nemzetisport.hu 2017.12.19 08:53 Frissítve: 2017.12.19 09:33

Női kézi-vb: Mindenben elmaradunk a világ élvonalától – Mocsai

Az összefogásról, a munka folyamatos ellenőrzésének szükségességéről, a szerinte kívánatos erős, centralizált szakmai vezetésről is beszélt Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a Magyar Kézilabda-szövetség tiszteletbeli elnöke, akit a DIGI Sport a minap véget ért női kézilabda-világbajnokság értékelésére hívott meg keddi, Reggeli Start című műsorába.

Mocsai Lajos szerint fontos lenne, hogy a kapitány beszélje a magyar nyelvet (Fotó: Nemzeti Sport)

 

„A tizenötödik hely önmagában nem mérvadó, de azt mondhatjuk, hogy közelítünk a középmezőny felé, elszakadunk az elittől” – fogalmazott a korábban a magyar férfi és női válogatott szövetségi kapitányaként is vb-ezüstérmet szerző Mocsai Lajos, aki a pillanatnyi erőviszonyok alapján a 8-12. hely között látja a mieink helyét a világ női kézilabdázásában (hivatalosan 15. lett a magyar csapat a vasárnap véget ért németországi vb-n).

Mocsai a középmezőnyhöz közeledés jeleként értelmezi, hogy miközben a cseheket, a lengyeleket „nemrég még nyolc-tíz góllal győztük le”, most ez csak nagy küzdelemben sikerült.

„Mindenben elmaradunk a világ élvonalától” – értékelte a látottakat Mocsai, aki szerint a világbajnoki címet elhódító, a nyolcaddöntőben a mieinket elbúcsúztató franciák sikerének záloga a jól megszervezett, következetes utánpótlásképzésben keresendő (hangsúly az átlövőerő, az egy-egy elleni cselezőképesség, a lerohanás fejlesztésén, az ellenfél védőjátékának hibára késztetésén).

A beszélgetés során szó esett a női NB I-ben játszó külföldi játékosok magas számáról is – Mocsai szerint voltaképpen „mi készítjük fel a világ elitjét az ellenünk való játékra”.

„Ezen annyiban szükséges változtatni, hogy a világszintű klubcsapatoknak továbbra is biztosítani kell, hogy nemzetközi sztárokkal kiegészülve vegyék fel a küzdelmet, viszont a negyedik helytől lefelé a legjobb magyar fiataloknak is helyet kell teremteni” – vázolta a szerinte kívánatos forgatókönyvet a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) tudományos és szakmai főigazgatói posztját is betöltő Mocsai, aki úgy véli: akkor számíthatunk jobb eredményekre, ha a válogatott a fizikai adottságok terén meghaladja egy dán vagy norvég élcsapat teljesítményét.

„Ez jelenleg nincs így”, és hogy változzon a helyzet, Mocsai szerint hosszú évek jól szervezett munkájára van szükség, és nem utolsósorban a munka folyamatos ellenőrzésére, amelyben fontos szerep juthatna egy, a szövetség kötelékében dolgozó szakmai igazgatónak.

„Nagyon erős, centralizált vezetésre van szükség” – szűrte le a szerinte fontos tanulságot Mocsai Lajos, mert különben „a teamek elkenik a felelősséget”.

Mocsai Lajos szerint fontos lenne, hogy Kim Rasmussen szövetségi kapitány írásos, hosszú évekre szóló koncepciót tegyen le az asztalra – „ezt az anyagot még nem láttam” –, és legalább ilyen lényeges javítani a stáb és a játékosok közötti kommunikáción, aminek kulcsa, hogy a kapitány beszélje a magyar nyelvet.

„Aki itt keresi a pénzét, az tanuljon meg magyarul” – tette hozzá, megemlítve, hogy egyszerűen nem fordulhat elő, hogy időkérésnél az egyik játékos a másiktól kérdezi, miről is van szó.

Saját, németországi edzői tapasztalataiból is hozott példát a nyelvtudás követelményére, mondván, a szerződése látta volna kárát, „ha a hatodik hónapban nem tudok németül sajtótájékoztatót tartani”.

Szerdán az éves értékelés keretében a női válogatott vb-szereplése is téma lesz a szövetségben.

2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”