Női kosár: Szerettem volna másfajta kihívást találni – Lelik

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2022.06.22. 08:27
null
Lelik Réka válogatott mezben (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Új impulzust keres Lelik Réka, a magyar női kosárlabda-válogatott 23 éves játékosa, aki – mint korábban beszámoltunk róla – szeptembertől a Castors Braine együttesében próbálja ki magát.

 

Egyelőre öt nap nyaralást engedélyezett magának Lelik Réka, az előző négy évben a Ludovika-FCSM Csatában játszó válogatott hátvéd, aki a napokban egy évre a hatszoros bajnok és ötszörös kupagyőztes belga Castors Braine együttesébe igazolt. A 23 éves, 181 centiméter magas játékos a múlt héten öt napot Ausztriában kapcsolódott ki, majd újra edzésbe állt, mert ennél többet nem szeret kihagyni.

„Többször rövid időszakot   – mondta a Nemzeti Sportnak Lelik Réka, aki arra is tudta a választ, miért vállalják kevesen a magyar női kosarasok közül a légióséletet. –  Valószínűleg azért szerződnek csak néhányan külföldre, mert sok pénz van itthon, és jó a bajnokság, így kényelmesebb Magyarországon maradni. Én szerettem volna másfajta kihívást találni, új impulzust keresni, remélhetőleg megadja majd a külföldi játék. Légiósként másfajta nyomás van mindenkin, itthon gyakrabban belefér, ha nem megy a játék. S persze világot is szeretnék látni. Nem hosszú, inkább rövid távban gondolkodom, de igaz, tavaly is megfordult a fejemben, hogy kipróbálom magam külföldön, aztán végül még egy évet maradtam tapasztalatot szerezni, fejlődni, mentálisan megerősödni.”

Az elmúlt két évben a válogatottban is egyre markánsabb szerepet játszó Lelik tisztában van vele, hogy Európában az olasz, a spanyol és a francia erősebb a belga bajnokságnál, de egyelőre az volt a célja, hogy olyan csapatba igazoljon, amelyben játszhat, jók a körülmények, és amely nemzetközi kupában is indul.

„A Castors ugródeszka lehet, mert ha megállom a helyem, egyrészt jól mutathat az önéletrajzomban, másrészt egy jó évad után talán lesznek még jobb lehetőségeim is. Amúgy most is mehettem volna nívósabb bajnokságba, a tabella alsó felében lévő klubba, de azt nem tartottam jónak. Bízom benne, hogy egyéni fejlődésre is lesz lehetőségem, emellett a feltételek is jók voltak    – folytatta Lelik, aki előző idényében a bajnokságban 29 meccsen 13.7 pontot, 4.5 lepattanót és 3.8 gólpasszt jegyzett átlagban. – Új csapatom az előző hat évben négyszer is az Euroliga csoportkörében szerepelt, szóval a nemzetközi porondon is jegyzett klub. Beszéltem is az edzővel, a francia Frédéric Dusart-ral, aki 2019 óta irányítja az együttest, és 2020-ban Belga Kupát nyert vele. Úgy tudom, akik megfordultak a csapatban, mindannyian szerettek ott játszani, a kisváros közel van Brüsszelhez, szóval ideális választás lehet arra, hogy tovább fejlődjek, és kipróbáljam magam másfajta helyzetben. Szeptember elsején kell megjelennem, de addig sem pihenek, formában tartom magam.”     

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik