Kosárlabda: Jakab Mátét megtalálta a lehetőség

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2021.08.11. 16:32
null
Jakab Mátét megtalálta a lehetőség (Fotó: NS Archív)
Harmincéves magyar segédedzőjével készül az új évadra a német Brose Bamberg, amelynél nemcsak a légiósok, a hazai játékosok is nemzetközi szintűek.


Hétfőn hivatalosan is elkezdődött a felkészülés a német férfiélvonalban szereplő Brose Bambergnél, ami magyar szempontból azért érdekes, mert a nagynevű klub egyik segédedzője Jakab Máté lesz a következő idényben. A fiatal szakember profi körülményekkel szembesült, Strullendorfban hatalmas apartmanban lakik, éppen abban, amely a korábban a német válogatottat is irányító, jelenleg NBA-segédedzőként dolgozó Chris Fleming otthona volt. A „nulladik” héten már egyéni képzéseket tartott a csapat német játékosainak. Az edzőközpont szintén Strullendorfban található (autóval egy percre Jakab szállásától), a hivatalos mérkőzéseket ugyanakkor Bamberg­ben, a Brose Arenában játssza a csapat.

Néhány hét múlva találkoznak
Mint ismert, nem Jakab Máté lesz az egyetlen magyar segédedző a Bundesligában, a korábbi DEAC-os Kovács Adrián    ugyanis a Telekom Bonnhoz szerződött. Már kedvesen üdvözölte Jakabot, és rövidesen ezt személyesen is megteheti, ugyanis nagyon hamar találkoznak: szeptember elsején felkészülési mérkőzést vív egymással a Bamberg és a Bonn az előbbi otthonában.

„Régóta készülök rá, és célként meg is fogalmaztam, hogy idővel külföldön kapjak munkát – mondta a Nemzeti Sportnak Jakab Máté.– Az elmúlt öt-hat évben sokat tettem érte: európai élkluboknál jártam, építettem a kapcsolataimat, beleszagoltam a nemzetközi légkörbe, évente két-háromszor jártam hospitálni. Mindez mostanra érett be, megtalált a lehetőség, így kerülhettem a patinás Bamberghez.”

Honfitársunknak elsősorban a nemzetközi porondra kell figyelnie, már éles szemmel lesi is a lehetséges riválisokat. A gárda a Bajnokok Ligája selejtezőjében indul, Tallinnban lép pályára; a 2. fordulóban az osztrák Kapfenberg és a litván Juventus Utena mérkőzésének győztesével játszik, s ha továbbjut, a főtábláért valószínűleg a montenegrói Mornar Barral kell összecsapnia – mindegyik párharc egy találkozón dől el. Jakab holland vezetőedzővel, Johan Roijakkersszel dolgozhat együtt, aki nagyon felkészült szakember, már kilenc éve Németországban edzősködik.

„Johan nagy hangsúlyt fektet a részletekre  – folytatta Jakab. – Több feladatot kaptam az elmúlt időszakban, elemeznem kell bizonyos csapatok játékát, hogy az idény során ihletet merítsünk belőle. Rendkívül precízen, alaposan készíti elő a következő évadbeli csapatra szabott játékrendszert. Mélyen belemegy az apróságokba, például arra is kiterjed a figyelme, hogy az egyik amerikai légiósunk, Trevis Simpson milyen helyzetekből dobott kosarat, amikor Magyarországon szerepelt. »Nulla huszonnégyben« a kosárlabda körül forognak a gondolatai, felkészül minden eshetőségre.”

A Brose kerete készen van, újoncok nélkül, hat légióssal, rutinos játékosokkal vág neki az idénynek. Egyes poszton az amerikai Justin Robinson, Filipovity Márkó korábbi pesarói csapattársa szerepel, Jamel Morris személyében Franciaországból érkezett hátvéd, a tengerentúli vonalat erősíti Omar Prewitt és Derek Cooke, míg az euroligás Zalgiris Kaunastól szerződtették a litván centert, Martinas Gebent. Ami nagy különbség a magyar együttesekhez képest, hogy a hazai játékosok is nemzetközi szintűek. Jakab úgy véli, a Bambergből négy-öt német kosaras is meghatározó légiós lehetne idehaza.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik