Női kézi: Védekezésben előreléptünk – Golovin

Vágólapra másolva!
2022.04.26. 11:03
null
Fotó: Török Attila
A novemberi kontinenstorna sorsolását a második kalapból váró női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir a játékosok erőnlétének fejlesztésén is dolgozik a következő hónapokban.

 

– A decemberi világbajnokságon elért tizedik hely után reális volt a csoport­elsőség megszerzése az Európa-bajnoki selejtezőn?
– Titkon nyilván mindenki úgy vágott neki még az ősszel, hogy meg tudjuk csinálni, de Spanyolország világbajnoki negyedik helye után szerintem sokan nem hitték el, hogy megelőzhetjük a csoportban – válaszolta a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir, aki csapatával az első helyen zárt kvalifikációs négyesében, így a második kalapból várhatja a csütörtöki Eb-sorsolást. – Aztán a spanyolokkal vívott két márciusi meccsünk eldöntötte a csoportelsőséget. Az itthoni meccsen teljesítettünk a legjobban, mégsem sikerült győzni, mert a végén volt egy tízperces áramszünetünk. Viszont sokat profitáltunk a vereségből, majd idegenben nyertünk hárommal, így jobb lett az egymás elleni mérlegünk. Nagyon örülünk az első helynek, de szerintem nem sokat számít, hogy a második vagy a harmadik kalapból várjuk-e a sorsolást, mert az Európa-bajnokságon nagyon sok az erős ellenfél.

– Milyen játékelemekben fejlődtek a tavaszi találkozókon?
– Védekezésben előreléptünk, persze vannak még hiányosságok, amelyeket pótolni kell. Nincs sok időnk, nehéz három-négy nap alatt átvenni a válogatottnál a védekezési elveket, a tavaszi meccseken ez sikerült. A spanyolokat mindkétszer húsz gólon tartottuk az utolsó tíz percig, igaz, itthon a hajrában nem működött a visszarendeződésünk és gyors gólokat kaptunk lerohanásból, a portugálok tizennyolcat, a szlovákok tizenkilencet lőttek. Az Eb-n is óriási jelentősége lesz abban a védekezésnek és a kapusteljesítménynek, hogy elérjük céljainkat. Akkor lesz esélyünk, ha huszonhárom gól környékén tartjuk az ellenfeleket.

– Miben kell előrelépni?
– Sok kerettag nagyon hosszú idényt teljesít, kevés pihenővel csinált végig olimpiát, világbajnokságot, Eb-selejtezőt, és ott vannak a klubmeccsek is – úgy látom, egy kicsit elfáradtak a lányok. Folyamatosan járom a bajnoki mérkőzéseket, ott is láttam az utóbbi időben, hogy a szokásosnál fásultabbak a játékosok. Erőnlét terén biztosan előrébb kell lépnünk, főleg a vébéhez képest, ha ez meglesz, a támadójátékunk is javulni fog. A lerohanásokban és a gyors gólokban közelítettünk az elithez, ám a múlt heti két meccsen ezekből mégis kevés gólt lőttünk – ennek ugyan oka volt a fáradtság is, de ezt az elemet is vissza kell hoznunk a korábbi szintre.

– Túl van kapitányi időszaka első nyolc hónapján, egy vb-szereplésen és egy sikeres Eb-kvalifikáción. Megvan az a fix keret, amellyel nekivág az olimpiai ciklus második felének?
– Nagyjából igen. Több mint fél éve dolgozunk együtt, látjuk, kire számíthatunk, de ez nem jelenti azt, hogy aki kiemelkedően teljesít, ne kaphatna meghívót. A világversenyekre előzetesen harmincöt tagú csapatot lehet nevezni, amelybe bárki bekerülhet. Huszonegyes kerettel készültünk az eddigi összetartásokon, velük tervezzük a jövőt is, de mindig jött azért egy-egy új játékos is, megnéztük, mit tud, képes-e beilleszkedni a társaságba.

– Mi a terv a közeljövőben?
– Meg kell vizsgálni az elmúlt mérkőzéseket, megnézni a hiányosságokat, hogy min kell javítani, beszámolni a szövetségnek, majd összeállítani a menetrendet. A nyári felkészülés során is járom a klubokat, szeretném, hogy a kerettagok novemberre a legjobb formába kerüljenek. Nagyon örülök, hogy az edzők nyitottak a párbeszédre. Nincs olyan sok időnk egy-egy összetartáskor, nem tudjuk megváltani a világot, így próbáljuk az egyesületeknél eredményesen használt elveket a válogatott munkájába is átvezetni. Csak közösen tudunk jó eredményt elérni, bízom benne, hogy fogunk is – már az Eb-n.

VÉLEMÉNYEK
HÁFRA Noémi, a női válogatott balátlövője: – Tíz napot gyakoroltunk, edzettünk, közben Portugáliában meccset játszottunk, ott is nagyon oda kellett figyelnünk. Elfáradtunk a meccs végére Szlovákia ellen, és ez meglátszott a koncentrációnkon. Remélem, könnyű csoportba kerülünk, bár az Eb elején is kellenek már az éles meccsek, hogy belelendüljünk.
KUCZORA Csenge, a női válogatott irányítója: – A szlovákok elleni első félidő volt a jobb, a második elején beragadtunk, nem úgy alakult, ahogyan terveztük, de azért tartani tudtuk az előnyünket. Védekezésben fejlődtünk a legtöbbet – egyre jobban megy, egyre kevesebb gólt kapunk. A négy tavaszi selejtezőn is az volt a titok, hogy a védelem mindig jó szinten teljesített.

A NŐI EB SORSOLÁS ELŐTTI KIEMELÉSE
1. kalap:
Norvégia, Franciaország, Dánia, Lengyelország
2. kalap: Hollandia, Montenegró, MAGYARORSZÁG, Svédország
3. kalap: Szlovénia, Észak-Macedónia, Horvátország, Németország
4. kalap: Spanyolország, Románia, Szerbia, Svájc
A kiemelés alapját az Eb-selejtezőcsoportok végeredményei, illetve a 2020-as Európa-bajnokságon elért eredmények adták.

A csoportkör helyszínei:
A-csoport:
Ljubljana (a csoportba a sorsolás előtt besorolt csapat: MAGYARORSZÁG)
B-csoport: Celje (a csoportba besorolt csapat: Szlovénia)
C-csoport: Szkopje (a csoportba besorolt csapat: Észak-Macedónia)
D-csoport: Podgorica (a csoportba besorolt csapat: Montenegró)
Az Európa-bajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára, az Eb-ről további két együttes – a 2023-as világbajnokság eredményétől függően – szerepelhet a 2024-es olimpiai selejtezőn.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik