Női kézi-vb: időn túli hetessel nyertek az osztrákok; a norvégok 43 góllal nyitottak

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.11.29. 22:04
null
Ines Ivancok hat gólt dobott az osztrák csapatban (Fotó: AFP)
Ausztria és Brazília győzelmével kezdődött meg szerda este az idei női kézilabda-világbajnokság: az osztrákok drámai hajrában, időn túli hetessel meglepetésre 30–29-re legyőzték Dél-Koreát, míg a brazilok végig vezetve fölényes sikert (35–20) arattak Ukrajna felett. A késő esti programban Norvégia és Spanyolország is magabiztos győzelmet aratott.

C-CSOPORT

Az osztrákok remekül kezdtek, nem kis részben a mosonmagyaróvári balátlövő, Ines Ivancok eredményességének köszönhetően öt góllal is vezettek Dél-Korea ellen (15–10), a szünetre négygólos előnnyel mentek. A fordulás után aztán koreai percek következtek: akkor a győri Rju Un Hi volt az egyik főszereplő, az ő góljaira és gólpasszaira építve 21–20-ra már az ázsiai csapat vezetett.

Az osztrák válogatott gyorsan fordított, vezetett kettővel is, de a koreaiak kilenc másodperccel a vége előtt egyenlítettek. Csakhogy a hátralévő rövidke idő elég volt ahhoz, hogy a korábbi váci és mosonmagyaróvári Kovács Patrícia hetest harcoljon ki Rjuval szemben – és Katarina Pandza bedobta az időn túli büntetőt, 30–29! Pandza nyolc, Kovács hét, Ivancok hat góllal vezette fontos győzelemre Ausztriát, Rju hat gólt dobott a dél-koreai csapatban.

A késő esti mérkőzésen Grönland 8–6-ig tartotta magát, onnantól zsinórban nyolc norvég gól nyomatékosította a papírformát, és a folytatásban a különbség csak nőtt. Camilla Herrem hét, Stine Skogrand hat gólt lőtt a több mint harminccal nyerő házigazdák soraiban, a győri különítményből Kari Brattset négy, Emilie Hovden és Stine Oftedal egy-egy góllal zárt.

G-CSOPORT

A mérkőzés első három gólját a brazilok szerezték, már az első félidőben tíz gól fölé hízott az előnyük (16–5), és bár az ukránok a szünet előtt egyvégtében négyet lőve közelebb araszoltak (17–10), a folytatásban megint kinyílt az olló. A győri Bruna de Paula és a debreceni Mariana Costa 7-7 gólt szerzett a simán nyerő brazil csapatban, a fehérvári Tamara Szmbatjan négyet az ukránoknál.

Noha 4–3-ra Kazahsztán vezetett, a G-csoport esti mérkőzésén is gyorsan érzékelhetővé váltak az erőviszonyok. A spanyol válogatott gyors egymásutánban öt gólt dobva fordított, és nem volt kérdés, hogy fölényes győzelem lesz a vége. Ambros Martín csapatában Mireya González, Kaba Gassama és Maitane Etxeberria öt-öt góllal vezette a lőlapot.

A mieink csütörtök este kezdenek, az ellenfél Paraguay lesz.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
CSOPORTKÖR
1.FORDULÓ
• C-CSOPORT (STAVANGER)
Dél-Korea–Ausztria 29–30
(12–16)
Norvégia–Grönland 43–11 (19–7)
• G-CSOPORT (FREDERIKSHAVN)
Brazília–Ukrajna 35–20
(17–10)
Spanyolország–Kazahsztán 34–17 (14–8)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik