F. Z. 2022.06.22 08:27 Frissítve: 2022.06.22 08:32

Női kosár: Szerettem volna másfajta kihívást találni – Lelik

Új impulzust keres Lelik Réka, a magyar női kosárlabda-válogatott 23 éves játékosa, aki – mint korábban beszámoltunk róla – szeptembertől a Castors Braine együttesében próbálja ki magát.

Lelik Réka válogatott mezben (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

 

Egyelőre öt nap nyaralást engedélyezett magának Lelik Réka, az előző négy évben a Ludovika-FCSM Csatában játszó válogatott hátvéd, aki a napokban egy évre a hatszoros bajnok és ötszörös kupagyőztes belga Castors Braine együttesébe igazolt. A 23 éves, 181 centiméter magas játékos a múlt héten öt napot Ausztriában kapcsolódott ki, majd újra edzésbe állt, mert ennél többet nem szeret kihagyni.

„Többször rövid időszakot   – mondta a Nemzeti Sportnak Lelik Réka, aki arra is tudta a választ, miért vállalják kevesen a magyar női kosarasok közül a légióséletet. –  Valószínűleg azért szerződnek csak néhányan külföldre, mert sok pénz van itthon, és jó a bajnokság, így kényelmesebb Magyarországon maradni. Én szerettem volna másfajta kihívást találni, új impulzust keresni, remélhetőleg megadja majd a külföldi játék. Légiósként másfajta nyomás van mindenkin, itthon gyakrabban belefér, ha nem megy a játék. S persze világot is szeretnék látni. Nem hosszú, inkább rövid távban gondolkodom, de igaz, tavaly is megfordult a fejemben, hogy kipróbálom magam külföldön, aztán végül még egy évet maradtam tapasztalatot szerezni, fejlődni, mentálisan megerősödni.”

Az elmúlt két évben a válogatottban is egyre markánsabb szerepet játszó Lelik tisztában van vele, hogy Európában az olasz, a spanyol és a francia erősebb a belga bajnokságnál, de egyelőre az volt a célja, hogy olyan csapatba igazoljon, amelyben játszhat, jók a körülmények, és amely nemzetközi kupában is indul.

„A Castors ugródeszka lehet, mert ha megállom a helyem, egyrészt jól mutathat az önéletrajzomban, másrészt egy jó évad után talán lesznek még jobb lehetőségeim is. Amúgy most is mehettem volna nívósabb bajnokságba, a tabella alsó felében lévő klubba, de azt nem tartottam jónak. Bízom benne, hogy egyéni fejlődésre is lesz lehetőségem, emellett a feltételek is jók voltak    – folytatta Lelik, aki előző idényében a bajnokságban 29 meccsen 13.7 pontot, 4.5 lepattanót és 3.8 gólpasszt jegyzett átlagban. – Új csapatom az előző hat évben négyszer is az Euroliga csoportkörében szerepelt, szóval a nemzetközi porondon is jegyzett klub. Beszéltem is az edzővel, a francia Frédéric Dusart-ral, aki 2019 óta irányítja az együttest, és 2020-ban Belga Kupát nyert vele. Úgy tudom, akik megfordultak a csapatban, mindannyian szerettek ott játszani, a kisváros közel van Brüsszelhez, szóval ideális választás lehet arra, hogy tovább fejlődjek, és kipróbáljam magam másfajta helyzetben. Szeptember elsején kell megjelennem, de addig sem pihenek, formában tartom magam.”     

2023.11.23 13:53:02

Kosárlabda nemzetisport.hu

1987-ben a Bajai SK elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát.

2023.11.03 21:14:59

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A gondolat nyilván ott motoszkál mindenkiben: egy pályafutás alatt talán ez lesz az egyetlen lehetőség eljutni az olimpiára. Ráadásul a szereplés jogát februárban hazai pályán, Sopronban lehet megszerezni, ahová a szurkolók bizonyosan azért mennek, hogy szemtanúi legyenek a sporttörténelmi sikernek.

2023.10.06 00:34:37

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem féltem a magyar válogatottat.

2023.09.23 10:36:29

Kosárlabda nemzetisport.hu

A testvérpár mind a négy válogatott kosarasa klubot váltott nyáron, s van vb-győztes „ügyfelük” is.