Angol befektetővel folytat egyeztetéseket a Fehérvár FC – NS-infó

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.03.04. 18:18
null
A Nemzeti Sport értesülései szerint folyamatosak az egyeztetések a Fehérvár FC vezetősége és az angol Premier League-ben szereplő Brentford, illetve annak tulajdonosa, Matthew Benham között a jövőbeli együttműködés lehetőségéről.

 

Januárban úgy értesültünk, hogy a Premier League-ben szereplő Brentford jövőbeli szakmai együttműködésről tárgyal a Fehérvár FC-vel. A londoniak több európai klubbal is együttműködési megállapodást terveznek annak érdekében, hogy fiataljaik a csatornán túli csapatokban tapasztalatot szerezve fejlődhessenek – az információt akkor az angol sajtó is megerősítette.

Úgy tudjuk, a Brentford és a Fehérvár közti együttműködés lehetősége már tavaly szóba került, és azóta is folynak egyeztetések a felek között. A Brentford és a Fehérvár között Balogh Tamás, a magyar csapat korábbi, vezető játékosmegfigyelője a kapocs, aki jelenleg a londoniaknál dolgozik megfigyelőként. A londoni kapcsolat első kézzel fogható eredménye Fehérváron a már bejelentett angol középpályás, a 26 éves George Dobson szerződtetése, a nyáron érkezik Magyarországra, miután jelenlegi klubjánál, a harmadosztályú, szintén londoni Charltonnál lejár a szerződése.

Értesüléseink szerint azonban (több, egymástól független forrásból is ezt az információt kaptuk) a szakmai együttműködés mellett már egy üzleti kooperáció lehetősége is szóba került, melynek keretében a Brentford tulajdonosa, Matthew Benham Fehérváron is befektethet, esetleg tulajdonrészt is vásárolhat a magyar klubnál. Egyelőre azonban még folynak a tárgyalások, és azok eredményétől függ, milyen együttműködés alakulhat a két fél között. Úgy tudjuk, márciusban is találkoznak a felek, várhatóan a válogatott mérkőzések miatti bajnoki szünetben.

Benhamről már négy évvel ezelőtt is írtunk, amikor a Brentford még a másodosztályban harcolt a feljutásért (2021-ben jutott fel a Premier League-be).

Matthew Benham (Fotó: Getty Images)

A SmartOdds sportstatisztikai és sportmodellező cég vezetője azzal szerzett hírnevet magának, hogy egy statisztikai modell segítségével üzlettársaival jó százalékban meg tudták jósolni futballmérkőzések eredményeit. Az adatelemzésekre alapozott modellt klubvezetőként is alkalmazta, mind a pályán, a játékszervezésben, taktikában, mind a pályán kívül az átigazolási piacon. Sok olyan játékost felfedezett statisztikai mutatók alapján, akiket egyébként a piacon alulértékeltek. Angliában ennek is tulajdonítják a Brentford fokozatos felemelkedését, hiszen amikor Benham megjelent a klubnál, még csak a harmadik vonalban szerepeltek 2006-ban.

Ugyanakkor nemcsak Angliában szerzett hírnevet magának Benham, aki 2014-ben a dán FC Midtjyllandnál is többségi tulajdonrészt szerzett, és az analitika vezérelte döntéshozatal ott is eredményre vezetett. Regnálása alatt 2015-ben először nyert bajnokságot az akkoriban Korcsmár Zsoltot is foglalkoztató Midtjylland, amely aztán háromszor lett bajnok 2015 és 2020 között. Benham azonban tavaly eladta dániai tulajdonrészét, februárban pedig olyan hírek jelentek meg az angol sajtóban, hogy a Brentfordhoz befektetőtársat (vagy adott esetben többségi tulajdonost) keres, hogy emelni tudják az egylet költségvetését.

A Fehérvár múlt évben a Mol távozásával elveszítette főszponzorát, és ahhoz, hogy gazdaságilag versenyképes tudjon maradni, szüksége lehet új források bevonására, ezért is kerülhet képbe egy befektető.

Információnkkal megkerestük a Fehérvár FC-t is, amely a következő választ küldte el szerkesztőségünknek.

„A Fehérvár FC, ahogy a múltban sem tette, továbbra sem kommentál sajtóértesüléseket, bejelentéseinket hivatalos felületeinken tesszük közzé. Mindemellett együttműködésünk több klubbal is folyamatos sportszakmai céljaink megvalósítása érdekében” – reagáltak a székesfehérváriak az angol befektetővel folyó tárgyalások hírére.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik