Debrecenből kéne menni?

Az összeállítást készítette: LIPCSEI ÁRPÁD, PIETSCH TIBORAz összeállítást készítette: LIPCSEI ÁRPÁD, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2004.09.21. 20:32
Címkék
Hiába nyert szombaton a Debrecen 2-1-re a Kaposvár ellen, csaknem ötezer drukker követelte Szentes Lázár vezetőedző távozását. "Mikor lesz már Szentes-mentes Debrecen?"; "Szentes, takarodj!" - skandálta nem éppen jókedvében a publikum. Nos, a lefújást követően elterjedt a hír, miszerint a szakmai és erkölcsi értékrendjét egyaránt messze meghaladó támadást - érthetően - rosszul tűrő tréner lemondott, azonban hétfő reggel a csapatot működtető rt. vezetői - élükön Szima Gábor elnök-tulajdonossal - azzal álltak a közvélemény elé, hogy a jövőt továbbra is Szentessel képzelik el.
Hajdú B. István

"Debrecenben elgondolkodhatnak, mi a jobb, ha nulla egyről fordítva nyer a csapat, és szidják az edzőt, vagy ha egy nullás vezetésről kettő egyre kikap a Loki. Hozzáteszem, nem tudom beleélni magam Szentes Lázár helyébe, hiszen nekem még nem kiabálta egy város, hogy fogjam be a szám… - indított a rá jellemző humorral Hajdú B. István sportriporter. - Amúgy megértek én mindenkit: megértem a szakvezetőt, hiszen kinek esne jól, hogy takarodásra szólítják fel, és megértem a drukkereket is, hiszen ők egy bajnokcsapatot akarnak látni. Persze a szurkolónak nincs joga beleszólni, ki legyen az edző, nem tiszte eldönteni, milyen taktikával lépjen pályára kedvenc együttese, ugyanakkor azt nem tilthatják meg neki, hogy a véleményének hangot adjon. Noha ezek után szívem szerint azt kívánnám: a hátralevő mérkőzéseit öt nullára nyerje meg a Loki, és Szentesből »isten« legyen, félek attól, hogy ez nem így lesz…"
A Bajnokok Ligáján edződő kolléga aztán a szakmai kérdésekben is elmerült:
"Kíváncsian várom, hogy a történtek után a vezetőedző maximálisan el tudja-e végezni a feladatát, vagy esetleg visszaesik a teljesítménye. Szerencsés esetben a DVSC megnyeri a következő három találkozóját, és akkor elhalkul a kórus, azonban az is megeshet, hogy a hét végi nyíregyházi presztízsrangadóját elbukja a gárda, s akkor a trénerre megint szitokáradat zúdul. Szentes Lázárnak mindenesetre azt javasolnám - már ha egyáltalán javasolhatok neki valamit -, hogy próbáljon meg kicsit toleránsabb lenni. Ha túltette magát azon, hogy a Fradi-pályán bántalmazták, talán ezt a szituációt is átvészeli valahogy. Végtére is nagy dolgot ért el csapatával; annál nagyobb eufóriát bizonyára semmi sem vált ki, mint ha egy gárda az utolsó percben fordítja a maga javára a mérkőzést. Igaz is, arra nem emlékszem, hogy amikor a Manchester United az utolsó utáni pillanatban nulla egyről kettő egyre alakította a Bayern elleni BL-döntőt, az angol drukkerek Alex Fergusont anyázták volna…" ----
Ha csupán az olasz szövetségen múlna, Marco Pantani ismét versenyen tekerhetne(Fotó: afp)
Ha csupán az olasz szövetségen múlna, Marco Pantani ismét versenyen tekerhetne(Fotó: afp)
"Amióta világ a világ, gyakran előfordul ehhez hasonló csúnya história a futtballban, és persze nemcsak Magyarországon - villantotta meg az ügy globális jellegét Nyilasi Tibor. - Amit előbb-utóbb mindenki kénytelen tudomásul venni: a közönség akarata mindennél elsöprőbb erő, hosszabb-rövidebb idő után érvényre jut. A debreceni ügyet amúgy kívülállóként roppant nehéz megítélni."
Hogy mégsem lehetetlen, az már csak abból is adódik, hogy az egykori ezüstcipős néhány éve maga is szenvedő alanya volt egy hasonlatos verbális "földbe döngölésnek". Hogy ezek után miként vélekedik a drukkerek tettéről?
"Ahogy azt Szentes Lázár is nyilatkozta, kiugró eredményt várnak a csapattól a szimpatizánsok… Ettől függetlenül véletlenül sem gondolnám, hogy helyes, követendő példával éltek szombat este. De még egyszer mondom: nem szeretnék igazságot tenni ebben az ügyben. Tapasztalatból tudom, mennyire kínos, megalázó és kellemetlen egy ilyen »élmény«, nehéz rajta túllendülni, s talán nem is lehet. És akkor ott a már említett tétel: az ilyen szituációkban előbb-utóbb kenyértörésre kerül a sor, nincs ugyanis az az elnöki támogatás, amely időtlen időkig kitartana, és nincs az a személy, aki hosszú távon képes szembemenni a közösség akaratával." ---- "Ketté kell választani az edző és a tulajdonos reakcióját - kezdett a téma boncolásába az Athénban győztes férfi pólócsapat szövetségi kapitánya. - Ahol indokoltan vagy indokolatlanul, de a szurkolók nem bíznak az edzőben, ott véleményem szerint nem lehet és nem is szabad erőlködni. Hosszú távra ugyanis nem megoldás a maradás, szóval ilyen esetben talán az a helyes, ha lemond a tréner, amit messzemenően meg lehet érteni - már csak arra is tekintettel, hogy a futball a nézőkből él, és ha ők nem mennek meccsre… A másik lehetőség: a döntést át lehet adni az rt. vezetőinek. A tulajdonos vagy elfogadja az edző döntését, vagy nem - mind a kettőhöz joga van. Ha úgy gondolja, megfelelőbb, de legalábbis azonos kaliberű szakembert nem találhat a folytatásra a piacon, úgy értelemszerűen kiáll a valamiért nem rajongott ember mellett. Amennyiben viszont ezt felvállalja, az esetleges újbóli partit neki kell lejátszania a szurkolókkal."
Hasonlóan markánsan fogalmazott Kemény Dénes az edzői, esetlegesen vezetői döntés születésének körülményeit illetően is: "Racionálisan kell felmérni a helyzetet, érzelmi döntést egyik fél sem hozhat…" Majd a végső felvetésre, miszerint volt-e (bal)szerencséje minőségében hasonló - mennyiségében ez a sportág színtereként szolgáló létesítmények méreteit figyelembe véve szinte kizárt - ellentütetéshez klub- vagy válogatottbeli edzői pályafutása során, tömören úgy reflektál: "Más a közönsége a futballnak és a vízilabdának, ebből adódóan különböző az atmoszférája is egy-egy mérkőzésnek. Mindazonáltal az uszodában ez nem divat."
Mi tesszük hozzá: máshol sem kellene annak lennie. ---- "Nagyon dicséretes, hogy a vezetők kiállnak Szentes Lázár mellett, ez egyfelől ritka a magyar futballban, másfelől követendő példa - vágott bele mondandójába Csank János, aki legutóbb éppen azért távozott Székesfehérvárról, mert az elöljárókkal támadt konfliktusa. - Arról nem is beszélve, hogy még csak a szezon elején vagyunk, a Debrecen mindössze három pont hátrányban van a listavezető Ferencvárossal szemben, így alighanem korai a csapatot temetni."
Na jó, de mi van akkor, ha a Loki fanatikusai mást sem hallottak az elmúlt hónapokban, mint hogy ennek a gárdának már az ezüstérem is csalódást jelent?
"Tagadhatatlan, az effajta nyilatkozatokkal óvatosabban kellene bánni - adta meg a választ az edzői pályafutása során nem egy, hanem két élvonalbeli aranyat begyűjtő mester. - Ha a szurkolóval elhitetik, hogy a kedvenc együttese a bajnokság favoritja, akkor az esetlegesen elmaradó eredmények okán, a mai divatnak megfelelően, rögtön az edző menesztését kezdi el követelni. Kudarc esetén bűnbakot kell keresni, ezt tudjuk, azonban rossz ez az irányvonal. Lassan itt már tilos lesz vereséget szenvedni. Nem kaphat ki az elsőségre törő csapat, mert akkor nem lesz első, s nem kaphat ki a kiesés ellen küzdő társulat, mert akkor kiesik… Ráadásul ez az egész leginkább a trénerre van kihegyezve. És gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen lehet a szakvezetőnek kiállni huszonvalahány játékos elé, aki az újságban azt olvassa, hogy valószínűleg kirúgják az edzőjét. Próbálja meg így összerakni a gárdát… Holott, és ezt higgyék el nekem, a szakmai munka felelősénél senki nem akarja jobban a sikert. Látják, nem egyszerű foglalkozás a miénk, de hát ezért is választottam…" ---- A DVSC-MegaForce vezetői a skandalum másnapján állást foglaltak - a szurkolókra, a buzdításra szüksége van a csapatnak, ám azt senki nem képzelheti, hogy a vezetőedző személye (értsd: menesztése, avagy megtartása) a rajongók kompetenciája.
Huszonnégy órával később mindenki számára nyilvánvalóvá tették: kiállnak a szidalmazott szakvezető, Szentes Lázár mellett.
A futball-rt. honlapján Szima Gábor elnök-tulajdonos az okokra is kitért, mondván: "Nem látom Magyarországon azt az edzőt, aki biztosan jobb munkát tudna végezni a DVSC-nél, mint Szentes Lázár. Senki sem tudja garantálni, hogy egy új trénerrel megnyernénk a bajnokságot, nem beszélve arról, hogy egy másik szakembernek még meg kellene ismernie a csapatot, s be kellene tanítania az általa elképzelt játékrendszert; márpedig ehhez idő kell, s vélhetően nem szolgálná a gárda előrelépését. Úgy gondolom, hogy jó úton járunk, és ha a közönség a csapat mellé áll, a Loki legyőzi szombaton a Nyíregyházát is, és jó esélylyel pályázhat a bajnoki címre" - fogalmazta meg maga s a debreceni szurkolók álmát, a Loki rövid- és hosszú távú tervét az üzletember.
Ami pedig Szentes Lázárt illeti, a tréner mindössze annyit mondott: a vezetők bizalma miatt egyelőre nem adja fel - s nem adja be lemondását.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik