Női kosár Euroliga: a Sepsit is legyőzte, főtáblás a Szekszárd

FAZEKAS ZOLTÁN (Sepsiszentgyörgy)FAZEKAS ZOLTÁN (Sepsiszentgyörgy)
Vágólapra másolva!
2021.09.22. 20:00
null
A fehér mezes Szekszárd az Euroliga főtáblájára jutott (Fotó: www.fiba.basketball)
Az Atomerőmű KSC Szekszárd hosszabbítást követően 63–56-ra legyőzte a Sepsi SIC csapatát a női kosárlabda Euroliga selejtezőjében, az A-csoport Sepsiszentgyörgyön zajló körmérkőzésének szerdai találkozóján, így bejutott a sorozat csoportkörébe.

 

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA-SELEJTEZŐ
A-CSOPORT (Sepsiszentgyörgy)
2. FORDULÓ
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–ACS SEPSI SIC (romániai) 63–56 (13–16, 18–14, 12–7, 11–17, 9–2 ) – hosszabbítás után

Sepsiszentgyörgy
, 1000 néző. V: Jevtovics (szerb), Manniste (észt), Vavrova (cseh)
SZEKSZÁRD: STUDER 7, Friskovec  8/6, Miklós, GOREE 15/3, Milic 9/3 Csere: Gereben 6, KRNJICS 12, Vorpahl 2,  Mányoky 4.Edző: Djokics Zseljko
SEPSI: Miljkovics 7, WALLACE 12/3, Pasic 2, FRASER 28/3, Bas 5/3 Csere: Orbán 2, Ghizila, Podar.
Edző: Zoran Mikes
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–8. 7. p.: 4–12. 9. p.: 9–12. 12. p.: 13–18. 15. p.: 22–21. 19. p.: 28–27. 24. p.: 31–33. 29. p.: 36–33. 31. p.: 46–37. 33. p.: 48–38. 36. p.: 48–50. 39. p.: 54–52. 44. p.: 56–54. 45. p.: 59–56
Kipontozódott: Miljkovics (44. p.)
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko:
– Elérzékenyültem, mert hat éve azért dolgozunk Szekszárdon, amit most elértünk. Fiatal játékosaimnak óriási fejlődési lehetőség lesz az euroligás szereplés. Minden korábbi stábtagnak és játékosnak meg kell köszönjem a segítségét, mert ők is részesei voltak annak, hogy harmadikra sikerült. Nekem is nagy boldogság a csoportkörbe kerülés, mert tizenegy éve volt legutóbb, hogy ebben a sorozatban irányíthattam csapatot.
Zoran Mikes: – Nehéz megfogalmazni, mi is történt, nagyon izgalmas meccs volt, büszke vagyok a csapatomra, mert minden tőlünk telhetőt megtettünk a sikerért, de nem jött össze. Jövőre ismét megpróbáljuk

ÖSSZEFOGLALÓ

Felejthetetlen körülmények közepette jutott be története során először a női Euroligába a Szekszárd, amely hosszabbításos mérkőzésen hét ponttal legyőzte a Sepsiszentgyörgyöt, és két sikerrel megnyerte a csoportját.

Másfél órával a kezdés előtt szitáló esőben kanyarodtak a Szekszárd kisbuszai a Sepsi Aréna parkolójába, ahol a hazai együttes drukkerei, akik kedden a Kayseri ellen (80–70) még a tolnaiaknak szurkoltak – tapssal fogadták Bálint Rékáékat. A két klub kitűnő kapcsolatot ápol évek óta, a zöld-fehérek rendszeres vendégei a Sió-kupának (idén éppen az Euroliga-selejtező miatt nem vettek részt a tornán), míg a két edző, Djokics Zseljko és a szerb Zoran Mikes kedden este vacsora után folytatott végeláthatatlan baráti-szakmai beszélgetést. Aztán pár perccel később befutott a Sepsi busza is, a drukkerek pedig óriási hangorkánnal és zöld füstbombákkal biztosították támogatásukról kedvenceiket. Akiknek a célja egy és ugyanaz volt, mint a szekszárdiaké: történelmet írni, és először bekerülni az elitsorozat csoportkörébe. Bekezdtek a zöld mezesek, és állva hagyták az ismét gyengén rajtoló és 12 dobásukból tízet elvétő riválisukat (10–4). A szlovén Zala Friskovec végre bedobta az első szekszárdi triplát, és máris csak három pont volt a legutóbbi bajnoki ezüstérmes hátránya. Az előző két idényt a Vasasnál töltő amerikai Brianna Fraser ponterősen játszott, a KSC pedig pontatlanul, ám a 15. percben, először a meccsen, Goree Cyesha duplájával így is megszerezte a vezetést. Szoros csatát vívtak a csapatok, sok hibával, de a nagyszünetben egyetlen ponttal így is az Atomerőmű vezetett, ami a gyenge dobószázalék figyelembevétel remek eredménynek minősült.

Három és fél percig nem született kosár fordulás után, ekkor az amerikai Shaqwedia Wallace szerzett triplát és újra vezetést a hazaiaknak. Krnjics Szara dobott remek kosarat a harmadik negyed végén, és még a ráadás büntetőt is értékesítette, először vezetett hat ponttal a Szekszárd. Aztán tízzel is, ám az extázisközeli állapotban kosarazó Fraser vezérletével bő két perc alatt 12–0-s rohamot futott a Sepsi, és ismét előnybe került. Az elképesztően izgalmas és feszültséggel teli végjáték döntetlennel ért véget, azaz jöhetett a ráadás, amelyben már olyan idegesek voltak a játékosok, hogy az első kosár csak a negyedik percben esett, ezt Goree szerezte, de Studer Ágnes 40 másodperccel a vége előtt dobott duplája volt a kulcs, a nyerő találat. Lefújás után pedig a rendkívül sportszerű hazai közönség a magyar mellett a székely himnuszt is elénekelte, mielőtt a tolnaiaknál előkerültek a pezsgők és sem szem – a legjobban Szabó Noémi sportigazgató zokogott –, sem öltözet nem maradt szárazon.

A selejtezőcsoport győzteseként az Euroliga csoportkörébe jutott KSC-nek, amely az A-jelű nyolcasba került az orosz MBA Moszkva és UGMK Jekatyerinburg, a francia Lattes Montpellier, az olasz Umana Reyer Venezia, a lett TTT Riga, a cseh ZVVZ USK Praha és a spanyol Perfumerías Avenida Salamanca mellé. Első mérkőzését október 6-án, az olasz Venezia otthonában játssza.

Studer Ágnes, a Szekszárd irányítója
„Rettenetesen izgult mindkét csapat a nagy tét miatt, ez meglátszott a játékon, sok hiba volt. Egyszer sikerült ellépnünk tíz ponttal, ám utána pár perc múlva már hátrányban voltunk. Emlékezetes meccs volt, noha nem játszottam én sem jól, arra koncentráltam, hogy ha a túlórában rám jön ki a figura, akkor be tudjam dobni. Jó volt itt Erdélyben, nagyszerű volt a közönség is.”

 

SZERDÁN JÁTSZOTTÁK
Atomerőmű KSC Szekszárd–Bellona Kayseri Basketball SK (török) 80–70
(18–15, 20–16, 23–21, 19–18)

A TOVÁBBI PROGRAM
Csütörtök, 18.00: Sepsi SIC (romániai)–Kayseri (török)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik