Női kézi olimpiai sel.: Cvijics a szerb szövetséget kritizálta

T. J.T. J.
Vágólapra másolva!
2021.03.21. 08:55
null
A szerbek nem tudták felvenni a versenyt a magyar válogatottal (Fotó: Török Attila)
A Magyarországtól elszenvedett vereség után a szerb női kézilabda-válogatott beállója, Dragana Cvijics kemény szavakkal bírálta a szerb szövetség vezetőit.

 

Nem sikerült történelmet írnia a szerb női kézilabda-válogatottnak, amely az Orosz csapat és Magyarország elleni elveszített mérkőzések miatt nem lesz ott a tokiói olimpián. Fájó pontja ez a szerb sportnak, hiszen a női válogatott legutóbb 1988-ban Szöulban szerepelt ötkarikás játékokon, akkor még Jugoszlávia néven, azóta viszont minden olimpiát Szerbia nélkül rendeztek meg, ami azt is jelenti, hogy Szerbia név alatt még egyetlen egy olimpiára sem sikerült kijutnia a válogatottnak.

Érthetően csalódottak a szerb játékosok és a közvélemény is: a Szportszki zsurnal sportnapilap a Tokió csak álom maradt címmel számolt be a Magyarországtól elszenvedett 31–23-as vereségről. Katarina Krpezs-Slezák szűkszavúan csak annyit mondott, hogy rosszul játszottak, s a győzelemhez egy ilyen tornán sokkal több kell.

„Sok szerencsét Magyarországnak, remélem, sikerül érmet nyerniük Tokióban. Nekünk nem marad más hátra, mint hogy megtaláljuk az okokat, miért teljesítettünk ilyen rosszul” – mondta a csapatkapitány.

Nagyon valószínű, hogy sokkal nagyobb vihart kavar majd viszont Dragana Cvijics mérkőzés utáni nyilatkozata, ugyanis ő a szerb szövetséget tette felelőssé a sikertelenség miatt.

„A Szerb Kézilabda-szövetség mondott le rólunk és az olimpiai részvételről. Nem voltak kíváncsiak a hangunkra, nem vették figyelembe a segélykiáltásainkat. Már a dániai Európa-bajnokság után változásokra lett volna szükség, ugyanis már akkor látszódott, hogy nem jól mennek a dolgok. Az figyelmeztetés volt, de semmi sem történt. Nem vagyok képes tovább hallgatni, és remélem, hogy a kijelentésem egyszer majd valakiknek segíteni fog” – mondta a beállós, aki hozzátette, a játékosok körében hatalmas volt az elégedetlenség, de semmilyen támogatást nem kaptak a szövetséget vezetőktől.

„Azonnali változtatásokra van szükség, hogy a következő generációknak jobb feltételeket lehessen biztosítani, és hogy lehetőségünk legyen kijutni az olimpiára” – nyilatkozta Cvijics, aki arra a kérdésre, hogy az edző személye volt-e a gond, a következőket felelte:

„Nagyon jól tudják ők, hogy kire gondolok. Egy hetet voltak velünk, mindent láttak, de semmit se tettek. Több játékos is ezen a tornán ölti magára utoljára a címeres mezt – bízom benne, hogy a következő generációknak sikerül megfelelő feltételeket biztosítani, és majd jön valaki, akitől tanulhatnak is, s nem járnak úgy, mint mi” – mondta Cvijics, aki azzal zárta a mondandóját, hogy a szövetség nem érdemelte meg, hogy a női válogatott kijusson az olimpiára, s miattuk a játékosok bűnhődnek.

A Blic napilap egyoldalas tudósításban számolt be a mérkőzésről, amelyet a tudósító szerint végig a magyarok irányítottak, s megérdemelten nyertek meg. „A vereség miatt Szerbia nem jutott ki a tokiói olimpiára” – írta a napilap, amely szerint érvényesült a papírforma, az esélyesebb együttes megnyerte a mérkőzést.

 

A Nova S portál arra hívta fel a figyelmet, hogy egy vereség után soha rövidebb nyilatkozatot nem adott a szövetségi kapitány. Ljubomir Obradovics a mérkőzés után csak annyit mondott, hogy „Magyarország megérdemelt győzelmet aratott, Szerbia teljesítménye elmaradt az elvárt szinttől. Sok sikert kívánok az oroszoknak és a magyaroknak Tokióban”. Ez a nyúlfarknyi nyilatkozat jelent meg a Szerb Kézilabda-szövetség hivatalos honlapján is.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
2. CSOPORT (GYŐR), 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–SZERBIA 31–23 (16–12)
Győr Audi Aréna, zárt kapuk mögött. V:
C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – LUKÁCS V. 4, Kiss N. 1, Tomori, Kisfaludy 1, KOVACSICS 6, Márton G. 3. Csere: Janurik (kapus), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 7, Szucsánszki 1, Klujber 1 (1), Helembai F.1, Háfra N. 2, Csiszár-Szekeres, Schatzl Nadine 4. Szövetségi kapitány: Elek Gábor
SZERBIA: Tomasevics – Krpezs-Slezák 3, Lavko 1, Liscsevics 2, Pop-Lazics 2, Sztoiljkovics 1, D. Radojevics. Csere: Riszovics (kapus), T. Radojevics, Trifunovics 3 (2), DMITROVICS 6, Radoszavljevics, Cvijics 3, Kovacsevics 2, Nikolics. Szövetségi kapitány: Ljubomir Obradovics
Az eredmény alakulása. 7 p.: 5–2. 13. p.: 7–6. 15. p.: 10–6. 21. p.: 13–8. 26. p.: 15–10. 35. p.: 19–14. 42. p.: 23–16. 45. p.: 25–17. 48. p.: 27–19. 53. p.: 28–22
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 3/2

A csoport másik mérkőzésén
Orosz csapat–Kazahsztán 33–26 (17–16)

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG2277–424
2. Orosz csapat2262–504
3. Szerbia2247–600
4. Kazahsztán2245–790
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik