Kosárlabda: Nehéz lett volna nemet mondani – Tanoh Dez András

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2023.07.05. 10:25
null
A Honvédtól igazolt Tanoh Dez András már első idényében vezére lenne a BL-szereplő Falcónak (Fotó: Koncz Márton)
Külföldi klub helyett a Falcónál kötött ki a 21 éves honvédos Tanoh Dez András, aminek örül, s készen áll rá, hogy vezéregyéniséggé váljon az ősszel ismét a Bajnokok Ligájában szereplő együttesben is.

Csak néhány hete ért véget a magyar bajnokság – az aranyérmes a Falco-Vulcano Energia KC lett, miután 3:2-re legyőzte az Arconic-Alba Fehérvárt a fináléban –, de a vasi klub meglehetősen serényen dolgozott azon, hogy már mostanra kialakuljon a kerete következő évadra. A sárga-feketék megszerezték a döntőbeli riválistól Pongó Marcellt, s a válogatott hátvéd mellett Tanoh Dez Andrást is, aki a 2022–2023-as idényben újonc Budapesti Honvéd mezét cserélte a szombathelyiekére (ezt követően a horvát Boris Barac és az amerikai Matt Tiby is hosszabbított).

EGYÉNI STATISZTIKÁI
Legtöbb pont: 27 (a Nyíregyháza ellen)
Pontátlag:
12.1
Legtöbb lepattanó: 7 (2x)
Lepattanóátlag: 3.8
Legtöbb gólpassz: 6 (ASE)
Legjobb értékindex: 23 (Nyíregyháza)
Értékindexátlag: 9.7
(Forrás: eurobasket.com)

„A Falco már az évad közben érdeklődött irántam – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére a 21 éves, 190 centis hátvéd, akit a fiatal magyar játékosok közül az egyik legnagyobb tehetségnek tartanak a szakemberek. – A szombathelyiek voltak az elsők, akik jelezték, kivásárolnának. Nyilvánvaló volt, hogy nem fogom visszautasítani az ajánlatot, nehéz lett volna nemet mondani a magyar bajnoknak. Nem gondoltam rá, hogy maradok a Honvédnál, noha élő szerződésem volt. Ha kiestünk volna, megszűnik a szerződésem, de már a bajnokság közben elterveztem, mindenképpen feljebb szeretnék lépni. A Honvéd vezetősége is tudott erről, megbeszéltünk mindent, rendkívül rugalmasak voltak, az én érdekeimet nézték. Tudom, ez ritka eset, és hálás is vagyok érte!”

A tavaly az U20-as, B-divíziós Európa-bajnokságon a válogatottban alapjátékosnak bizonyuló hátvéd remek idényt futott a végül benn maradó fővárosiakkal, s várható volt, hogy valamelyik hazai topklub megkeresi és kivásárolja.

„Adva volt egy fix összeg, amit ki kell fizetnie annak, aki ki akar vásárolni a szerződésemből, de ez a szám nem publikus – magyarázta Tanoh Dez. – Tervben volt korábban, hogy esetleg külföldön folytatom, de ezzel több időt kellett volna várnom, ezt pedig nem akartam, miután a Falco fontosnak tartotta, hogy megszerezzen. Nem hinném, hogy a kivásárlás miatt nyomás alatt kellene játszanom, inkább motivációként használom, és értékelem, hogy van egy csapat, amely ennyire szeretett volna a soraiban tudni. Igyekszem viszonozni ezt, s a játékommal törleszteni, segíteni a csapatot. Bárhová megyek, meg kellett volna harcolnom a játékpercekért, nincs bennem félsz, s ha nem kapok annyi lehetőséget, mint a Honvédban, akkor majd remélhetőleg kiharcolom magamnak.”

Tanoh Dez András elmondta, mielőbb szeretne fontos szerepet betölteni a Falcóban, hasonlót, mint a Honvédban az előző idényben, de tudja, ez nehéz lesz, mert a jelenlegi vezéregyéniségekre, Keller Ákosra vagy Perl Zoltánra épül a gárda, s Pongó Marcell is nyilván kulcsjátékos lesz.

„Izgatott vagyok, várom az idényt, főleg a Bajnokok Ligája-megméretést – tette hozzá a hátvéd, aki a nyár következő részében ismét munkába áll, mielőtt augusztus közepén csatlakozna a Falcóhoz. – Ulmba megyek egy hónapos edzőtáborozásra, a hangsúly a technikai képzésen lesz. Szerettem volna úgy edzeni egy hónapot, hogy magamra, a képességeim fejlesztésére koncentrálok.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik