Férfi kosár BL: csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé a Falco

Vágólapra másolva!
2021.12.22. 22:32
null
Kilenc pontos sikert aratott a Falco (Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe)
A Falco KC Szombathely hazai pályán 68–59-re legyőzte a lett Rigát szerdán a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája hatodik, utolsó fordulójában, ezzel csoportgyőztesként közvetlenül bejutott a 16 közé.

 

Konfettiesővel kezdődött a Falco KC Szombathely történetének egyik legfontosabb mérkőzése, emiatt négy másodperc után meg is állt a játék a Bajnokok Ligája D-csoportjának zárókörében rendezett, VEF Riga elleni összecsapáson. A tét az volt, bejut-e a magyar bajnok egyenes ágon a nemzetközi sorozat legjobb 16 csapata közé, amire korábban még egyik honi klub sem volt képes. A fontos találkozót megtisztelte jelenlétével Babos Tímea, négyszeres Grand Slam-győztes teniszező, ahogy Schäfer András válogatott labdarúgó is, no meg több ezer vasi fanatikus, akik nagyszerű hangulatot teremtettek, és megtapsolták a jelenleg rigai, korábban a Falcóval bajnoki címet szerző Ron Curryt.

A lettek tét nélkül, biztos harmadik helyezettként utaztak Vas megyébe, s az elején ennek megfelelő, felszabadult játékkal kezdtek, elhúztak 20–9-re. Sokat hibázott Milos Konakov alakulata, az első negyed 15–27-tel zárult, merthogy katasztrofálisan dobott mezőnyből a házigazda.

Szigorú, kemény védekezéssel rukkolt ki a vendéggárda, ami nem ízlett a sárga-feketéknek, a különbség nem nagyon akart csökkenni a folytatásban sem. 21–36-nál a második idejét is kikérte Konakov mester, aki később tiszta erőből tüzelte a publikumot, muszáj volt valahogy kizökkenteni az apátiából a pályán harcolókat – Váradi Benedek triplájával feljött tízre a Falco. Kilenc nullás sorozatot értek el a szombathelyiek, amit Curry duplája tört meg.

A Riga edzőjének adott technikai hiba után a második félidő Perl Zoltán sikeres büntetőjével vette kezdetét. Zárkóztak a hazaiak, sőt, Benke Szilárd triplájával 40 pontnál utol is érték a riválist. Innen sokáig nem mozdultak el a felek, aztán Maris Gulbis a második büntetőjét bedobta. Az első harminc perc alatt egyszer sem vezetett a Falco, de legalább a záró periódus előtt ott volt a Riga nyakán.

Boris Barac törte meg a jeget, szép pozíciós játéka után kosarat szerzett, így egy ponttal már a magyar együttes állt jobban. A tartalékos Riga egyre többet rontott, de nem adta olcsón a bőrét, és bizony a vendéglátó sem az idény legjobb produktumát mutatta be. Viszont kezdett feloldódni, Benke emberről vágta be a hármast, Marvin Clark kétszer is betalált kintről, fokozatosan ellépett a Falco.

Végül hatalmas küzdelemben hozta a szükséges sikert a szombathelyi csapat (68–59), amely kalaplengetést érdemlő csoportelsőségnek örülhet a BL-ben – a dicsőség mellett így nem kell játszania a következő körbe jutásért, ami a nagy terhelés közben számottevő könnyebbséget jelent.

KOSÁRLABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, D-CSOPORT, 6. FORDULÓ
FALCO KC SZOMBATHELY–VEF RIGA (lett) 68–59 (15–27, 19–13, 17–12, 17–7)
Szombathely, 3015néző,V:Horozov (bolgár), Yilmaz (török), Jurcevic (horvát).
FALCO:VÁRADI9/3,Benke6/6,CLARK8/6,Golomán9/3,Keller Á.4.Csere:Perl11,BARAC16,Kovács B., Somogyi5/3.Edző:Milos Konakov
RIGA:Zorkis11/9,R. CURRY13/9,Ate6,Misk, GROMOVS12.Csere:Gulbis10/3,Walker5/3,Krumins2,Butirins.Edző:Janis Gailitis
Az eredmény alakulása. 3. perc:3–10.7. p.:9–20.14. p.:21–36.16. p.:26–36.20. p.:34–40.22. p.:40–40.27. p.:45–45.30. p.:51–52.33. p.:55–52.37. p.: 66–59.39. p.:66–59
MESTERMÉRLEG

Milos Konakov:– Nagyon görcsösen kezdtük, kellett jó 15 perc, hogy elérjük az üzemi hőfokot. A nagyszünetben rendet tettünk a fejekben, szigorítottunk a védekezésünkön. Folyamatosan zárkóztunk, fordítottunk, és végül nyertünk. Óriási köszönet jár a szurkolóknak, nagyon kellett a segítségük a győzelemhez!
Janis Gailitis:– Bár kikaptunk, óriási élmény volt ilyen atmoszférában játszani – elismerésem a Falcónak! Jól kezdtünk, voltak szakaszai a meccsnek, amikor mi irányítottunk, de a végére elfogytunk. Ettől függetlenül megmutattuk, hogy van karaktere a csapatunknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik