nemzetisport.hu 2015.12.29 16:45 Frissítve: 2015.12.29 17:19

DVTK: Egervári Sándor az új vezetőedző – hivatalos

Igaznak bizonyultak a Nemzeti Sport Online információi, a labdarúgó NB I-ben kilencedik helyen álló Diósgyőri VTK ugyanis Egervári Sándort nevezte ki vezetőedzőnek. Segítője Pisont István lesz, de korábbi stábtagok is maradnak a gárdánál. A szakembert és stábját január elején sajtótájékoztatón mutatják majd be.

„Több mint kétéves kihagyás után vállaltam ismét vezetőedzői feladatot – mondta Egervári Sándor a Nemzeti Sport Online-nak. – Ezen időszak alatt többször kerestek, itthonról és külföldről egyaránt. Nem szeretek menet közben átvenni együttest, de most a Diósgyőrrel lesz egy viszonylag hosszú téli felkészülési időszakunk, amely során egy edzőnek van ideje szakmailag és mentálisan is megfelelően felkészíteni a csapatot. Bár nyáron könnyebb keretet módosítani, megerősíteni, bízunk benne, hogy sikerül meghatározó játékosokat szerződtetnünk a holt idényben. A klub előrehaladott tárgyalásokat folytat több labdarúgóval, akik reményeim szerint velünk tréningeznek majd januártól.”

„A tavasszal több pontot kell szereznünk, mint az ősszel. A tabellán előrehaladni roppant nehéz lesz, mert a bajnokságból csupán tizennégy forduló van hátra, a hetedik DVSC pedig nyolc pontra van tőlünk. Emellett szeretnénk segíteni a játékosok egyéni fejlődését, jó lenne, ha a válogatott szintű futballistáink – mint Koman Vladimir vagy Lipták Zoltán – számításba jöhetnének az Eb-keret kihirdetésekor” – fogalmazott a 65 esztendős tréner, hozzátéve, reményei szerint a kínai Csangcsun Jatajt erősítő Elek Ákos lesz a harmadik DVTK-játékos, aki a válogatottban képviselheti a Diósgyőrt.

Mint ismert, az NSO információi szerint Elek Ákos már döntött, és jó eséllyel a DVTK-hoz igazol.

„Nem várható el, hogy a Diósgyőrrel egy-két éven belül bajnoki érmet szerzünk, de minden adva van a fejlődéshez. A közönség számára az eredményesség legalább olyan fontos, mint a látványos, szórakoztató futball. Erre fogunk törekedni, igyekszünk méltóan teljesíteni a diósgyőri hagyományokhoz. A keretben vannak olyanok, akik képesek kreatív megoldásokra a támadóharmadban. Diósgyőr mindig is híres volt szurkolóiról, nyolc-tíz ezres nézősereg előtt igazán jó érzés játszani. Ilyen miliőben érzi magát futballistának egy futballista” – folytatta az új vezetőedző.

Egervári Sándor segítője Pisont István lesz – akivel a 2009-es U20-as világbajnokságon együtt dolgozott, és aki annak idején a játékosa is volt az MTK-ban –, de az egykori szövetségi kapitány a korábbi stáb munkájára is számít. Egervári a vezetőedzői feladatok mellett a szakmai igazgatói posztért is felel (Árki Gábor megtartja a sportigazgatói pozíciót), így az utánpótlás fejlesztésében is közreműködik.

Egervári Sándor labdarúgóként éppen a DVTK ellen mutatkozott be az első osztályban 1972 októberében, majd a következő kilenc idényben összesen 191 alkalommal lépett pályára az élvonalban. Ezalatt egy-egy bajnoki ezüst és bronzérmet nyert, valamint Magyar Népköztársasági Kupa- és Közép-európai Kupa-döntőben is pályára lépett. Nemzetközi szinten az olimpiai válogatottig jutott – kezdte új vezetőedzője bemutatását a dvtk.eu.

Miután elbúcsúzott a játéktól, Mezey György segítőjeként kezdte edzői pályafutását, így ő is részese lett a magyar labdarúgó válogatott máig utolsó világbajnoki szereplésének. Néhány évig ezt követően is másodedzőként dolgozott Kuvaitban és Magyarországon, majd 1993-ban a BVSC-nél indult vezetőedzői karrierje – folytatódik a diósgyőriek írása.

Bajnoki és kupaezüstöt nyert a budapesti vasutasokkal. Rövid érdi és szaúd-arábiai kitérőt követően az MTK-nál először ünnepelt vezetőedzőként bajnoki címet, amit egy évvel később immár a Dunaferr élén megismételt. Még egy ezüstérmet is a nyakába akasztottak, mielőtt visszatért az MTK-hoz, ahol vezetőedzőként harmadszor vezette bajnoki címig csapatát. Egy évet Angyalföldön töltött, mielőtt ismét Kuvaitban vállalt volna munkát, ahol bajnoki bronzéremmel gazdagította éremgyűjteményét. Hazatérve megismételte ezt az eredményt a Győri ETO élén.

Ezt követően vette át a magyar U20-as válogatottat, akikkel visszhangos sikert aratva harmadik helyen végzett az egyiptomi vb-n. A válogatott keretéből Koman Vladimir jelenleg is a DVTK játékosa, azonban Balajti Ádám, Takács Péter, Zámbó Bence, Debreceni András, Futács Márkó és Gosztonyi András is játszott korábban Diósgyőrben. A vb-bronz után egyenes út vezetett az A-válogatott élére, Egervári Sándor összesen 34 mérkőzésen irányította szövetségi kapitányként a magyar válogatottat 2010 és 2013 között, ezalatt 17 győzelmet aratott 8 döntetlen és 9 vereség mellett. Többek között nála lett először válogatott Lipták Zoltán és Kádár Tamás, miként Németh Milán is dolgozott vele a Ligaválogatott összetartásán. Végül a Hollandia elleni 8–1-es vereség után távoznia kellett a válogatott kispadjáról, annak ellenére, hogy a 2014-es világbajnoki selejtezőn tíz mérkőzésen szerzett 17 pontja és a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőiben gyűjtött 19 pontja is több mint a legutóbbi sikeres Európa-bajnoki selejtezőkön úgyszintén tíz találkozón begyűjtött 16 pont.

Egervári Sándor nem az első egykori szövetségi kapitány a DVTK kispadján, korábban Bukovi Márton, Sebes Gusztáv, Verebes József és Csank János is dolgozott a magyar válogatott élén és utána Diósgyőrben.

EDZŐVÁLTÁSOK A 2015–2016-OS SZEZONBAN
2015. augusztus 19.
Videoton
Bernard Casoni (francia) helyett ideiglenesen Pető Tamás
2015. október 6.
Videoton
A megbízott edző Pető Tamás helyett Horváth Ferenc
2015. október 19.
Vasas
Szanyó Károly helyett Simon Antal
2015. december 14.
DVTK Bekő Balázs helyett Egervári Sándor

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DVTK-NÁL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek: Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína)
Távozók:
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Koman Vladimir (Rijeka – Horvátország)
2021.07.23 22:35:17

Labdarúgó NB I SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Nem Puskás, hanem Oláh István helyett lett Bozsik a névadó.

2021.07.23 13:35:56

Labdarúgó NB I HEGYI TAMÁS

Csillagászati összegért igazolt az MTK-hoz – egy év múlva anyagi okokra hivatkozva távozott.

2021.07.20 07:45:17

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

1928-ban a Fradi óriási bravúrt vitt véghez, olyat, amelyet addig magyar együttes még nem.

2021.07.18 23:03:42

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Így van ez, nemcsak a jó papoknál, hanem a jó futballistáknál is.