Kabát Péter: „A bajnokság jobb, mint amilyen hét évvel ezelőtt volt”

Vágólapra másolva!
2008.12.29. 14:22
Kabát Péter hét évvel ezelőtt gólkirály volt a Vasas játékosaként, majd a lehetőséget kihasználva a török Göztepe Izmirhez szerződött. Onnan a bolgár Levszki Szófiához vezetett az útja, majd az ugyancsak török Denizlisporban folytatta, végül pedig az osztrák bajnokságban húzott le öt esztendőt a Pasching, majd a jogutód Austria Kärnten futballistájaként.
Kabát Péter (balra) jó idényt zárt
Fotó: Németh Ferenc (NS-archív)
Kabát Péter (balra) jó idényt zárt
Kabát Péter (balra) jó idényt zárt
Fotó: Németh Ferenc (NS-archív)
Kabát Péter (balra) jó idényt zárt
A támadó aztán a nyáron visszatért Magyarországra, és az Újpest játékosa lett. Az ősszel nyolc gólt szerzett, csak hárommal kevesebbet, mint a legeredményesebb, a győri Bajzát Péter, azaz 2001 után ismét gólkirály lehet idehaza.

– Amikor hazatért, gondolta volna, hogy rögvest jó szezonja lesz?
– Nem volt rossz ez az ősz, de sohasem tervezek előre, így azzal sem foglalkozom, hogy hány gólt szerzek – válaszolta Kabát Péter. – Újpesten jó csapatba kerültem, kiválóak a feltételek és nagyszerű a szakmai stáb is, azaz mindent egybevetve sikeres időszakon vagyok túl.

– Ön a várakozásoknak megfelelően szerepelt, míg az Újpest, úgy tűnik, túlszárnyalhatja a bajnokság előtt igencsak óvatosan megfogalmazott terveket.
– Túlszárnyalhatja? Vitatkoznék ezzel, mert a Megyeri úton most jó csapat van. A bajnokságban jól szerepelünk, harcban állunk a Magyar Kupáért, sőt a Ligakupában is továbbjutó pozícióban vagyunk. Ez nem több és nem kevesebb annál, amit várnak tőlünk – az Újpest esetében ez a realitás.

– Milyen volt hétesztendei távollét után ismét Magyarországon futballozni?
– Ha röviden akarok válaszolni, akkor azt mondom: furcsa. Hosszú ideig játszottam külföldön, s már tavaly nyáron is haza akartam jönni, de akkor még nem engedtek az osztrákok. Szerencsém volt, mert Újpesten mindenki támogatott, így nem volt nehéz beilleszkednem.

– Mi változott hét év alatt a magyar bajnokságban?
– Attól függetlenül, hogy három országban légióskodtam, figyelemmel követtem a magyarországi eseményeket, vagyis képben voltam. Tudtam, hogy melyik csapat erős. A bajnokság jobb, mint hét évvel ezelőtt volt, több megfelelő játékoskeretű klub is van. Kiélezett küzdelem zajlik a bajnoki címért, de remélem, a végén majd mi örülünk. Szembetűnő változás, hogy több csapat – köztük szerencsére az Újpest is – kiváló körülmények között készülhet.

– Még akkor is optimista, ha figyelembe vesszük, hogy Sándor György mellett többen is távozhatnak az együttesből?
– Bízom benne, hogy nem mennek el sokan, de ha igen, akkor megfelelően sikerül pótolni őket. Amúgy meg nem vagyunk kevesen, és azt is biztosra veszem, hogy a téli felkészülés után igen jó erőben várjuk majd a tavaszt.

– Hetek óta téma, hogy Magyarországon sajátos módon, kettős szerződés megkötése után fizetik a játékosokat. Találkozott arculatátviteli szerződéssel a légiósévei alatt?
– Nem, és szerintem Ausztriában azt sem tudják, milyen is ez a módi.

A TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT HÉTFŐI SZÁMÁBAN OLVASHATJA!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik