Sportrádió: Juhász István az MKSZ sportszakmai igazgatója; megalakult az NB I/B-s Liga

S. SZ.S. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.06.21. 11:36
null
A magyar válogatottat tovább segíti az MKSZ új igazgatósága (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Rendszerváltás kezdődött a Magyar Kézilabda-szövetség életében, amely Juhász Istvánt nevezte ki sportszakmai igazgatónak, hogy az alelnökök munkáját segítse.

Struktúraváltás kezdődött a magyar kézilabdában, ennek első lépéseként a Magyar Kézilabda­-szövetség (MKSZ) módosította szervezeti és működési szabályzatát legutóbbi elnökségi ülésén. Ennek értelmében létrejött a sportszakmai igazgatóság, amelynek feladata a nemzeti válogatottak szakmai működési feltételeinek biztosítása, valamint az edzőképzés és az utánpótlás-nevelés koordinálása. A szervezet vezetésére Juhász Istvánt kérték fel. Novák András, az MKSZ operatív igazgatója hétfőn a Sportrádióban azt mondta, szükséges volt a lépés.

„Mindenképpen szeretnénk segíteni a szövetség alelnökeinek szakmai munkáját, hogy a lehető legtöbb információval rendelkezzenek egy-egy döntés meghozatalánál – kezdte a sportvezető. – Pálinger Katalin és Nagy László továbbra is marad alelnöki pozícióban, illetve feladatuk ezután is a válogatottak mindennapi ügyeinek intézése lesz, azonban az információáramlást Juhász István fogja segíteni.”

Novák András hangsúlyozta, hogy ez a döntés akkor is megszületett volna, ha a férfiválogatott bejut az idei Európa-bajnokságon a legjobb négy közé (a 15. helyen zárt), viszont a történtek felgyorsították a folyamatot.

Ballai Attila, az MKSZ stratégiai főtanácsadója kiemelte, hogy a magyar szövetség sportszakmailag kifogástalanul működik, azonban az információáramlás akadozása miatt a szövetségi kapitányok nem tudtak megfelelő munkát végezni.

„Kézilabdában nemcsak a sportágban dolgozók, hanem a szurkolók számára is az olimpia és az ott elért helyezés a mérvadó. A kommunikáció hiányában a szövetségi kapitányok sem tudtak megfelelő munkát végezni, hiszen nem voltak tisztában azzal, melyik játékos mire képes, illetve milyen segítséget kap a klubjától” – mondta Ballai.

A főtanácsadó arról is beszélt a Sportrádióban, hogy az elmúlt hónapokban huszonnyolc klubot vizsgáltak át abból a szempontból, mennyire intenzív a játékosok mentális fejlesztése – az eredmény azt mutatta, hogy mindössze két (!) klub végez állandóan ilyen vizsgálatot.

„Nap mint nap kellene foglalkoznunk a mentális fejlesztéssel, hiszen ha elmarad, annak a válogatott issza meg a levét. Úgy látjuk, sok teendőnk van még a klubok háza táján” – mondta a főtanácsadó.

Újabb fontos változás, hogy Soós Balázs, aki eddig az MKSZ nemzetközi ügyekért felelős igazgatójaként dolgozott, ezután nemzetközi és stratégiai igazgatóként folytatja munkáját. Az eddigi NB I-es Kézilabdaliga továbbra is Balássi Imre vezetésével működik tovább, azonban létrejött az NB I/B-s Kézilabdaliga is, amelynek vezetésével Kovács Istvánt bízták meg.      

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik