NBA: szerződést kap a magyar kosaras a Los Angeles Lakerstől

Vágólapra másolva!
2023.09.08. 08:49
null
Szerződést kap Valerio-Bodon Vincent a Lakerstől (Fotó: Facebook/VinkoGroup)
Szerződést kap az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Los Angeles Lakerstől a magyar Valerio-Bodon Vincent.

A magyar szövetség pénteken a közösségi oldalán tudatta, hogy a kaliforniai klub átigazolta a dominikai születésű játékost.

A bb1.hu szaklap arról írt, hogy a 22 éves kosaras a Lakers edzőtáborába kapott meghívást, és ott harcolhat egy szerződésért. Ha nem kap olyan kontraktust, amellyel az NBA-ben és a második vonalnak számító G-ligában is játszhat (two-way), akkor utóbbiban folytatja a kosaras.

A kezdő5.hu portál emlékeztetett arra, hogy a Budapesti Honvéd Akadémián nevelkedő, majd az Atomerőmű SE és a DEAC után Sopronban edződő játékos tavasszal utazott ki az Egyesült Államokba, hogy több helyen is megmutassa magát, és a Boston Celtics meg is hívta a nyári ligás (Summer League) csapatába, amelyben júliusban pályára léphetett.

A Los Angeles Lakers úgynevezett Exhibit10 szerződése egyéves, nem garantált, és tipikusan az edzőtáborra szól, amelyben lehetősége lesz egy magasabb szinten is megmutatni magát, és kiharcolni egy two-way szerződést, amellyel nem csak a fejlesztésre szolgáló G-Ligás South Bay Lakersben, hanem akár az NBA-ben is pályára léphet. Ha nem sikerül ilyen szerződést kapnia (erre az NBA-szezon kezdetéig lesz lehetősége), akkor a G-Ligás csapatban is folytathatja. Az edzések mellett egyébként pályára léphet NBA-felkészülési meccseken, és felhívhatja magára a többi csapat figyelmét is.

Nem a 201 centis Valerio-Bodon Vincent az első magyar játékos, aki valamilyen formában kötődik a Lakershez: 2012-ben a USC Egyetem végzőseként Somogyi Gergő kapott előbb Summer League-, majd hasonló edzőtábor-szerződést, 2018-ban a helyi UCLA Egyetem végzőseként Golomán György a draft előtt mutathatta meg magát, 2019-ben pedig a Stanford Egyetem korábbi játékosaként Allen Rosco szerepelt a Lakers Summer League-csapatában. A korábbi U20-as magyar válogatott Valerio-Bodon az első közülük, aki korábban nem játszott az egyetemi bajnokságban.


Valerio-Bodon Vincent:Mindig is tudtam, hogy mire vagyok képes
„Hatalmas élményeken és kemény megmérettetéseken vagyok túl. Nagy lehetőség volt Amerikában NBA-s csapatoknál kosárlabdázni, pályán és azon kívül együtt dolgozni. Mindig is tudtam, hogy mire vagyok képes, és úgy érzem egyre közelebb vagyok az álmaimhoz. Tisztában vagyok vele, hogy még nagyon sokat kell fejlődnöm, a mindenkori célom, az NBA lebeg a szemem előtt. Szeretném megköszönni a családomnak az állandó támogatást, a Soproni Kosárlabda Klubnak minden segítségét, valamint Dr. Schmidt Ádám államtitkár úrnak a felmerülő vízum probléma során nyújtott segítségét. Nagyon hálás vagyok az ügynökeimnek Szabó Leventének, Vinkó Lászlónak és Austin Waltonnak a bizalomért és kitartó munkájukért. Készen állok az új kihívásokra.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik