Női kézi NB I: Mindennap valami újat szeretnénk alkotni – Danyi Gábor

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.08.18. 08:18
null
A tokiói olimpiáról visszatérő Danyi Gábor úgy látja, tettre kész és munkára éhes közösség alakul Siófokon, különösen a csapategységet és a munkához való hozzáállást tekintve nagyon jó úton járnak (Fotó: siofokkc.hu)
A siófoki klubnál új csapatot építő Danyi Gábor akkor sem esik pánikba, ha az első hónapokban vereségek is becsúsznak.

 

– Mit szólt Tomori Zsuzsanna és Tamara Horacek közelmúltbeli távozásához?
– A két esetet teljesen külön kell választani – válaszolta Danyi Gábor, a Siófok női kézilabdacsapatának vezetőedzője, a tokiói olimpián hetedik magyar női válogatott másodedzője. – Tomori Zsuzsi ügyében konszenzusos megegyezésen alapuló döntés született, mindkét fél úgy látta a legjobbnak, ha nem hosszabbítjuk meg a szerződést. Tamara Horacek távozása előtt nemcsak én, hanem a teljes klub értetlenül áll, mert élő szerződése volt, miközben azt vettük észre a Metz honlapján, hogy ott folytatja a pályafutását. Tartjuk magunkat ahhoz, hogy aki nem szeretne Siófokon kézilabdázni, azt nem erőltetjük, de nyilvánvaló, ha valakinek érvényes kontraktusa van, azzal kötelezettségek is járnak. Árnyalja a képet, hogy az elmúlt években abszolút profi klubnak ismertük meg a metzit, talán némi tájékozódás elvárható lett volna tőle előtte. A siófoki egyesület megtette azokat a lépéseket, amelyeket ilyenkor meg kell tenni, várjuk a további fejleményeket – de ez már jogi és sportdiplomáciai út.

– Ettől még aligha lesz újra siófoki játékos a francia.
– Így van, nehezen tudom elképzelni, hogy az lesz. Tomori és Horacek is benne volt a következő idényre elképzelt játékoskeretünkben, de megoldjuk nélkülük is, nem esünk kétségbe.

– Az olimpiát követően ez a második hét, amikor személyesen vezényli új csapata felkészülését. Melyek az eddigi tapasztalatok?
– Tokióból hazatérve, amint lehetett, csatlakoztam a csapathoz. Nagyon kedvezőek a benyomásaim. Egyfelől azért, mert amit előzetesen megbeszéltünk a kollégáimmal, azt maradéktalanul megcsinálták, másrészt az elmúlt héttől kezdve azt látom, rendkívül tettre kész, munkára éhes és az új elemeket abszolút befogadó közösség alakul Siófokon. Persze most még nagyon korai szakaszban vagyunk, semmilyen következtetést sem szabad levonni, de a munkához való hozzáállást és a csapategységet látva jó útra léptünk. Mindennap valami újat szeretnénk alkotni a stábbal, az együttessel. Hasonló felfogásban dolgozunk, mint korábban Győrben, igazi csapatmunkával a szakmai stábon belül is – a különbség talán annyi, hogy itt nyugodtabb és őszintébb a légkör.

– A bajnoki rajtig hátralévő négy hét elég a csapatépítésre?
– Semmiképpen sem. Új az edző, majdnem teljesen kicserélődött a játékoskeret, és az új koncepció elsajátításához minimum fél-egy év kell. De nem tartok attól, hogy ne tudnánk megvalósítani a céljainkat, hogy a harmadik–hatodik helyen végezzünk a bajnokságban. Ez nem lehetetlen küldetés.

– Mi lesz, ha az idény elején még nem áll össze a játékuk, és beleszaladnak vereségekbe is? Szeptember nyolcadikán éppen korábbi csapata, az ETO ellen kezdik a bajnokságot.
–Nem lesz pánik a vereségek után, már csak azért sem, mert nem vagyok olyan típus. Másrészt Siófokon más a légkör, itt hála istennek nem jellemző a világvége-hangulat vereség után sem.

– A tokiói olimpián történtek hogyan csapódtak le önben?
– Óriási élmény volt és hatalmas megtiszteltetés, hogy ott lehettem a válogatott mellett én is. A különböző értékelésekkor sokszor és sokan elfeledkeznek arról, hogy már a kijutás is mekkora fegyvertény. A hetedik helyünk reális képet mutat, látva a mezőnyt, s átélve az első három csoportmérkőzést és vereséget a franciák, a brazilok és az oroszok ellen. A negyedik meccstől jelentős változást mutatott a csapat, elsősorban gondolkodásban, mentalitásban, így a spanyol, a svéd és a norvég mérkőzés is kedvező tapasztalatokat hagyott bennünk.

– Az ötkarikás játékok végeztével lejárt a szakmai stáb megbízatása a női válogatottnál. Folytatják a munkát?
– Ez a jövő zenéje, egyelőre nem aktuális, hogy erről a kérdésről beszéljünk, de eljön majd az ideje.

SIÓFOK KC 2021–2022
Érkezett:   
Herczeg Lili (kapus), Sirián Szederke (beálló), Simona Szarková (szlovák, balátlövő) – mindhárom Mosonmagyaróvár, Malin Holta (norvég, irányító-átlövő; Sola, norvég), Andjela Janjusevics (szerb, jobbátlövő; Buzau, román), Lakatos Rita (irányító, Vác), Puhalák Szidónia (balszélső, Győr), Maja Vojnovic (szlovén, kapus; Krim Ljubljana, szlovén), Wald Kíra (balszélső, Szombathely – kölcsönből vissza)
Távozott:   Camille Aoustin (francia, balszélső; Besancon, francia), Hársfalvi Júlia (balszélső, FTC), Tamara Horacek (francia, balátlövő; Metz, francia), Andrea Kobetic (horvát, balátlövő; visszavonult), Mazák-Németh Csilla (átlövő-védő, MTK Budapest), Gnonsiane Niombla (francia, irányító-átlövő; Paris 92, francia), Szikora Melinda (kapus; Bietigheim, német), Tomori Zsuzsanna (átlövő, ?) Tóth Gabriella (irányító, Mosonmagyaróvár)
Edző:   Danyi Gábor (új)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik