mikor is ér véget egyes játékosok kontraktusa, és vannak bizonyos feltételek esetén életbe lépő (nem nyilvános) hosszabbítási opciók is. A Transfermarkt adatai alapján az új bajnokságot egy átgazolási díjak nélkül összerakott Bogdán Ádám – Somália, Miha Blazic, Lasa Dvali, Fiola Attila – Sigér Dávid, Rúben Pinto – Giorgi Beridze, Claudiu Bumba, Dzsudzsák Balázs – Tokmac Nguen tizeneggyel is kezdhetné egy igen bátor és tőkeerős magyar csapat, rekordösszegű aláírási pénzek kifizetése után.

A B-csapat itt a Dombó Dávid – Joao Nunes, Lazar Csirkovics, Stopira, Matheus Leoni – Nagy Dominik, Kovács István, Róbert Mak – Cseri Tamás, Nemanja Nikolics, Armin Hodzic tizenegy, a kispadra Milan Mijatovics, Ugrai Roland, Bőle Lukács, Jarosláv Navratil, Tamás Krisztián, Jorgosz Kutrumbisz, Hidi Patrik, Sebastián Herrera, Varga Barnabás, Denisz Bezborodko, Csongvai Áron, Nagy Gergő, Baráth Botond, Zsótér Donát, Matija Katanec, Farkas Dániel, Korhut Mihály, Bobál Dávid, Deutsch László, Varga József, Nagy Dániel, Frane Ikic, Csontos Dominik és Poór Patrik pályázhat.

Ezek a Transfermarkt adatai, ha a kluboknak eltérő információi lennének, kérjük, jelezzék!

A szomszédunkban tomboló háború miatt az ukrán csapatok futballistái is szabadon távozhatnak jelenleg, és aláírhatnak bárhová június 30-ig. Nyilván az ukrán liga Buscsan (Dinamo Kijev) – Dodo (Sahtar), Zabarnij (Dinamo Kijev), Matvienko (Sahtar), Ismaily (Sahtar) – Saparenko (Dinamo Kijev), Marcos Antonio (Sahtar) – Cihankov (Dinamo Kijev), Bujalszkij (Dinamo Kijev), Solomon (Sahtar) –Lassina Traoré (Sahtar) álomtizenegyéhez nem férnek hozzá a magyar csapatok, de ha kizárjuk az választási lehetőségből a két ukrán nagycsapatot, akkor egy Riznik (Vorszkla Poltava) – D. Favorov (Zorja, ő a felcsúti Artem Favorov testvére), Baboglo (Olekszandrija), Imerekov (Zorja), Bacula (Vorszkla Poltava) – Pihalionok (Dnipro), Nazarina (Zorja) – Kalitvincev (Olekszandrija), Kabaev (Zorja), Guculjak (Dnipro) – Dovbik (Dnipro) csapatból reálisan lehet célpontokat kiszemelni.

Nyilván a bajnoki hajrában a támadásokat segíteni tudó játékosok a legkapósabbak: a Dnipro 24 éves, válogatott kerettag, korábban a Villarrealban is játszó középpályása, Olekszij Guculjak, a poltavai középpálya rutinos ura, Olekszandr Szkljar, az ott előtte igen gólerősen futballozó Ruszlan Sztepanjuk, a nem is olyan régen még dunaszerdahelyi szélső, Makszim Tretyakov (Olekszandrija), klub- és poszttársa, Artur Avagimjan azonnal bevethető erősítések lehetnek.

Természetesen csak a mi elméleti síkunkon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik