D. S. B. 2022.07.03 09:47 Frissítve: 2022.07.03 11:18

Sportrádió: Kökény Beatrix már több mint 30 éve zöld-fehérben

A Népliget egyik oldaláról költözött a másikra, mégis nagyot váltott, amikor 1992-ben az Építőktől a Ferencvároshoz igazolt a korábbi 245-szörös válogatott Kökény Beatrix, aki magyar bajnokságot ötször, Magyar Kupát hatszor nyert a zöld-fehérekkel, s KEK-döntőbe vezette a Fradit, jelenleg pedig az FTC Kézilabda Akadémia sportigazgatójaként segíti a klubot. Kökény Beatrix az elmúlt három évtized élményeiről beszélgetett Lantos Gáborral a Sportrádió Hazafutás című műsorában.

Kökény Beatrix már több mint 30 éve dolgozik a Ferencváros sikereiért (Fotó: Dömötör Csaba)

Az 53 éves Kökény Beatrix még 1981-ben kezdett kézilabdázni az Építőkben, majd öt évvel később már bemutatkozhatott a felnőttcsapatban, de a rendszerváltozás után a klub tönkrement, s ekkor döntött úgy, hogy a szomszédba, a Ferencvárosi TC-hez szerződik.

Az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázónak volt lehetősége a Spartacushoz vagy Debrecenbe igazolni, de végül Németh András megkeresése után a zöld-fehérek mellett döntött.

„Már nem voltam olyan fiatal, 23 éves voltam, anyukám pedig már 18 éves koromtól rám bízta ezeket a döntéseket. Egyedül döntöttem, nem nagyon kértem senkitől segítséget, magam döntöttem el, hogy ez egy jó döntés lehet, és utólagosan azt mondom, hogy a lehető legjobb döntés, amit életemben hoztam a kézilabdával kapcsolatban” – húzta alá Kökény Beatrix, aki legnagyobb válogatottbeli élményének az 1995-ös budapesti világbajnoki szereplést tartja, amelyen ezüstérmes lett, míg a 2000-es sydney-i olimpia után még az is kérdés volt, ott lesz-e a budapesti Európa-bajnokságon, végül ott volt, és csapatkapitányként emelhette magasba a trófeát, amely után lemondta a válogatottságot.

Kökény Beatrix a Hazafutás című műsorban beszélt továbbá arról is, hogy miért lett a Republic Szállj el kismadár című slágere a magyar csapat bevonulózenéje, a Ferencvárosban töltött időszakáról, arról, hogy miért mondta le a válogatottságot a 90-es évek közepén, a sydney-i olimpiai döntőről, de férjéről, a kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok párbajtőrözőről, Imre Gézáról, illetve a magyar női kézilabda-válogatott jövőjéről is.


 

2022.08.06 23:57:19

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valóban törvényszerű-e a hanyatlás, és ha igen, akkor tartós és visszafordíthatatlan-e? Ha pedig szintén igen, megengedheti-e a kézilabda, amely a harmadik évezred sportágaként címkézi magát, és ezt nem is ok nélkül teszi, hogy öncsonkítás útján veszítsen a látványosságából, a mutatvány jellegéből, a vonzerejéből?

2022.07.18 22:51:28

Kézilabda VARGA ÁDÁM

A korábban öt évig a Veszprémet is erősítő északmacedón legendát stílusosan meg is koronázták.

2022.07.13 23:28:26

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL.S bár mindig azt mondják, a tehetség utat tör magának, és nyilván a legszerencsésebb eset, ha valakinek nem kell a korát, az érettségét számba venni, amikor pályára lép, de bizony a legtöbb esetben óvatosan kell adagolni a nyomást, a felelősséget, mert a megélt sikerek és kudarcok, illetve az őket követő reakciók is torzíthatják a személyiséget, ami nyilván meghatározó abból a szempontból, hogy az illető milyen pályát fut be.

2022.07.03 22:51:00

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nagyok között is lesznek vezéregyéniségek közülük.

2022.07.03 16:45:23

Kézilabda R. Gy.

A norvégok szinte végig vezettek, de sikerült megfordítani az állást, a vége viszont megint a skandinávoké lett.