GYŐRI FERENC 2021.03.31 13:07 Frissítve: 2021.03.31 13:22

Női kosár NB I: „Mi sem felejtettünk el kosárlabdázni”

DeWanna Bonner érkezése motivációt jelent a győrieknek, hogy jól játsszanak és odafigyeljenek a védekezésre a Szekszárd elleni párharcban.

Dubei Debóra (labdával) és a Győr örül annak, hogy noha nézők nélkül, de pályaelőnyből kezdi a Szekszárd elleni párharcot (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Két kiváló csapat mérkőzik meg a női élvonal legkiélezettebbnek ígérkező elődöntőjében: az Uni Győr Mély-Út pályaelőnnyel várja az Atomerőmű KSC Szekszárd elleni párharcot. Az egyik oldalon a korábbi korszakos klasszisjátékos, Iványi Dalma dirigál, a másikon a szerb-magyar Djokics Zseljko, aki már 16 éve dolgozik hazánkban, s bár vezetőedzőként még nem nyert bajnoki címet, Magyar Kupát már két ízben is. A parketten is jobbnál jobb kosárlabdázók néznek majd szembe egymással, élükön a vendégek amerikai sztárjával, DeWanna Bonnerrel.

2–0-RA SZÁMÍTHATUNK
Már csak a pályán veretlen itthon az Euroliga final fourjára készülő, idei Magyar Kupa-győztes Sopron Basket, mert adminisztrációs baklövés miatt a zöldasztalnál elveszítette a Vasas Akadémia elleni negyeddöntő első felvonását. Emiatt vasárnap harmadik mérkőzésre kényszerült, amitől a budapesti, hiányzói miatt még a szoros eredményre is esélytelen vetélytárs szívesen eltekintett volna, de nem volt mit tenni. A Sopronra az az Aluinvent DVTK Miskolc vár, amely játék nélkül nyerte meg az első mérkőzést a koronavírus által sújtott PEAC-Pécs ellen, majd a baranyai megyeszékhelyen „élesben” is győzött. Kettő nullás soproni sikerre lehet számítani az elődöntőben, igaz, Miskolcon szoros bajnokit játszottak a felek március elején az alapszakaszban.

„Tényleg világklasszis, ha ő játszik, sokkal erősebb a Szekszárd, nem véletlenül jutott be az Európa-kupa final fourjába – mutatott rá Dubei Debóra, a TFSE-MTK-t 2–0-val búcsúztató győriek válogatott bedobója. – Így a mi dolgunk is nehezebb lesz, de csak egy labdával játszunk, mi sem felejtettünk el kosárlabdázni, kíváncsian várom, hogyan illeszkedett be az ellenfélnél Bonner, s milyen erőt képvisel. Megmaradtunk ugyanolyan csapatnak, amilyen eddig voltunk, az új szekszárdi játékos érkezése motivációt jelent, hogy jól játsszunk, és jobban odafigyeljünk a védekezésre. Az idényben rendre sok pontot kapunk, a Szekszárd gyors kosárlabdát játszik, ami még nagyobb koncentrációra késztet minket, ráadásul támadásban is eredményesnek kell lennünk.”

Dubei és társai nem felejtik a KSC elleni két bajnoki győzelmüket, ugyanakkor a legutóbbi, az Európa-kupában, hazai környezetben elszenvedett vereséget sem. Most is számolnak azzal, hogy meglepetést szerezhetnek ugyanis az évad előtt a Szekszárd tűnt a legesélyesebbnek arra, hogy a Sopron ellenfele lehessen a fináléban, vagyis a Győr már így is felülírta a papírformát. Kérdés, mennyire sikerült beépíteni Bonnert. Dubei szerint feszültségforrást is jelenthet, ha egyes játékosoknak kevesebb labda jut miatta... A 24 éves kosarast arról is kérdeztük, számít-e a jelenlegi helyzetben, hogy náluk van a pályaelőny.

„Én örülök, hogy Győrben kezdünk – szögezte le Dubei. – Fontos lenne, hogy jól kezdjünk, és akkor bármi megtörténhet. Megszoktuk, hogy nincsenek nézők, ez a Szekszárdnak sokkal nagyobb hátrány, hiszen ott olyan hangulatot teremtenének a szurkolók, amit bármelyik csapat ellen az előnyére fordíthat.”

HINNIÜK KELL MAGUKBAN

– Milyen volt ez a két hónap hivatalos mérkőzés nélkül?
– Hosszú, igencsak hiányzott a kosárlabda – válaszolta Maja Skorics, a Szekszárd magasbedobója.

– A térdsérülése után már százszázalékos az állapota?
– Még formába kell lendülnöm, ami jön az edzések és a mérkőzések segítségével. Alapvetően rendben vagyok, és megkapom a támogatást a csapattársaimtól is, ha éppen lassú vagyok védekezésben.

– Hogyan érezte magát a Csata elleni pénteki találkozón?
– Remekül, örültem a visszatérésnek, jó érzéssel töltött el, hogy ismét együtt játszhattam a lányokkal, próbáltam felvenni a tempót.

– Mindenkitől azt hallhattuk a klubból, hogy fontos tagja a csapatnak akkor is, ha éppen nem játszhat.
– Szeretek mindenkit, és nagyszerű tartozni valahová. Ha máshogy nem segíthetek, beszélek vagy bármit csinálok, amivel energiát adhatok a többieknek, így a csapat hasznos tagjának érezhetem magam.

– A Győr az egyik legerősebb magyar klub – mi lehet a kulcs az elődöntős párharcban?
– Remek idényt fut a Győr, ezért nagyon kell majd koncentrálnunk. A szerdai már a negyedik mérkőzésünk lesz ellene az évad során, tehát jól ismerjük egymást, megtanultuk a leckét. Fontos, hogy az Európa-kupához hasonlóan lendületesen, jó ritmusban kosárlabdázzunk, mert erős riválissal csapunk össze, amelynek a motorja az amerikai irányító, Brianna Kiesel, és a légióscentere is kiváló, továbbá ígéretes, szépen dolgozó, kiválóan dobó magyarokat tudhat a soraiban. Hinnünk kell magunkban!

NŐI KOSÁRLABDA NB I
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
17.00:
Uni Győr Mély-Út–Atomerőmű KSC Szekszárd
18.00:
Sopron Basket–Aluinvent DVTK
A 9–12. HELYÉRT
18.00:
VBW CEKK Cegléd–ZTE Női Kosárlabda Klub 

2021.08.29 16:24:20

Kosárlabda MTI/SZ. R.

A férfi válogatott már a csoportkörben kiesett a debreceni U18-as világbajnokságon.

2021.08.01 10:40:58

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

A Milwaukee Bucks háttérstábjában nemzetközi játékosmegfigyelőként dolgozott meg a sikerért.