Hornyák: A magyar futball régóta izgatja a fantáziámat

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.06.04. 10:54
null
Hornyák Zsolt (jobbra) mély vízbe dobná a tehetséges fiatalokat, miközben a közönséget is kiszolgálná (Fotó: pfla.hu)
Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia NB I-es labdarúgócsapatának hétfőn kinevezett vezetőedzője hivatásként tekint az edzősködésre, és szeretné a technikás futballt gyorsasággal, agresszivitással párosítani.

 

– Miután családjával éppen Cipruson nyaral, s egész éjszaka utaztak, arra kért, hogy csak az esti órákban zavarjam. Fogalmazhatunk úgy, hogy rápihen a magyarországi kihívásra?
– Négy éve nem voltunk nyaralni, mondani sem kell, a mostani vakációt is le kellett rövidíteni – mondta lapunknak Hornyák Zsolt. – Éjszaka repültünk, a kislányom fáradt volt, én szoktam elaltatni, ebből most sem engedtem. Noha itt vagyunk Cipruson, fejben már Magyarországon járok. Folyamatosan csörög a telefonom, és a laptopomon a meglévő keret tagjainak adatait elemzem. A családdal abban maradtunk, a délelőttöket próbálom velük tölteni, délután viszont már a labdarúgásé a főszerep.

– Nagy meglepetést keltett, amikor bejelentették a kinevezését. Önt mennyire érte váratlanul a felcsúti megkeresés?
– Voltak más ajánlataim is. Az elmúlt időszakban Csehországban dolgoztam, a Sparta Praha régóta érdeklődött. Néhány megbeszélésen túl is voltunk, de bejelentkezett a Puskás Akadémia, találkoztam Tóth Balázs sportigazgatóval, a magyar futball pedig régóta izgatja a fantáziámat. Örülök, hogy lehetőségem lesz kipróbálni magamat.

– Edzőként dolgozott Örményországban, Máltán, Oroszországban és Csehországban is. Szereti a kihívásokat?
– Igen. Nagyon. Tetszett a terv, amelyet a Puskás Akadémia vezetői felvázoltak. Kettő plusz egy évre írtam alá, szeretnék nyugodtan dolgozni. A körülményekre nem lehet panasz.

– Mit gondol, mi döntött ön mellett?
– Talán az, hogy edzőként mindig úgy hozta a sors, hogy fiatal csapatokat irányíthattam. Rengeteg akadémiáról kikerülő srácot dobtam be a mély vízbe, a többségük megállta a helyét, lehet, van érzékem a tehetségek felismeréséhez. Na és esetleg az sem volt mellékes, hogy magyar az anyanyelvem. Ami a futballt illeti, szeretem, ha a csapataim sokat futnak, ha érett futballt játszunk. Vaktában előreívelt labdákat nem szeretnék látni.

– A játékoskeretbe mennyire akar „belenyúlni”?
– Már ismerkedem a kerettel, ha csak számok formájában is. Egy biztos, nálam mindenki megkapja a lehetőséget a bizonyításra, utána meglátjuk, kik távozhatnak és kik érkezhetnek.

– A célokról beszéltek már a klub vezetőivel?
– Tisztában vagyok vele, hogy a felnőttfutballban eredményeket kell elérni. Szeretném, ha a csapat folyamatosan fejlődne, és már a következő idényben felzárkóznánk az élmezőny mögé. Mindig is maximalista voltam, a magam részéről szeretném, ha az első ötben végeznénk.

– Igaz, hogy a támadófutball elkötelezett híve?
– A labdarúgás azért van, hogy a nézők élvezzék a játékot. Mindig is a támadófutballt kedveltem, edzőként sincs másként. De legalább ilyen fontos a szervezettség. A cseh bajnokságot leginkább a német labdarúgáshoz hasonlítanám, főleg az erő és a tempó dominál, a magyar futballra inkább a technika jellemző. A magam részéről a kettőt szeretném ötvözni, a technikás futballt párosítanám a gyorsasággal, valamint az agresszivitással.

– A játékosokkal június tizenhetedikén találkozik először az öltözőben. Gondolkodott már rajta, mit mond a székfoglalójában?
– Ennyire előre nem szaladtam, de egyenes ember vagyok, nem szeretek köntörfalazni. Az első napokban megismerjük egymást, mindenkinek a szemébe mondom, amit gondolok, ki nem állhatom, ha valaki a másik háta mögött áskálódik. Alig várom már, hogy megkezdődjön az érdemi munka. Az edzősködés nekem nem csupán hivatás – annál sokkal több.

HORNYÁK ZSOLT NÉVJEGYE
Született: 1973. május 1., Köbölkút (Csehszlovákia)
Játékos-pályafutása: Slovan Bratislava (csehszlovák, 1991–1993), FC Kosice (szlovák, 1993–1997), Slovan Bratislava (szlovák, 1997–1999), Inter Bratislava (szlovák, 1999–2001), Dinamo Moszkva (orosz, 2001–2002), Slovan Bratislava (szlovák, 2002–2004), AEP Paphos (ciprusi, 2004–2005), FC Hlucín (cseh, 2005–2008), ASV Spratzern (osztrák, 2008–2009), FK Mesto Albrechtice (cseh, 2009)
Edzői pályafutása: Mika (örmény, 2012–2013), Bananc (örmény, 2013–2015), Mosta (máltai, 2017), Lucs-Energija Vlagyivosztok (orosz, 2017), Slovan Liberec (cseh, 2018–2019)
Jelentősebb sikerei edzőként: örmény bajnok (2014), örmény ezüstérmes (2013), 2x örmény Szuperkupa-győztes (2012, 2014)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik