Női kézi: Hansent bejelentették Győrben, Görbicz hosszabbított – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.16. 14:27
null
Görbicz Anita (jobbra) a sajtótájékoztatón írta alá új szerződését
A Győri Audi ETO sajtótájékoztatón számolt be a jövő évi keretét érintő legújabb változásokról. A korábbi híreknek megfelelően hivatalosan is bejelentették, hogy a nyártól csatlakozik a kisalföldi kézilabdacsapathoz a dán Anne Mette Hansen, aki három évre írt alá. Görbicz Anita két esztendővel meghosszabbította idény végén lejáró szerződését az ETO-val, és Kiss Éva szintén az együttest erősíti a következő szezonban is. Stine Bredal Oftedallal közel áll a klub a megállapodáshoz, az viszont eldőlt, hogy Tomori Zsuzsanna a szezon végén távozik. 

„Akkor tartunk ilyen sajtótájékoztatót, amikor különleges események történnek, és ez a nap most ilyen. A legjelentősebb Görbicz Anita szerződése: elfogadta a klub ajánlatát és két évvel hosszabbított – kezdte Bartha Csaba, a Győri ETO elnöke. – Mind Anita személye, mind a klub iránti elkötelezettsége, mind a tény, hogy példaképe a fiataloknak, magáért beszél, és remélem, nem ez az utolsó alkalom, hogy ilyen közös sajtótájékoztatót tartunk.”

Mindenképpen szeretnék még két évig magas szinten játszani, és egész pályafutásomat az ETO-ban töltöttem, szóval nem volt kérdés, hogy maradok – vette át a szót a csapatkapitány Görbicz Anita. – Lassan 34 leszek, de még sikerre éhesen és motiváltan várom a jövőt. Nem éreztem úgy, hogy levezetni akarnék, nagyon keményen dolgozom minden edzésen, hogy a lehető legjobb legyek.”

Anna Mette Hansen: – Megtiszteltetés, hogy az ETO szerződtetett. Magáért beszél, miért választottam ezt a klubot, hiszen a világ egyik, ha nem a legjobb csapata. Az első év nagyon kemény lesz, tudom, hogy minden pályán töltött percért küzdenem kell majd, de készen állok. Elég erős játékos vagyok, nagy harcos is, és szeretnék emlékezeteset alkotni a pályán.
Kiss Éva: – Szeretek itt játszani, örülök, hogy számítanak rám és meg tudtunk egyezni, de még idén is sok a dolgunk.

„Örülök, hogy egy másik magyar játékos, a válogatott alapembere, Kiss Éva is marad, és jövőre is a Győrt erősíti – folytatta Bartha. – Sokszor bizonyította már, hogy a csapat számíthat rá és stabilitást tud adni az együttesnek, ráadásul kiválóan dolgoznak együtt Kari Aalvik Grimsbővel és remek viszonyban vannak.”

A két játékos a sajtóeseményen írta alá új szerződését.

A hosszabbítások után új játékos bejelentésére is sor került.

„Számomra még szokatlan, hogy már novembertől azzal foglalkozunk, ki jön, ki megy, de ez a rendszer. Ahhoz, hogy mi BL-győzelmet ünnepelhessünk, 44 mérkőzést kell lejátszani, és ez nagyon sok, viszont befolyásolja a lehetőségeket, és alkalmazkodnunk kell hozzá. Nem tudunk szembemenni a hagyományokkal, szóval játékosnak, edzőnek, klubvezetőnek egyaránt meg kell értenie, hogy ha nem lépünk időben, bezárulnak előttünk az ajtók, így aztán időben dolgoznunk kell a csapat erősítésén. Ez nem szerencsés, hiszen ez egy érzelmekkel teli időszak, de így működik.”

Anne Mette Hansen a Győr legújabb igazolása
Anne Mette Hansen a Győr legújabb igazolása

Anne Mette Hansen a harmadik, akit bejelentünk. Százszázalékosan beleillik az elképzeléseinkbe. Már az Eb előtt láttuk, sokszor hallottunk a tudásáról, játékintelligenciájáról, és Ambros már figyelte őt. Még nem Eduarda Amorim, ám nagy jövő előtt áll. Ha marad olyan elszánt, mint eddig, akkor két-három év múlva a világ legjobbjai között tarthatjuk számon. Tegnap aláírta a szerződését.”

A Köbenhavntól érkező 22 esztendős, 2013-ban világbajnoki bronzérmes, 2012-ben junior-világbajnok dán válogatott balátlövő három évre kötelezte el magát. Mindez együtt jár azzal, hogy Tomori Zsuzsanna távozik a csapattól – Bartha megerősítette, az a szakmai döntés született, hogy nem hosszabbítanak a magyar játékossal.

Stine Bredal Oftedal jöveteléről (egyelőre) nem volt szó, de annyi kiderült, hogy egy külföldi még minden bizonnyal érkezik, mert 18 fős kerettel számolnak, benne nyolc külföldi játékossal. A norvég irányító kapcsán az elnök elmondta, közel a megegyezés a felek között.

Hansen videoüzenetben jelentkezett

Bartha külön is foglalkozott az ETO kapcsán gyakran emlegetett légióskérdéssel:

„Sok fórumon, szurkolói megnyilvánuláson érezzük, hogy hiányolják a hazai játékosokat, és kérdezik, miért külföldről igazolunk. Nos, a Győr magyar csapat, aki a mezében játszik, Magyarországot képviseli, bármilyen állampolgár. Boldog lennék, ha tizenhat-tizennyolc magyar kézilabdázóval érnénk el ilyen sikereket, de számunkra az eredményességről szól minden év: a szponzoraink is elvárják, a klub részéről is minimális cél a bajnoki és a kupaarany, és a final fourba jutás a BL-ben. Igazából csak a Ferencvárosból hozhatnánk olyan magyar játékost, aki valóban segítségünkre tudna lenni, de ők a riválisaink, szóval nehezebb ügy, máshol pedig nem játszanak ilyenek. Ráadásul a nemzetközi mezőny nyolc élcsapatában a két magyar együttesen kívül nincs magyar játékos, így azért nehéz. Ez persze önző megközelítés bizonyos szempontból, de szeretnénk segíteni is”.

„A bajnokság vége felé szerveznénk a városban egy szakmai konferenciát, és minden NB I-es klubnak felajánljuk az általunk nem foglalkoztatott magyar kézilabdázókat kölcsönadásra. Mindenki felé nyitottak vagyunk, mert a magyar kézilabda érdeke szerintünk is az lenne, hogy ők játéklehetőséget kapjanak. Az utánpótlásra hatalmas hangsúlyt fektetünk továbbra is, a 16-17 éves fiataljaink közül a legjobbak a világ legjobbjaival készülhetnek, valamint a BL-ben és a bajnokságban is pályára léphetnek”.

Lassan összeáll tehát az ETO kerete, Kari Aalvik Grimsbö, Nycke Groot, Yvette Broch, Bódi Bernadett és Jana Knedlíková szerződésének meghosszabbítását ugyanis már korábban bejelentette a klub.

Kérdőjelek azért még akadnak, például a bal szélen, ahol jelenleg három játékosa is van a Győrnek. Az elmúlt másfél évben két térdszalagszakadást elszenvedő Korsós Dorina sorsa a közeljövőben dőlhet el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik