Női kosárlabda: A spanyol válogatott brutálisan erős – Székely

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.08.21. 08:30
null
Nekünk az a legfontosabb, hogy minden meccsből a lehető legtöbbet hozzuk ki, könnyen lehet, hogy nüanszokon múlik az Európa-bajnoki részvétel – Székely Norbert szövetségi kapitány (Fotó: Nemzeti Sport)
Mint beszámoltunk róla, Románia és Izland mellett az előző évek legdominánsabb európai válogatottjával, Spanyolországgal került egy csoportba csapatunk a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében. Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint az Eb-re való kijutáshoz egyszer le kellene győzni a spanyolokat.

„Nehéz bármi okosat mondani, a sorsolás is nehéz   – foglalta össze a pénteki eredményt a Nemzeti Sportnak Székely Norbert. Ugye biztosan csak a csoportgyőztes jut tovább, valamint a négy legjobb második, azaz még utóbbi helyezés sem garancia az Eb-részvételre. A spanyol válogatott brutálisan erős, az elmúlt évtizedben egyértelműen Európa-legjobbja volt, őket egyszer is extra teljesítmény megverni. Ugyanakkor gyakorlatilag csak akkor van esélyünk, ha egyszer legyőzzük őket… Számunkra a legfontosabb, hogy minden meccsből a lehető legtöbbet hozzuk ki, de könnyen lehet, hogy nüanszokon fog múlni az Európa-bajnoki részvétel.”    

A spanyol válogatott körül nem éppen idilli a hangulat, hiszen az olimpia után menesztették Lucas Mondelo szövetségi kapitányt, aki 2012 óta irányította a csapatot és három Eb-győzelem mellett egy olimpiai ezüstérmet és egy világbajnoki bronzérmet szerzett. A tokiói játékokon a negyeddöntő jelentette a végállomást a csapatnak, amely az idei kontinensviadalon csalódást keltő hetedik lett, azaz gyenge évet zárt. Mondelo menesztése óta több botrányos cikk jelent meg az 54 éves szakemberről, aki az azóta a sajtóban megnyíló játékosok elmondása alapján verbálisan gyakran alázta meg és gúnyolta a játékosokat.

„Ez egy veszélyes, kétélű dolog, hiszen most lehet hogy felfordulás van a válogatott körül, ami esetleg esélyt jelent az ellenfeleknek, viszont nyilván hamarosan kinevezik az új kapitányt, lesz egy új stáb, amely mindenáron bizonyítani akar – folytatta Székely. – Jelenleg csak jóslásokba bocsátkozhatunk, ki tudja, mi történik 2023 februárjáig. Mi a két novemberi meccsre készülünk már, s csak bizakodunk, hogy a koronavírus-járvány nem szól közbe, mint az előző ciklusban. Jó lenne nézők előtt és nem buborékban játszani, Magyarországon, hazai pályán egy jó meccset vívni a spanyolokkal. Most a program összerakásán dolgozunk, a játékosokkal beszélgetünk, kialakítunk egy stratégiát.”  

A 2023-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG SELEJTEZŐCSOPORTJAI
A-csoport: Belgium, Bosznia-Hercegovina, Németország, Észak-Macedónia
B-csoport: Franciaország, Ukrajna, Litvánia, Finnország
C-csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Románia, Izland
D-csoport: Törökország, Szlovénia, Lengyelország, Albánia
E-csoport: Szerbia, Horvátország, Bulgária
F-csoport: Oroszország, Montenegró, Dánia, Ausztria
G-csoport: Görögország, Nagy-Britannia, Portugália, Észtország
H-csoport: Olaszország, Szlovákia, Luxemburg, Svájc
I-csoport: Fehéroroszország, Csehország, Hollandia, Írország
J-csoport: Svédország, Lettország, Izrael

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik