Nemzetisport.hu 2010.07.07 18:00 Frissítve: 2015.02.04 01:01

Nagy kapushiba segítette Szuperkupához a Lokit

A szerda kora este Debrecenben játszott Szuperkupa-mérkőzésen a magyar labdarúgó-bajnokság és a Magyar Kupa címvédője, a DVSC-TEVA 1–0-ra legyőzte a bajnoki ezüstérmes Videotont. Az esős időben megtartott idénynyitó mérkőzés egyetlen gólját Szakály Péter fejelte egy kapushibát kihasználva.


A SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Mirkó István)

A tavaszihoz hasonló hangulatra nem lehetett számítani: az esős időben kevés néző látogatott ki a Szuperkupára, a hazaiak egy kis tévéellenes „zöngeménnyel" nyitottak a lelátón (ultráik meg bojkottálták a meccset). Az első lövést a 4. percben Czvitkovics Péter eresztette meg, de a kaput nem veszélyeztette, mivel telibe találta Adamo Coulibalyt. Egy perccel később a fehérvári kapusnak, Mladen Bozsovicsnak már védenie kellett, de egy közeli, gyenge perdítés hárítása rutinmunka volt.

EDDIGI GYŐZTESEK
1992: Újpest
1993: Ferencváros
1994: Ferencváros
1995: Ferencváros (játék nélkül)
2002: Újpest
2003: MTK
2004: Ferencváros (j. n.)
2005: DVSC
2006: DVSC
2007: DVSC
2008: MTK
2009: DVSC
2010: DVSC

A 9. percben bal oldali Videoton-szöglet után az előző szezonban a Loki ellen kétszer is gólt szerző Lipták fejelt, a labda megpattant, és Mindaugas Malinauskas nagy megkönnyebbülésére elment a bal alsó sarok mellett. Két perc múlva Bódi Ádám mozgatta meg Bozsovicsot, a Partizan Beogradtól érkező Vidi-kapus a helyén volt.

A 21. percben Czvitkovics kísérletezhetett szabadrúgásból jó 30 méterről, a löket erejéről mindent elmond, hogy Lipták lazán lehajolt, és kifejelte... Fél perc múlva viszont a nagyon aktív Bódi már helyzetbe keveredett, lövése szögletre pattant, majd a korner után Szakály Péter fejelt rosszul, pedig egyedül ugorhatott fel.

A félidő közepén a Vidi is veszélyeztetett, Andjic lapos, nagy erejű távoli szabadrúgását kellett oldalra tolnia Malinauskasnak – nem épp a kapusok álma egy ilyen lövés. A 31. percben egy jobb oldali Szakály Dénes-beadás után Nemanja Nikolics került helyzetbe, és mivel Malinauskas „elszállt", az üres kapuba kellett volna továbbítania – nem sikerült, igaz, volt rajta védői nyomás. Aztán sikertelenül reklamált tizenegyest is...

(Fotó: Mirkó István)

A félidő hajrájára enyhe mezőnyfölényt harcoltak ki a vendégek, de az imént említett ziccert leszámítva nem tudtak rést találni a DVSC védelmén.  A 43. percben Andjic adott remek labdát Szakály Dénesnek, a jobbról érkező visszagurítás sem volt rossz, Nikolics lövésébe viszont Kiss Zoltán bele tudott lépni. Az első félidő hosszabbítására még maradt egy Videoton-ziccer, Lipták fejelte le a labdát Horváth Gábor elé, de a válogatott védő nem találta el a kaput.

A Videoton kettőt is cserélt a szünetben, Lázár Pál helyére Hidvégi Sándor, Damir Milanovic helyére pedig Farkas Balázs érkezett a pályára. Ezenkívül még egy változás akadt: az addigi „csordogálás" helyett elkezdett zuhogni az eső.

A meccs első lapját Horváth Gábor érdemelte ki, egy, Szakály Pétert szép ívű röppályára küldő szerelési kísérlettel. Az 52. percben kezezést reklamáltak a debreceniek, majd kis híján gólt kaptak a kontrából, de Sándor György lövését Malinauskas bravúrral hárította.

Yannick 57 percet kapott (sokat nem csinált...), Herczeg András lehívta a pályáról, és beküldte a helyére az első debreceni tétmeccsén szerepet kapó Kabát Pétert. Cserélt a Videoton is, Elek Ákos és Bojan Djordjic lépett pályára Sándor és Polonkai helyett. A legjobban Djordjic mutatkozott be, aki keményen kapura küldött egy szabadrúgást – Malinauskas megint résen volt.

A 66. percben aztán megszerezte a vezetést a DVSC: egy jobb oldali kisszöglet után Kabát csavart középre, Bozsovics a labda helyett a levegőbe bokszolt, a védők nézelődtek, Szakály Péter viszont nem, s az üresen árválkodó kapuba fejelt 5 méterről (1–0).

A 74. percben nagyon szép debreceni akció akadt el egy fehérvári blokkban (legalább a közönség ollézhatott), majd Andjic zuhant hatalmasat, Mezey György pedig utolsó cserelehetőségét is kihasználta – Lencse László jött a támadószekció erősítésére.  Az egyenlítéshez a 80. percben jutott közel a Videoton, Lencse dobta ki balra a labdát, Nikolics ziccerbe került, de a kapujából remek ütemben kirobbanó Malinauskas mentett. Két perccel később Coulibaly erőszakosan harcolt meg a labdáért, középre tette, Kabát lövésre készített elő, Kiss Zoltán bombája viszont elszállt, nem is kevéssel.

A Videoton ziccerrel kezdte meg a hajrát, Malinauskas azonban újfent megállította a Vidi-csatárokat, majd Lencse lövése vágódott szögletre. A hosszabbításban nagy volt a nyomás a Loki kapuján, de a nagyon jól védő Malinauskas kitolt még egy, a léc alá tartó beadást – a DVSC története során ötödször hódította el a Szuperkupát, amelyet a 2009–2010-es eredmények után játék nélkül is kiérdemelhetett volna.

SZURKOLÓI BOJKOTT
 

Nem véletlenül volt kevés néző a Szuperkupa-meccsen. A Szívtiprók Ultras Debrecen – magyarán a Loki B-közepe – már a meccs előtt bejelentette honlapján, bojkottálja az eseményt, mert „nem kívánnak fogyasztói lenni a televíziós csatornák diktálta termékeknek."

 

„A szervezett debreceni csoportok nem vesznek részt július 7-én, az úgynevezett Szuperkupa-döntőn. Nem tudunk egyetérteni azzal az elvvel és eljárással, amelyet a magyar labdarúgás vezetői követnek a mérkőzés lebonyolításával kapcsolatban. Csapatunk a szabályok szerint már megnyerte a Szuperkupát, így ezt a mérkőzést nem tekintjük másnak, mint egy átlagosnál magasabb rangú edzőmeccsnek" – áll a szurkolói csoport által kiadott közleményben.

SZUPERKUPA-MÉRKŐZÉS 
DVSC-TEVA–VIDEOTON 1–0 (0–0)
G: Szakály P. (66.)  
2022.10.02 13:50:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Fehérvár továbbra se képes idegenben nyerni, ezúttal a Puskás Akadémiával ikszelt.

2022.10.02 13:35:11

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A jól játszó hazaiak még gólt sem engedtek a küszködő zöld-fehéreknek.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Holender találatát Lesjak egyenlítette ki • A piros-kékeknek több nagy helyzetük volt, de ezek kimaradtak.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Szrdjan Blagojevics vezetőedző hétgólos meccsen szerzett győzelemmel mutatkozott be a debrecenieknél.