FAZEKAS ZOLTÁN
2022.02.07 10:17 Frissítve: 2022.02.07 12:00

Férfi kosár: Valami nagyon különleges történik velünk – Ford

A férfi kosárlabda-bajnokságban menetelő, sorozatban 12 meccset megnyerő SKC légiósa, Quincy Ford elárulta, hogy egyfajta testvériség alakult ki az idényt pocsékul kezdő, de immár szárnyaló együttesnél.

 

„Sosem az számít, hogyan kezded az évadot, hanem az, hogyan fejezed be” (Fotó: Szabó Miklós)

Hajszálon múlt, hogy nem szakadt meg a sorozatuk, kiélezett végjátékban szerezték meg az Alba ellen egymást követő tizenkettedik győzelmüket.
– Őrült meccs volt, izgalmas hajrával – válaszolta a Nemzeti Sportnak Quincy Ford, a férfibajnokságban szereplő Sopron KC 29 éves amerikai magasbedobója a szombaton Fehérváron aratott győzelmet (83–80) követően. A 203 centis kosaras, aki átlagban 9.3 lepattanót szed mérkőzésenként, és ezzel a liga legjobbja a kategóriában, a mérkőzés legjobbja volt, 24 pontja mellett 16 lepattanót és két gólpasszt jegyzett. – Hatalmas akarattal harcolt mindkét együttes, a játékosok szenvedélyesen küzdöttek a győzelemért. Ismét Rickey McGill nélkül játszottunk, elszakadt a keresztszalagja két hete, és vége az idényének, de óriási szerepe van abban, hogy ott tartunk, ahol. Érte is kosaraztunk.

Jó formában lévő Albát vertek meg, ennek érdekében a kulcsjátékosoknak, így önnek is sokat kellett a pályán lenni. Erővel bírták?
– Bírtuk, az akarat vitt előre. Ám mindenkinek össze kellett szorítania a fogát, mert Rickey alapemberünk volt. Meg kell említenem a szurkolótáborunkat, nagy számban kísértek el és buzdítottak minket Fehérváron – aligha győzünk nélkülük, megadták az újabb bravúrhoz szükséges pluszenergiát.

November tizenhetedike óta nem kaptak ki, korábban már legyőzték otthon a bajnok Falcót és idegenben az ezüstérmes Szolnokot, tizenkét meccset nyertek egymást követően, ami kisebbfajta csoda. Mi a titkuk?
– Nagyon összetartó csapat alakult ki, és tudom, sportközhely, de tényleg csak a következő meccsel foglalkozunk. Elképesztően jó a kémia a stáb és a játékosok között, ami, azt gondolom, a meccseken is kiderül. Én úgy érzem, valami nagyon különleges történik velünk.

Borzalmasan indult az őszi szezonjuk, megsérültek a kulcsjátékosok, két győzelem mellett hétszer kikaptak. Jött az edzőváltás, Dzunics Braniszlav helyére a görög Kosztasz Flevarakisz tért vissza a klubhoz. Ezután mi történt?
– Rosszul rajtoltunk, tény, de ez már a múlt, most már mindenki azt nézi, milyen messzire jutottunk azóta. A játékosok közel kerültek egymáshoz, kialakult egyfajta testvériség közöttünk, ami meglátszik a teljesítményünkön. Sosem az számít, hogyan kezded az évadot, hanem az, hogyan fejezed be.

 
A közösség ereje – Fazekas Zoltán jegyzete

McGill helyére érkezik a napokban egy új játékos, Myles Mack, akinek nem lesz könnyű dolga, hogy egy ilyen szériát produkáló gárdában megtalálja a helyét. Mit gondol erről?
– Reméljük, gyorsan be tud illeszkedni a csapatba, segítünk neki, megpróbáljuk elérni, hogy ő is családtagnak érezze magát. Emellett ne feledjük, a bokatörését követően Supola Zoltán rehabilitációja is szépen halad, bízunk benne, hogy hamarosan ő is újra pályára léphet. Bárhogy is lesz, nincs megállás, szombaton újabb rangadó vár ránk, érkezik hozzánk a Szolnok.

Ha már Szolnok… Öt éve az Olajbányászhoz szerződött, Magyar Kupát, valamint bajnoki címet szerzett a csapattal 2018-ban, most mégis sokkal komplettebb játékosnak tűnik, mint akkor volt. Mivel magyarázható?
– Helyreállt az önbizalmam, amin sokat dolgoztam, ahogyan a játékom bizonyos elemein is. Sokkal jobban hiszek magamban, az erősségeimben, egy-egy gyengébb teljesítmény után sem hagyom, hogy hosszasan lógjon az orrom. Edzőnk kulcsszerepet adott nekem, engedi, hogy úgy játsszak, ahogy szeretnék, hogy a legjobb oldalamat mutathassam a meccseken. Én pedig boldog vagyok, mert úgy kosarazhatok, ahogy szeretem.

Érez változást a bajnokságban az öt évvel ezelőtti szinthez képest?
– A bajnokság most is erős, jó játékosokkal, a Falco remekül szerepel a Bajnokok Ligájában, ami jó a magyar kosárlabda megítélésének.

TUDJA, MILYEN MAGYARORSZÁGON NYERNI

Quincy Ford 2017-ben 24 évesen került Szolnokra, s lett alapembere annak az együttesnek, amely 2018-ban duplázott, azaz megnyerte a Magyar Kupát és a bajnokságot is, mindkettőt a Falco kárára. A 203 centis erőcsatár aztán a belga Charleroi-ban folytatta karrierjét, de csak egy évet maradt, utána a német Crailsheim, majd a francia Dunkerque következett, az előző évadban pedig a görög Patrasznál kosarazott, mielőtt tavaly nyáron megegyezett a Sopronnal. Ebben az időszakban a legnagyobb sikerét legutóbbi állomáshelyén érte el, hiszen a Patrasz 2021-ben második lett a Görög Kupában.

2022.09.13 14:52:24

Kosárlabda nemzetisport.hu

A férfi kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.

2022.09.14 11:57:49

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.

2022.09.09 22:37:38

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Luka Doncic, a szlovénok 23 éves világsztárja öt évvel ezelőtt már Európa-bajnok lett, aztán egy évre rá Euroliga-győztes, most pedig az NBA öt legnagyobb csillagának egyike. Szavakkal leírhatatlan, mennyire szereti ezt a játékot, mennyire tudja, mikor kell csapatjátékosnak lennie, és mikor kell „one man show”-t a parkettre varázsolnia.

2022.09.07 20:03:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A házigazda németek sokkal jobbnak bizonyultak a tartalékos magyar válogatottnál az utolsó csoportmérkőzésen.

2022.09.06 16:43:52

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN (Köln), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Férfi kosárlabdacsapatunk a továbbjutás reménye után újabb csoportmérkőzését is elveszítette az Eb-n.